29 mar 2023

Slik blir du psykiater

Hva gjør en psykiater? 

En psykiater er en spesialisert lege som jobber med diagnostisering, behandling og forebygging av pasienter med psykiske lidelser. Psykiatere jobber typisk på lidelser som depresjon, angst, bipolare lidelse og schizofreni. De samarbeider også ofte med annet helsepersonell, blant annet psykologer, sykepleiere og sosialarbeidere, for å gi en mer omfattende behandlingsplan til sine pasienter. 

Typiske arbeidsoppgaver 

  • Jobbe med forebyggende tiltak, utredning og behandling av mennesker med alt fra milde til alvorlige psykiske lidelser, samt mennesker i krisesituasjoner.  
  • Kartlegge pasienters fysiske og psykiske tilstand gjennom blant annet samtaler, observasjoner og ulike tester.  
  • Behandling ved hjelp av samtaler og andre tiltak. 

Start utdanningen her

 

Psykiater vs. psykolog 

Psykiatere og psykologer kan ha lignende arbeidsoppgaver og samarbeider ofte, men det er to helt ulike yrkene. Den største forskjellen mellom en psykiater og en psykolog er at psykologen har utdannelse i psykologi, mens psykiateren er en ferdig utdannet lege med videreutdanning i psykiatri. Dette innebærer at psykiateren kan skrive ut medikamenter til sine pasienter som en del av behandlingen, noe psykologen ikke har tillatelse til. Det er ikke uvanlig at pasienter først møter en psykiater som diagnostiserer og skriver ut medisiner, men får oppfølging fra psykologen.  

Hvordan blir du psykiater? 

Hvis du ønsker å bli psykiater må du forberede deg på en lang utdannelse. Du må først fullføre en profesjonsutdanning i medisin og få autorisasjon som lege, før du fortsetter med en videreutdanning i psykiatri.  

Profesjonsutdanning i medisin 

Utdanningen i medisin i Norge er en 6-årig profesjonsutdanning på fulltid som tilbys ved Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen, NTNU i Trondheim og Norges arktiske universitet i Tromsø. Som medisinstudent vil du lære om hvordan kroppen normalt fungerer og hva som skjer ved sykdom. 

Mange velger å ta medisinutdanningen i utlandet i stedet, ofte i Polen, Ungarn, Slovakia eller Danmark. Hvis du studerer medisin i utlandet og ønsker å få autorisasjon som lege i Norge, må du holde seg oppdatert på regelverket hos Helsedirektoratet. 

Du vil hovedsakelig lære om: 

  • Kroppens sammensetning og funksjoner i detalj. 
  • Hvordan helsetjenestene er bygget opp og hvordan loven regulerer legens arbeid og pasientenes rettigheter. 
  • Hvordan forskning gir oss ny kunnskap om sykdomsprosesser, nye behandlinger og hvordan vi kan forebygge sykdom. 
  • Sykdom/kroppens normalanatomi 

Psykiatri som spesialisering 

Når du har fått autorisasjon som lege er du kvalifisert til begynnerstillinger i legeyrket, såkalte LIS-stillinger (lege i spesialisering). Dette er et spesialiseringsløp som varer i minst seks og et halvt år. Den første delen er felles for alle, uavhengig av hvilken spesialisering du velger, og består av ett års praksis på et sykehus og et halvt års praksis i en kommune. I løpet av denne perioden vil du utrede og behandle mennesker med både fysiske og psykiske sykdommer og lidelser. 

De fem neste årene jobber du innenfor psykiatrien, hvor du vil utrede og behandle psykiske lidelser under veiledning av en overlege i psykiatri. Dette inkluderer også en treårig utdannelse i psykoterapi. I tillegg må du gjennom flere kurs innen ulike faktorer ved utredning og behandling av psykiske lidelser, samt fire ukers internatkurs.  

Innenfor psykiatrien kan du velge mellom voksenpsykiatri eller barne- og ungdomspsykiatri. I tillegg finnes det flere ulike felt du kan fordype deg i, blant annet alderspsykiatri, akuttpsykiatri og rettspsykiatri. Spesialistutdanningen foregår mens du jobber, som innebærer at du får betalt for jobben du gjør under denne perioden.   

Hvem passer til å bli psykiater? 

En sentral del av jobben til en psykiater er å prate med mennesker som har det vanskelig, men også deres pårørende, andre yrkesgrupper og ulike offentlige myndigheter. Derfor er det vesentlig at du har evnen til å skape tillit til andre mennesker, samt ha gode kommunikasjonsferdigheter. Siden utdanningen er lang og inneholder mye teori, vil det også være en fordel om du er forberedt på å legge mye tid på akademisk arbeid og er strukturert. Videre bør du også ha en genuin interesse for ulike menneskers drivkraft og hvordan sykdom rammer mennesker.  

Hvor jobber psykiatere? 

De fleste psykiatere jobber på offentlige sykehus eller poliklinikker. Noen jobber også som privatpraktiserende spesialister. 

Hva tjener en psykiater? 

Er du nysgjerrig på hva en psykiater tjener? Finn ut av hva gjennomsnittslønnen er for menn og kvinner og hvordan lønnsutviklingen ser ut her:   

Les om lønnen her

Kilder: utdanning.no, psykologguiden.no, legeforeningen.no, ntnu.no 

Sist oppdatert: 29 mar 2023
Synne Krogstad
Digital Content Editor

Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 07.10.2022

Slik blir du veterinær

Her kan du lese mer om hva veterinæryrket innebærer, hvilke arbeidsoppgaver du kan forvente, lønnen du vil få og hvilken utdanning du trenger. 

Les mer
Sist oppdatert: 10.05.2023

Slik blir du brannkonstabel

Ønsker du en samfunnsviktig og fartsfylt jobb hvor du slukker og forebygger branner? Da kan brannkonstabel være yrket for deg! Les videre for å finne ut av hva en brannkonstabel sine vanlige arbeidsoppgaver er, hvordan du blir brannkonstabel og hva du kan forvente å tjene i yrket.

Les mer
Sist oppdatert: 10.05.2023

Slik blir du matros

Ønsker du en praktisk og spennende jobb på havet? Da kan matros være yrket for deg! Her får du informasjonen du trenger om blant annet typiske arbeidsoppgaver for en matros, hva slags utdanning du trenger for å praktisere yrket og hva du kan forvente å tjene som matros. 

Les mer