10 jul 2023

Slik blir du elektriker

Ønsker du en ettertraktet og praktisk jobb? Da er kanskje elektrikeryrket noe for deg! Les videre og finn ut av hva en elektriker gjør, hvordan du blir elektriker, personlige ferdigheter i yrket og hva du kan forvente deg i lønn.  

Hva gjør en elektriker? 

En elektriker er en fagperson som jobber med å installere, vedlikeholde, reparere og feilsøke elektriske systemer slik at de fungerer som de skal. Elektrikere kontrollerer også at systemene følger oppdaterte forskrifter og standarder. 

Typiske arbeidsoppgaver 

 • Installere elektriske systemer i ulike typer bygninger 
 • Feilsøke og reparere feil i elektriske systemer 
 • Ulike former for vedlikehold av elektriske systemer 
 • Installasjon av elektriske apparater og produkter 

  

Finn elektroutdanninger her

 

Hvordan bli elektriker? 

Det vanligste utdanningsløpet for å bli elektriker er gjennom videregående opplæring. De to første årene gjennomføres på skole; VG1 elektro og VG2 elektro, deretter fullføres utdanningen med to og et halvt år som lærling i bedrift. Lærlingtiden i bedrift er betalt, men du må selv søke lærlingplass hos en godkjent bedrift. 

For å få fagbrev som elektriker må du bestå en tverrfaglig teorieksamen og en praktisk fagprøve etter at du har fullført lærlingtiden. 

Hva lærer du? 

I løpet av elektrikerutdanningen lærer du hvordan du skal installere, kontrollere, vedlikeholde og reparere elektriske systemer. Du vil få kunnskap om personlig verneutstyr, jording og håndtering av farlige situasjoner, som er nødvendig for å kunne jobbe med elektrisitet på en sikker og forsvarlig måte. Videre vil du få oversikten over lover og standarder som gjelder ved utførelse av elektrisk arbeid.  

Typiske emner du vil lære om: 

 • Grunnleggende elektrisitetslære 
 • Elektroniske kretser og nettverk 
 • Energi- og styresystemer 
 • Elektronisk kommunikasjon 
 • Elektrisk sikkerhet 
 • Gjeldende forskrifter og standarder 
 • Praktisk opplæring 

Bli elektriker som voksen 

Det er fullt mulig å ta fagbrev som elektriker i voksen alder. Dersom du er over 25 år og ikke har fullført videregående skole, kan du ha rett til gratis videregående opplæring. Du kan også komme inn på utdanningen med realkompetanse, som innebærer all kunnskap og erfaring du har fått gjennom skole, jobb og organisasjonsarbeid. Denne praktiske kunnskapen blir kartlagt og veid opp mot innholdet i den videregående opplæringen. 

Begge veiene krever bestått teorieksamen og praktisk fagprøve for å kunne motta fagbrevet i elektrofag. 

Etter- og videreutdanning 

Med fagbrev i elektro har du flere muligheter til videreutdanning på fagskole, universitet eller høyskole. Fullfører du to år på fagskole får du tittelen fagtekniker, som gjør at du blant annet kan starte din egen bedrift eller jobbe som leder innen elektrikerfaget.  

Du kan også søke deg inn på ingeniørutdanningen gjennom den såkalte y-veien, som er et utdanningsløp på universitet eller høyskole for deg som har relevant fagbrev, men mangler generell studiekompetanse.  

Personlige ferdigheter 

Som elektriker er det nødvendig at du har et godt fargesyn, da ledninger og annet utstyr ofte er markert med fargekoder. Det er også en fordel du har tilstrekkelig god fysikk da yrket ofte kan innebære fysisk krevende oppdrag. Videre er det viktig at du er detaljorientert og ansvarsbevisst, ettersom arbeid med elektrisitet ofte er risikofylt. 

Hvor mye tjener en elektriker? 

Har du lyst til å vite lønnen til elektrikere? På vår jobb og lønn-seksjon finner du informasjon om gjennomsnittslønnen til elektrikere, eventuelle lønnsforskjeller mellom kjønnene og den historiske lønnsutviklingen til yrket. 

 

Se lønnen her

 

Kilder: elhjem.no, utdanning.no, vilbli.no 

Sist oppdatert: 10 jul 2023
Synne Krogstad
Digital Content Editor

Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 19.12.2022

Slik blir du skuespiller

Har du lyst til å spille i en film eller stå på en teaterscene? Her får du vite mer om hva skuespillere gjør, hvordan du blir skuespiller, hvor du kan jobbe og hvilken lønn du kan forvente deg.

Les mer
Sist oppdatert: 29.03.2023

Slik blir du psykiater

Vil du jobbe som lege og være spesialist på psykiske lidelser hos mennesker? Her får du vite mer om hva en psykiater gjør, hvordan du blir psykiater og hva du kan forvente å tjene.

Les mer
Sist oppdatert: 31.05.2023

Slik blir du prest

Prester er spesialister på religion og sprer budskap om tro, holdninger og handlinger. Har du lyst til å bli en prest? Her kan du lese mer om yrket som prest, utdanningen du trenger, hvilken lønn prester får og mye mer!

Les mer