Slik blir du apotektekniker

Er du interessert i å bli apotektekniker, men trenger mer informasjon yrket? Finn informasjon om vanlige arbeidsoppgaver, utdanningsløp og forventet lønn her. 

Ønsker du å jobbe på apotek, men mangler den nødvendige formelle kompetansen? Er du interessert i en hverdag hvor du hjelper mennesker med veiledning og rådgivning om riktig bruk av legemiddel? Da kan rollen som apotektekniker være det ideelle valget for deg!  

Som apotektekniker jobber du under faglig ledelse av farmasøyter og spiller en avgjørende rolle for å sikkerstille korrekt distribusjon av legemidler. Men hvordan kan du bli en apotektekniker? Her får du svar på alle spørsmålene dine om utdannelsen og yrket. Ta det første steget mot din karrieredrøm! 

Hva gjør en apotektekniker?  

Som autorisert apotektekniker arbeider du på apotek, men det er også mulig å ta andre jobber innenfor legemiddelindustrien. Du får meningsfulle arbeidsdager hvor du bistår kunder med å finne passende legemidler og veileder om korrekt bruk av disse. I tillegg inkluderer arbeidet kundeservice og verifisering av medisinene som blir utdelt i samsvar med resepten. Det er også vanlig at apotekteknikere har ansvar for regnskap, IKT og markedsføring.  

Apotekteknikere har en høy grad av tillit fra sine kunder og hvilket gjør at det er viktig å være konstant oppdatert på fagfeltet. Du vil arbeide selvstendig under tilsyn av farmasøyter. Ved enkelte apoteker kan man også bli involvert i kliniske studier, som gir muligheter for deltakelse i forskning, utføring og produksjon av medisinske prosjekter. 

Typiske arbeidsoppgaver for apotekteknikere er: 

  • Ekspedering av legemidler, reseptmedisiner, hudpleie og andre varer. 
  • Rådgivning og veiledning for bruk av legemidler og andre apotekvarer 
  • Delta i laboratoriearbeid, vanligvis kun på sykehusapotek 
  • Håndtering av varer og klargjøre bestillinger 
  • Logistikk og plassering av varer 
  • Kontortekniske oppgaver og regnskap 
  • Føflekkscanning 
  • Vaksinasjon 

Utdanning apotektekniker 

For å bli apotektekniker må du ta et yrkesfaglig studieløp ved videregående skole. Det første året tar du helse- og oppvekstfag, helseservicefag det andre året og apotekteknikk det tredje året. I løpet av utdanningen lærer du om sikker håndtering av legemidler og apotekvarer, samt hvordan du gir profesjonelle råd om folkehelse.  

Dersom du har gjennomført de to første årene ved videregående skole, men mangler det siste året innen apotekteknikk, er det mulig å ta kurs som fører til autorisasjon som apotektekniker. Det finnes flere utdanningstilbydere for slike kurs. Hvis du mangler fag fra første og andre år, er det også mulig å ta disse som privatist. Ved endt utdanning søker du autorisasjon hos Helsedirektoratet.  

Personlige egenskaper 

Som apotektekniker må du ha evnen til å planlegge, utføre, evaluere og kontinuerlig forbedre både ditt eget og andres arbeid. Et sterkt fokus på etikk er essensielt, da yrket krever at du utfører arbeidsoppgavene i samsvar med strenge etiske retningslinjer. Effektiv kommunikasjon er også en nøkkelkompetanse, da du vil ha kontakt med en mangfoldig kundegruppe. Å være serviceinnstilt og ha en vilje til å kontinuerlig utvikles faglig er en betydelig fordel. Du må kunne jobbe selvstendig, men også kunne samarbeide som en del av et team.  

Hva tjener en apotektekniker? 

Vil du vite lønnen til en apotektekniker? På vår jobb og lønn-seksjon kan du finne informasjon om gjennomsnittslønnen til apotekteknikere, eventuelle lønnsforskjeller mellom kjønnene og den historiske lønnsutviklingen til yrket.  

Se lønnen her

 

Kilder: vilbli.no, utdanning.no, akademiet.no, k2utdanning.no, ssb.no  

Picture of Karoline Sten

Karoline Sten

Site Manager (Vis mer)
Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS. (Vis mindre)

About

Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS.

Annonser