Vis studentum.no som: Mobil

Språktester for utenlandsstudier – TOEFL og IELTS-test

språktester - ielts - toefl

Ønsker du å studere på universitet eller høgskole i utlandet? For å kunne følge med på forelesninger, lese pensum, samt uttrykke dine egne meninger om et faglig tema, må du beherske undervisningsspråket. Flere læresteder i utlandet har derfor krav om at du gjennomfører en språktest før du kan søke opptak til studiet du er interessert i.

TOEFL – Test of English as a Foreign Language

TOEFL (Test of English as a Foreign Language) er en internasjonalt godkjent språktest i engelsk. Dersom du vil studere ved et engelskpråklig universitet, kan lærestedet kreve at du gjennomfører en slik språktest.

TOEFL er den mest utbredte engelsktesten i verden, og godkjennes i mer enn 130 land. TOEFL tester evnen til å forstå og kommunisere det engelsk språket slik det brukes i akademisk sammenheng. Kravet til score på TOEFL-testen varierer fra skole til skole og fra studium til studium.

TOEFL-testen tilbys både som papirbasert test (PBT) og internettbasert test (IBT). Resultatet fra TOEFL-testen er gyldig i 2 år. Du kan melde deg opp til TOEFL-testen her.

IELTS – International English Language Testing System

IELTS (International English Language Testing System) skiller seg fra TOEFL ved at den foregår muntlig, ansikt-til-ansikt med en eksaminator. IELTS tester evnen din til å lytte til, lese, skrive og snakke engelsk. Testen er rettet både mot deg som ønsker å studere i utlandet og deg som ønsker å jobbe i utlandet. 

Hvert år gjennomføres ca tre millioner IELTS-tester. Testen er godkjent av over 10,000 organisasjoner verden over, inkludert universiteter, skoler, arbeidsgivere immigrasjonsmyndigheter m.m.

Både TOEFL og IELTS er standardiserte tester – det vil si de følger et fast mønster. Dette gjør at resultatene for alle kandidater er sammenlignbare. Resultatet fra IELTS-testen er gyldig i 2 år. Du kan lese mer om IELTS-testen her.

språktest - studere i utlandet

SAT – Opptakstest for å studere i USA

Ønsker du å studere i USA? Mange amerikanske læresteder krever at du gjennomfører opptakstesten SAT. SAT er en multiple-choice test med tre hoveddeler: matematikk, leseforståelse og essayskriving. Det finnes to varianter av denne testen, SAT Reasoning test (ofte bare kalt SAT) og SAT Subject test.

I Norge kan testen gjennomføres på blant annet Universitetet i Oslo, International School of Stavanger, UWC Red Cross Nordic i Flekke og Skagerak International School i Sandefjord. Resultatet fra testen er gyldig i 5 år. Du kan lese mer om SAT-testen her.

Universiteter som ikke krever språktest

Det finnes selvsagt også læresteder som ikke krever språktester. På disse vil det vanligvis være tilstrekkelig med gjennomsnittskarakter 4 eller bedre i engelskfaget fra videregående skole. Er du usikker på om språktest er påkrevd før opptak, bør du kontakte universitetet/høgskolen du er interessert i å studere ved.

Andre språktester

 Engelsk: Cambridge-testen

 Spansk: DELE-testen (Diplomas de Español como Lengua Extranjera) 

 Fransk: DELF-diplomet og TCF-testen


Meld deg på vårt nyhetsbrev

*