
Elkraft
Fagskoleutdanning i Elkraft
Er du elektriker og ønsker å bli godkjent driftsleder eller installatør? Fagskolen i Nord tilbyr fagskoleutdanning i Elkraft. Utdanningen er et nettbasert deltidsstudium med samlinger i Tromsø. Omfang er tre år og 120 studiepoeng.
Fagskoleutdanningen Elkraft tar sikte på å gi et bredt faglig grunnlag som kvalifiserer til fagskoleingeniør. Utdannelsen gir også det teoretiske grunnlag som kreves av elektrisitetstilsynet for å bli godkjent som installatør, elektroinstallatør og sakkyndig driftsleder.
Hva lærer du på elkraftutdanningen?
Studiet består av 10 emner og gir 120 studiepoeng:
- Realfag
- Yrkesrettet kommunikasjon
- Ledelse, økonomi og markedsføring
- Elektriske systemer
- Elektroniske systemer
- Installasjonssystemer og automatiserte systemer
- Elektrisk energiproduksjon og -distribusjon
- Elektriske installasjoner og el-energianlegg
- Elektroniske kommunikasjonssystemer (Ekom)
- Hovedprosjekt
Faglig ledelse inngår i fordypningsemnene.
I siste året gjennomføres et større hovedprosjekt som bygger på tidligere emner og som skal speile prosjektoppgaver innen elkraft-næringen.
Ekom emnet gir muligheter til å søke ekomnettautorisasjon.
Videre studier/jobbmuligheter
Studiet tar sikte på å gi et bredt faglig grunnlag som kvalifiserer til fagskoleingeniør innen både privat og offentlig virksomhet:
- Installasjonsbedrifter
- Elektrisitetsverk
- Konsulentvirksomhet
- Prosjektering
- Instrumentering
- Service
- Undervisning yrkesfag innen elektro
Utdanningen gir også det teoretiske grunnlag som kreves av DSB for å bli godkjent som installatør og sakkyndig driftsleder.
Opptakskrav/Søknad
For å bli tatt opp på studiet, kreves minimum ett av følgende punkt:
-
Formelt opptakskrav: Søker må ha fullført og bestått videregående opplæring med relevant fagbrev/svennebrev innen fagretningen Elektro.
-
Realkompetanse: Søker som er over 23 år og har minimum 5 års relevant yrkespraksis innenfor fagretningen. I tillegg realkompetanse tilsvarende VG2 yrkesfaglig studieretning; felles allmenne fag.
Søkere som kan dokumentere at de skal gjennomføre fag-/svenneprøve etter opptaksfristen, kan tildeles plass på vilkår om bestått prøve.
Relevante fagbrev
Automatikkmekanikerfaget, Automatiseringsfaget, Elektrikerfaget, Elektroreparatørfaget, Energimontørfaget, Tavlemontørfaget, Telekommunikasjons montørfaget, Verktøymakerfaget, Viklerfaget. Andre fagbrev innen yrkesretningen vil bli vurdert.
Eksempel på relevant yrkespraksis
Hjelpemontør innen elektro, jobbet på verksted innen elektro eller deltatt i prosjektering innen elektro. All yrkespraksis må kunne dokumenteres med arbeidsattest fra arbeidsgiver, som forteller om varighet og arbeidsoppgaver.
Dersom du er usikker på om du kommer inn under disse kravene anbefaler vi deg å søke, så vil du få en vurdering i søkeprosessen. Husk å levere med dokumentasjon.
Studiefakta, Tittel m.m
Dette studiet har 15 ukes samlinger i Tromsø.
Det vil si fem samlinger for hvert skoleår, to i høstsemesteret og tre i vårsemesteret.
Samlingene inneholder undervisning, diskusjoner, laboratoriearbeid, gruppearbeid, ekskursjoner og eksamener.
I mellomperiodene vil det bli gitt en ukentlig nettundervisning, samt at studentene jobber med oppgaver og leverer arbeidskrav. Det er individuelle- og gruppearbeidskrav.
Etter endt studie har studentene oppnådd generell studiekompetanse i tillegg til fagutdanningen.
Jeg vil vite mer!
Fagskolen i Nord avd. Elektro-, elektronikk- og datafag

Fagskolen i Nord avd. Elektro-, elektronikk- og datafag
Ønsker du en teknisk fagskoleutdanning? Vil du utdanne deg innen Elkraft eller Datateknikk? Fagskolen i Nord med studiested i Tromsø tilbyr fagskoleutdanning i Elkraft og IT drift og sikkerhet.
Avdelingen har i dag om lag 160 studenter fordelt på to studietilbud med et omfang av 120 studiepoeng.
Om utdanningene i Elkraft og IT drift og sikkerhet
Utdanninene tar sikte på å gi et bredt faglig grunnlag som kvalifiserer til fagskoleingeniør innen både privat og offentlig virksomhet.
En fagskole er en utdanningsvei for deg som har grunnutdanning fra videregående skole. Fagskolen tilbyr deg faglig påfyll og spisser kompetansen din ytterligere. Om du ikke har gått elektro på videregående skole, men har tilsvarende kompetanse, kan skolen gjøre en realkompetansevurdering av deg og likevel kunne tilby deg studieplass. Det vektlegges da arbeidserfaring fra relevant fagfelt.
Kombiner jobb og utdanning
Begge studiene går over 3 år, og er organisert slik at de lar seg kombinere med jobb og familieliv og andre sosiale forpliktelser. Du deltar på samlinger på skolen fem ganger hvert skoleår, og har ellers nettundervisning samt jobber med oppgaver og arbeidskrav.