Videre- og etterutdanning

Beredskap og krisehåndtering i vannbransjen

Varighet
1 år
Undervisning
Deltid
Studielån/Stipend
Støttet av lånekassen
Undervisningsform
Nettbasert med samlinger
Neste startdato
Varighet
1 år
Undervisning
Deltid
Studielån/Stipend
Støttet av lånekassen
Undervisningsform
Nettbasert med samlinger
Neste startdato

Beredskap og krisehåndtering i vannbransjen

Beredskap og krisehåndtering for vann- og avløpsbransjen er utviklet i samarbeid med Norsk Vann, Drammen kommune og Nedre Romerike vann og avløpsselskap.

Studiet er skreddersydd for ansatte i vann- og avløpsbransjen; ledelse, beredskapsansvarlige, vaktledere, kommunikasjonsansvarlige og ansatte med beredskapsroller på overordnet nivå i kommunene.

Relevans og arbeidsliv:

Du vil få grunnleggende kompetanse innen beredskap, krisehåndtering og samfunnssikkerhet med spesiell vekt på problemstillinger og perspektiver som er relevant for vann og avløp i Norge. En felles forståelse, planer og tiltak for større uforutsette hendelser vil sikre arbeidet før, under og etter at en krise oppstår.

Du vil lære å utvikle beredskapsplaner, gjennomføre beredskapsøvelser og benytte ROS-analyser som grunnlag for beredskapsarbeidet. Du vil få en forståelse for de ulike beredskapsnivåene i en organisasjon og hvordan disse kan samhandle på en best mulig måte. Studiet kombinerer teori, analyse og praksis, og vil bidra til å ruste deg best mulig til å håndtere uforutsette hendelser knyttet til vann og avløp. Studiet gir deg kunnskap og ferdigheter for å kunne jobbe med risikoanalyse, beredskapsplanlegging, krisekommunikasjon, kriseledelsesmetodikk og øvelsesplanlegging.

Bakgrunn for studiet:

Vannforsyningen er en av våre mest sårbare samfunnsfunksjoner, og som forvaltere av kritisk infrastruktur har vannbransjen et stort ansvar for å sikre at befolkningen får godt og nok drikkevann. Tilsvarende gjelder for opprettholdelse av velfungerende sanitære løsninger.

I 2016 gjennomførte Mattilsynet et nasjonalt tilsynsprosjekt på beredskapen hos 515 vannverk. Mattilsynet fant avvik fra regelverket hos fire av fem vannverk. Flest mangler var knyttet til ROS-analyse, beredskapsplaner og -øvelser. En liknende situasjon finner man på avløpsområdet. Samtidig øker kompleksiteten i samfunnet, og ganske nylige hendelser viser at det settes stadig høyere krav til beredskapen på vann- og avløpsområdet. Følgelig må beredskapen styrkes.

Innhold:

Studiet består av emnet Risikoanalyse og beredskapsplanlegging i semester 1, og emnet Operativ kriseledelse og krisekommunikasjon i semester 2.

Emnene er delt inn i følgende temaer:

  • ROS-analyse
  • Beredskapsplanlegging
  • Fysisk sikring
  • Samhandling og koordinering ved kriser
  • Øvelser
  • Krisekommunikasjon
  • Proaktiv stabsmetodikk
  • Øvelsesplanlegging

Pensum og eksamen:
Pensum: 2000 sider faglitteratur, hovedsakelig på norsk
Eksamen semester 1: Hjemmeeksamen, i grupper på 2-4 personer
Eksamen semester 2: Hjemmeeksamen, individuell, 48 timer

Forbehold: vi tar forbehold om at det blir nok deltakere til at studiet kan tilbys.

Kommende startdatoer

1 tilgjengelig startdato

Høst

  • Nettbasert med samlinger
  • Hamar
Høgskolen i Innlandet
Hamarveien 112
2411 Elverum

Høgskolen i Innlandet

Høgskolen i Innlandet (HINN) ble etablert 1. januar 2017 etter Kongelig resolusjon om å fusjonere Høgskolen i Hedmark og Høgskolen i Lillehammer.  Høgskolen tilbyr utdanning på bachelor-, master- og ph.d.-nivå, i tillegg til etter- og videreutdanning. Den norske filmskolen inngår...

Les mer og vis alle utdanninger ved Høgskolen i Innlandet

Highlights