Studere i Tsjekkia

studier i Tsjekkia

Den tsjekkiske republikk, eller Tsjekkia som vi vanligvis kaller det, ligger midt i Europa og grenser til Tyskland, Østerrike, Slovakia og Polen. Landets hovedstad og største by er Praha. Tsjekkia er med sine 10,4 millioner innbyggere det nest største av de nye EU-landene. Skolesystemet i Tsjekkia er organisert på samme måte som i Norge, med treårig bachelorgrad og toårige mastergrad på universitet og høgskole. Skoleåret starter i september/oktober og varer til juni. Det er veldig populært blant nordmenn å studere blant annet medisin, fysioterapi og tannlege på engelsk i Tsjekkia
Viser 1-3 av 3 treff
Les om hvordan vi sorterer resultatene
Vil du vite mer om hvordan vi sorterer våre søkeresultater? Les mer om hvordan vi rangerer utdanninger i søkeresultatet.
Viser 1-3 av 3 treff

Ta din utdanning i Tsjekkia

Den tsjekkiske republikk, eller Tsjekkia som vi vanligvis kaller det, ligger midt i Europa og grenser til Tyskland, Østerrike, Slovakia og Polen. Landets hovedstad og største by er Praha. Tsjekkia er med sine 10,4 millioner innbyggere det nest største av de nye EU-landene. Tsjekkia var frem til 1. januar 1993 en del av Tsjekkoslovakia, men det daværende landet ble delt på fredlig vis til republikkene Tsjekkia og Slovakia.

Skolesystemet

Skolesystemet i Tsjekkia er organisert på samme måte som i Norge, med treårig bachelorgrad og toårige mastergrad på universitet og høgskole. Skoleåret starter i september/oktober og varer til juni. Det er veldig populært blant nordmenn å studere blant annet medisin, fysioterapi og tannlege på engelsk i Tsjekkia. Professorene på skolene er mye mer autoritære enn i Norge og strenge høflighetskrav i forhold til professorene er vanlig. Skolene i Tsjekkia holder et meget høyt akademisk nivå.

Søknadsprosess

Om du har bestemt deg for en skole i Tsjekkia så kan du enten søke rett til lærerstedet eller gjennom universitetets norske representanter. Søknadsfristene kan variere, men er som regel mellom mars-april. Mange norske representanter holder opptaksprøver i Norge. For å kunne søke til en høyere utdanning i Tsjekkia så må du minst ha generell studiekompetanse. Ved opptak til engelskspråklige studier som for eksempel medisin, tannlege og fysioterapi vil det være en opptaksprøve som tester kunnskapene dine i realfag og engelsk.

Godkjenning av studiet

Noen utdanninger må godkjennes før du kan praktisere i Nore. Dette gjelder først og fremst medisinstudier og veterinærstudier. For å praktisere som lege i Norge med utenlandsk utdanning må du ha autorisasjon fra Statens Autorisasjonskontor for Helsepersonell (SAFH). 

Hva koster det å studere i Tsjekkia?

Det er ganske ulike avgifter fra skole til skole, men det ligger på et sted mellom 40 000 og 80 000 kroner i året. Lånekassen gir støtte til hele utdanninger ved offentlig godkjente universiteter i Tsjekkia, i tillegg til delgradsstudier (utveksling).

Annen praktisk info

Siden Tsjekkia er medlem av EU trenger du bare å ha et gyldig pass for å komme inn.Deretter må du reise til den lokale politistasjonen/ lokale immigrasjonsmyndigheter for å registrere deg og få oppholdstillatelse i landet.

Sammenlign
Nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev om høyere utdanning!