Ta din utdanning i Italia

utdanning i Italia

Ciao! Velkommen til Republikken Italia som ligger ved Middelhavet i Sør-Europa. Italia består av en støvelformet halvøy og to større øyer, Sardinia og Sicilia, i Middelhavet. Landet grenser mot Frankrike i vest, Sveits og Østerrike i nord og Slovenia i øst, og totalt bor det ca 60 millioner innbyggere i Italia. Italia har over 40 offentlige universiteter og flere private skoler. Universitet og høgskolesystemet er i stor grad lik den norske. Vil du studere i Italia? Da er denne informasjonen for deg
Viser 1-20 av 69 treff
Les om hvordan vi sorterer resultatene
Vil du vite mer om hvordan vi sorterer våre søkeresultater? Les mer om hvordan vi rangerer utdanninger i søkeresultatet.
Viser 1-20 av 69 treff
1
2
3
4

Kort om Italia

Velkommen til landet som er kjent for sin kunst og kultur. Italia har mange severdigheter å by på, som: det skjeve tårnet i Pisa, Colosseum og Forum Romanum i Roma. Italia er også kjent for sin gode mat og drikke, litteratur, kunst og opera. Det italienske språket er rikt på dialekter og mange steder regnes de nesten som egne språk. 

Italia kan grovt deles inn i tre områder. Nord-Italia rommer mye industri og finans og velstandsnivået er relativt høyt. Her finner du mange flotte steder å stå på ski, store og fine innsjøer og vakre fjellpartier. Sentrum av Italia regnes ofte som området sør for Firenze regionen og ned til Napoli. Her finner man Roma, storbyen som er landets politiske og religiøse sentrum.  Fra Napoli og sørover, inkludert øyene Sardinia og Sicilia, er området som kalles Sør-Italia. Her er det et mildt klima, mye jordbruk og spennende kultur.

Hvorfor studere i Italia?

Italia blir stadig mer populært sted for nordmenn å studere. Mye av dette er kanskje på grunn av det store og varierte utdanningstilbudet, spennende kultur og historie samt et vakkert språk.

Skolesystemet

Italia har over 40 offentlige universiteter og flere private skoler. Universitet og høgskolesystemet er i stor grad lik den norske. En bachelorgraden kalles Laurea triennale og er 3-årig. Etter en Laurea kan du søke en 2-årig Laurea specialistica, som tilsvarer norsk master. Undervisningen foregår oftest på italiensk, men det finnes også studietilbud på engelsk, særlig på masternivå. Studieåret på Italienske skoler starter i september/oktober og varer til juni/juli.

Søknadsprosess

For å søke til Italienske universiteter eller høgskoler så søker du rett til lærestedet. Du må legge ved bla. vitnemål fra videregående skole og andre karakterutskrifter oversatt til italiensk, og en beskrivelse av det norske skole- og karaktersystemet. Denne kan du få fra det italienske konsulatet. Utdanninger ved de offentlige universitetene er stort sett åpne, men noen studier som medisin, veterinær, arkitektur, ingeniørfag og fysioterapi, har begrenset plass og krever derfor ofte en opptaksprøve. Det kan også hende at du blir bedt om å ta en språktest.

Søknadsfristene varierer, så sjekk gjerne skolens nettside. For studier ved offentlige universiteter, er fristen ofte i juli eller august. For private skoler eller kunstskoler, er søknadsfristen noe tidligere på våren.

Lån og stipend

I Italia bestemmes skoleavgiften ut fra din familiens inntekt og det er vanlig å måtte legge ved ligningsattest oversatt til italiensk. Ved offentlige skoler betaler norske studenter normalt mellom 7 500 og 13 000 kr per år. Ved private skoler varierer beløpet. Sjekk skolens hjemmeside for informasjon om dette.  Lånekassen gir støtte til utdanning ved offentlige godkjente læresteder og offisielle titler som gir uttelling i studiepoeng. Du får også støtte til utveksling.

Godkjenning av studier

Hovedregelen er at utdanningen blir godkjent i Norge hvis bachelor- og mastergraden er klassifisert som høyere utdanning og er offisielt godkjent av utdanningsmyndighetene i Italia. De fleste utdanninger krever ingen formell godkjenning når du kommer tilbake til Norge, men du kan alltids søke om dette hos NOKUT. Studerer du helsefag som psykolog, sykepleier, lege, tannlege, jordmor eller optiker, trenger du autorisasjon for å kunne utøve dette yrket i Norge. Dette får du av Statens Autorisasjonskontor for Helsepersonell, SAFH. Utdanningen må være faglig jevngod med den tilsvarende norske utdanningen, og du må ha fått autorisasjon i det landet du har tatt graden. For veterinær- og dyrepleiestudier må du kontakte Mattilsynet for å få autorisasjon.

Kilder: ANSA, Wikipedia, italia.webby.no, dolcevita.no

Sammenlign
Nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev om høyere utdanning!