Maskinteknikk
-
Fagskole
-
Klasserom
-
2 år
Maskinteknikk
-
Fagskole
-
Klasserom, Nettbasert med samlinger
Maskinteknikk og automatisering
-
Universitet og høgskole
-
Klasserom
Maskinteknikk og automatisering
-
Universitet og høgskole
-
Klasserom
Maskinteknikk
-
Fagskole
-
Klasserom
Kulde- og varmepumpeteknikk
-
Fagskole
-
Klasserom
Industriell teknologiledelse
-
Fagskole
-
Klasserom, Nettbasert med samlinger
Anvendt maskinlæring
-
Fagskole
-
Nettstudier
Sveiseteknologi
-
Fagskole
-
Nettbasert med samlinger
-
3 år
Industriell digitalisering
-
Fagskole
-
Klasserom, Nettbasert med samlinger
Mekatronikk
-
Fagskole
-
Klasserom, Nettbasert med samlinger
Konstruksjon, design og produksjon
-
Fagskole
-
Nettbasert med samlinger
-
3 år
Prosessteknikk
-
Fagskole
-
Nettbasert med samlinger
-
3 år
Teknisk design - Mekanisk
-
Fagskole
-
Nettstudier
Integrerte tekniske bygningsinstallasjoner (ITB-rollen)
-
Videre- og etterutdanning
-
Nettstudier
Fluidmekanikk (master - to år)
-
Master
-
Klasserom
Industrimekanikerfaget
-
Yrkesrettede kurs og utdanninger
-
Klasserom
Marinteknikk
-
Bachelor
-
Klasserom
Hva er maskinteknikk?
Maskinteknikk er en ingeniør-gren som kombinerer fysikk, teknikk og maskinlære. Det er et fagområde som utvikles i tråd med ny teknologi, kunnskap og samfunnsbehov. Det stilles høyere og høyere krav om kompetanse for å utøve yrket, som gjør at en grundig utdanning i maskinteknikk blir stadig viktigere. Men hva gjør egentlig en maskiningeniør?
Hva gjør en maskiningeniør?
Maskiningeniører designer, konstruerer og utvikler mekaniske produkter, tjenester og produksjonsprosesser. De må bruke den eksisterende teknologien til å bedre effektiviteten og funksjonaliteten til disse produktene, tjenestene eller prosessene.
Vanlige arbeidsoppgaver inkluderer blant annet
- Designe teknologiske produkter
- Drive og vedlikeholde maskineri
- Lede produksjonsprosesser
- Drive teknisk salg
Hvordan blir man en maskiningeniør?
Den vanligste veien til et yrke som maskiningeniør, er å ta en treårig bachelor i maskinteknikk ved universitet eller høgskole, men det er også mulig å ta utdanningen på fagskolenivå. Du kan lese mer om opptakskrav til hver av disse lenger ned.
Uavhengig av om du studerer ved universitet og høgskole eller fagskole, vil du lære om de samme emnene. Konstruksjonsteknikk, automasjon, tilvirkningsteknikk, teknisk dokumentasjon og kvalitetsstyring står for eksempel sentralt i utdanningen.
Fordypninger og fokusområder
I løpet av utdanningen velger du et fokusområde du fordyper deg videre i. Innen maskinteknikk finnes det flere ulike retninger du kan bli mer eller mindre spesialisert i. Du kan for eksempel fordype deg i konstruksjonsteknikk, digital konstruksjon og robotisering, produktdesign eller marinteknikk. Fokusområdet du velger kan være med på å sette retning for din karriere, og være grunnlaget for videre fordypning gjennom en mastergrad.
Master i maskinteknikk
Ettersom kompetanse- og kunnskapskravene til maskiningeniører stadig øker, velger flere å ta en videreutdanning. Det naturlige steget videre, er å ta en mastergrad. Noen velger også å ta en komplementerende bachelorgrad for å bygge en bredere, fremfor spesialisert kunnskap. Hva som passer best for deg, avhenger av hva dine mål er og hvilken karriere du ønsker.
Det er også mulig å ta en doktorgrad (ph.d.) i materialteknologi.
Opptak i Norge
Universitet og høgskole
Den vanligste veien til opptak på utdanningen i maskinteknikk er gjennom generell studiekompetanse. Søker du opptak med denne metoden kreves det at du også har gjennomført og bestått kjemi1 og matematikk R1 + R2. Mangler du disse fagene kan du gå et forkurs til ingeniørutdanningen som kvalifiserer deg til opptak.
For deg som ønsker å studere på universitet og høgskole, men mangler studiekompetanse, er det mulig å søke gjennom Y-veien. Da søker du med relevante fagbrev, svennebrev eller relevant yrkeserfaring fra videregående skole. Hvilke fagbrev som er relevante, defineres av den enkelte skolen.
Fagskole
Dersom du ønsker en fagskoleutdanning i maskinteknikk er det to måter du kan søke på. Du kan enten søke med fagbrev (hvilke defineres av den enkelte skolen), eller gjennom realkompetanse.
Kan jeg studere i utlandet?
Det er mulig å ta både hele og deler av maskinteknikkutdanningen i utlandet. Flere utdanningsinstitusjoner tilbyr utveksling som en del av utdanningen, og samarbeider med gode universiteter i spennende land. Hvilke land du kan utveksle til, avhenger av skolens samarbeidsavtaler. Du vil typisk kunne studere i land som USA, Tyskland, England, Australia og Singapore.
Dersom du ønsker å ta hele utdanningen i utlandet må du huske på å undersøke hva som kreves av deg for å søke, samt hva du må forberede etter eventuelt opptak. Det kan være lurt å gå gjennom organisasjoner som er spesialiserte på utenlandsstudier og kan hjelpe deg med hele prosessen, fra opptak og søknad til endt studium.
Maskinteknikk - jobbmuligheter
Som mekanisk ingeniør kan du jobbe innen flere ulike bransjer, både i privat og offentlig sektor. Nøyaktig hvilke arbeidsoppgaver du har, vil variere basert på din rolle i virksomheten. Du kan blant annet jobbe i industribedrifter, prosessindustrien, organisasjoner innen energiproduksjon, på skip eller i oljeselskap.
Eksempler på karrierer:
- Produktutvikler
- Teknisk selger
- Produktsjef
- Leder i tekniske bransjer
- Konsult innen maskinteknikk
Personlige egenskaper
For å lykkes i jobben som maskiningeniør kreves god teknisk sans og matematiske ferdigheter. Dette er egenskaper du vil få bruk for i de aller fleste arbeidsoppgavene du har. Kreativ tenking og evnen til å se praktiske løsninger vil også være til fordel i design og utviklingsprosesser.
Trondelagfylke.no, oslomet.no, utdanning.no