Hvilken by er Norges beste studentby? Hjelp oss med å kåre vinneren - delta her 🎓

De mest populære studiene 2024

Lurer du på hvilke utdanninger som har flest søkere? Se topplisten over de mest populære utdanningene på universitet og høyskole samt fagskole i 2024 her!

Samordna opptak publiserer hvert år statistikk over antall søkere til høyere utdanning i Norge. Se de 10 mest populære utdanningene på både fagskole og universitet og høyskole basert på antall førstevalgssøkere nedenfor.  

Universitet og høyskole 

I 2024 har 142 416 personer søkt opptak til universiteter og høyskoler gjennom samordna opptak. Dette er en økning på 4,7% fra 2023. Det er i år utlyst totalt 64 086 studieplasser fordelt på 1 364 studier, noe som er det høyeste antallet i Samordna opptaks historie og tilsvarer en økning på 2,4% fra i fjor.  

Nedenfor ser du de 10 studiene i Norge som har flest førstevalgssøkere i 2024. Flere av utdanningene beholder sin plass som de mest populære studiene, men vi kan se noen nye tilskudd på listen. Toll, vareførsel og grensekontroll var ikke med på topplisten i fjor, men har i år funnet veien tilbake fra tidligere år. Buisiness, economics and data science og økonomi er helt ny på listen for i år, en spennende utdanning for de som ønsker å bli siviløkonom.  

Topp 10 utdanninger universitet og høyskole: 

  1. Rettsvitenskap (jus) ved UIO – 2102 
  2. Rettsvitenskap ved UIB - 2055 
  3. Økonomi og administrasjon - siviløkonom ved NHH - 1729 
  4. Ledelse ved UIT - 1385 
  5. Organisasjon og ledelse, deltid, nettbasert ved HINN - 1279 
  6. Industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU - 1233 
  7. Toll, vareførsel og grensekontroll ved UIS -1111 
  8. Business, economics and data science - siviløkonom ved NHH - 1101 
  9. Bærekraft økonomi og ledelse, deltid ved NMBU - 1054 
  10. Økonomi og administrasjon ved NTNU - 1050 

Fagskole 

Hele 15 742 personer har søkt opptak til høyere yrkesfaglig utdanning gjennom Samordna opptak i 2024. Dette innebærer en økning med 17% fra 2023. To nye skoler er med i det samordnede opptaket, Fagskolen i Finnmark og Stunt Academy. Det ble tilsammen utlyst 14 287 studieplasser fordelt på 494 utdanninger.  

Det er en hard kamp om plassene for de som ønsker å bli brannkonstabel eller lokomotivfører. Disse utdanningene er de mest populære hvert år og har et høyt antall søkere i forhold til planlagte studieplasser.  

Utdanningene innen klinisk helsefagarbeid ved Fagskolen Innlandet er nye på listen, men dette er ikke overraskende ettersom helsefag er en av største utdanningsområdene både når det kommer til antall planlagte studieplasser og antall førstevalgssøkere.  

Topp 10 utdanninger fagskole: 

  1. Lokomotivførerutdanningen ved Norsk fagskole for lokomotivførere - 933 
  2. Brann, redning og samfunnssikkerhet ved Brann- og redningsskolen – 885 
  3. Lokomotivførerutdanningen deltid ved Norsk fagskole for lokomotivførere - 492 
  4. Brann, redning og samfunnssikkerhet ved Brann- og redningsskolen - 234 
  5. Elkraft ved Fagskulen Vestland - 168 
  6. Økonomi og ledelse ved Fagskolen Innlandet - 160 
  7. Visuelle kunstfag ved Einar Granum Kunstfagskole - 155 
  8. Elkraft ved fagskolen Vestfold og Telemark - 155 
  9. Klinisk helsefagarbeid ved Fagskolen Innlandet - 145 
  10. Spesialisering innen klinisk helsefagarbeid ved Fagskolen Innlandet - 131 

Kilde: Samordna opptak  

Picture of Karoline Sten

Karoline Sten

Site Manager (Vis mer)
Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS. (Vis mindre)

About

Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS.

Annonser