Viser 1-20 av 96 treff
Les om hvordan vi sorterer resultatene
Vil du vite mer om hvordan vi sorterer våre søkeresultater? Les mer om hvordan vi rangerer utdanninger i søkeresultatet.
Viser 1-20 av 96 treff
1
2
3
4
5

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse gir deg rett til å søke høyere utdanning ved universiteter og høyskoler etter å ha fullført videregående skole. Noen studieretninger på videregående skole gir deg generell studiekompetanse, mens andre ikke gjør det. For opptak til visse studier på høyere utdanning, kan det også kreves spesiell studiekompetanse. 

De seks studiekompetansefagene er:

  • Norsk (hovedmål, sidemål og muntlig)
  • Engelsk
  • Historie
  • Samfunnsfag
  • Matematikk
  • Naturfag

hva er studiekompetanse

23/5-regelen

23/5-regelen gir deg som er over 23 år og ikke har fullført videregående opplæring en mulighet til å søke høyere utdanning. For å søke høyere utdanning på grunnlag av 23/5-regelen må du være fylt 23 år i løpet av opptaksåret, og ha fem års erfaring fra arbeidslivet og/eller utdanning. 

Ta opp fag

Dersom du mangler generell studiekompetanse eller du ønsker å forbedre karakter i visse fag fra videregående skole, kan løsningen være å gå et eller flere kurs hos en skole som lar deg ta opp fag. De fleste høyskoler og universiteter krever at du har bestått videregående skole og at du har generell studiekompetanse.

Realkompetanse

Realkompetanse er for deg over 25 år som ønsker å ta en høyere utdannelse, men som ikke har generell studiekompetanse. Du kan søke om opptak på grunnlag av din erfaring fra arbeidslivet, organisasjonsarbeid, eller en form for utdanning. Med realkompetanse kan du søke deg til fagskoler, høyskoler og universiteter. Noen studieretninger krever forkunnskaper eller gitte karakterer, og på de populære studieretningene er ikke realkompetanse alltid nok for å bli tatt opp. Reglene for opptak på grunnlag av realkompetanse varierer fra studiested til studiested og det er anbefalt å ta direkte kontakt med det aktuelle studiestedet. Du må ofte dokumentere all praksis og erfaring ved søknad om realkompetanse, og de fleste krever at du skriver et motivasjonsbrev.

Spesiell studiekompetanse – studier som krever spesielle fag

Spesiell studiekompetanse krever, til forskjell fra generell studiekompetanse, at du har spesielle fag fra videregående, eller er på et nivå med hensyn til karakterer, språk og praksis på en gitt utdanning. Det kan variere hva de ulike høyskolene eller universitetene krever av deg (opptakskrav) for at du skal kunne søke på en utdanning. Derfor er det lurt å sjekke opptakskravene nøye. På noen studier kan duikke ha lavere enn 2 i karakter, noen krever at du er på et visst språklig nivå i for eksempel engelsk, at du har hatt praksis, opptaksprøve eller lignende. Noen studier krever også at du har valgt for eksempel matte, fysikk, biologi og andre realfag på Vg2 og Vg3.

Kilder: Samordna opptak, vilbli.no, unginfo.no

Sammenlign
Nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev om høyere utdanning!