Slik blir du frisør

Har du lyst til å bli frisør og vil vite mer om utdanningen? Her finner du informasjon om yrket, typiske arbeidsoppgaver, hvilken utdanning du trenger og hvor du kan ta denne.

Hva gjør en frisør?

En frisør klipper, farger, former og endrer strukturen på menneskers hår. Frisøryrket består også av veiledning og rådgivning om både frisyrer, behandlinger og ulike produkter etter kunders ønsker, behov og muligheter. Arbeidshverdagen består av direkte kontakt med mennesker. Du hjelper kunder med kreative løsninger og forslag på frisyrer, både til hverdags og spesielle anledninger. 

Vanlige arbeidsoppgaver for en frisør er: 

  • Vaske, klippe, farge, behandle og føne hår
  • Rådgivning om behandlingen som skal gjennomføres
  • Utvikle nye aktuelle frisyrer
  • Pleie av hår og hodebunn
  • Anbefale produkter til ulike hårtyper
  • Farge av vipper og bryn
  • Markedsføring av salongen

Se frisørutdanninger her

Hvordan bli frisør?

For å kunne arbeide som frisør, krever visse salonger at du har et svennebrev i faget. Før du kan ta svennebrev som firsør, må du gjennomføre 2 år på skole og 2 år som lærling på salong. Utdanningen starter på videregående nivå hvor du søker inn til linjen frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign med spesialisering frisør det andre studieåret. Det finnes kurs og praksis som kan gi fradrag fra læretiden, men for å kunne avlegge svenneprøven må du kunne henvise til 4 år med relevant opplæring. 

Dersom du er ferdig med videregående skole og har en drøm om å bli frisør finnes det private aktører som tilbyr utdanningen. Denne består av 5 måneders intensivkurs hvor du får en solid grunnopplæring i faget, før du videre jobber som lærling i salong. I slutten av lærlingetiden kan du om ønskelig, ta svenneprøven. Dersom du består denne mottar du et svennebrev som bevis på at du har en yrkesutdannelse i håndverksfag. Det vil være en fordel å avlegge svenneprøven, da mange arbeidsgivere stiller krav til svennebrev for ansettelse. 

Personlige egenskaper - hvem passer yrket for? 

Frisøryrket passer ikke for alle. Som frisør må du like å jobbe med mennesker, være serviceinnstilt og bra på kommunikasjon. Du må være kreativ og trives i en hektisk arbeidshverdag, hvor du ofte jobber under tidspress. Som frisør vil du motta både positive og negative tilbakemeldinger. Det er derfor viktig at du kan håndtere disse på en god måte og lære fra eventuelle feil. Fordi du arbeider med produkter som kan være allergifremkallende, må du ha god forståelse for kjemikaliehåndtering og beskyttelse. 

Hvor jobber frisører?

De fleste frisører jobber på frisørsalonger hvor det kan finnes gode interne utviklingsmuligheter. Noen har et mål om å bli selvstendig næringsdrivende og starter sin egen salong. Dette medfører at flere administrative oppgaver tilkommer. Andre utdannede frisører jobber innen film og TV, eller på andre underholdningssteder som for eksempel teater. 

Hva tjener frisører?

Nysgjerrig på månedslønnen til en frisør? Les om gjennomsnittslønnen blant menn og kvinner og i offentlig og privat sektor, samt den historiske lønnsutviklingen for yrket. 

Les om lønnen her

Kilder: utdanning.no, ssb.no, norsk frisørskole, frisørinstituttet

Picture of Karoline Sten

Karoline Sten

Site Manager (Vis mer)
Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS. (Vis mindre)

About

Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS.

Annonser