Slik blir du tannpleier

Vil du bli tannpleier? Her får du vite mer om hva en tannpleier gjør, utdanningen i tannpleie, personlige egenskaper som passer yrket og gjennomsnittslønnen til tannpleiere.

Ønsker du en variert arbeidshverdag hvor du får bidra til å øke befolkningens tannhelse? Da kan tannpleier være yrket deg! Her får du informasjon om hva en tannpleier gjør, utdanningen i tannpleie, personlige egenskaper som passer yrket og gjennomsnittslønnen til tannpleiere i Norge. 

Hva gjør en tannpleier? 

En tannpleier er en helsefagarbeider som jobber med å undersøke og behandle menneskers tenner og tannkjøtt. De arbeider også forebyggende med å gi pasienter råd om kosthold og munnhygiene. Tannpleiere kan også diagnostisere mindre tannproblemer og sende pasienten videre til en tannlege for videre behandling om nødvendig.  

Typiske arbeidsoppgaver kan blant annet være: 

  • Utføre undersøkelse av pasienters munn- og tannhelse 
  • Ta røntgenbilder og kontrollere dem 
  • Gi veiledning i god tann- og munnhygiene 
  • Sette lokalbedøvelse og utføre tannrens 
  • Fjerne tannstein og misfarging på tenner 
  • Opplyse om hvordan kosthold og ulike sykdommer kan ha innvirkning på munn- og tannhelse 

Autorisasjon 

Tannpleier er en beskyttet helsefaglig yrkestittel i Norge. Derfor må du søke om autorisasjon til å utøve yrket etter at du har fullført bachelorgraden i tannpleie. 

Tannpleier vs. Tannlege 

Det kan være lett å forveksle en tannpleier og tannlege da de har flere av de samme arbeidsoppgavene. Hovedforskjellen er at tannleger reparerer tenner, mens tannpleieren har fokus på å forebygge sykdom i tennene. Begge kan undersøke og diagnostisere de fleste tilstander i munnen, men det er som regel bare tannlegen som utfører behandling. 

 

Hvordan bli tannpleier? 

For å kunne jobbe som tannpleier kreves det en treårig bachelorgrad i faget. Utdanningen tilbys ved studiestedene Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen, Høgskolen i Innlandet og UiT Norges Arktiske Universitet.  

Hva lærer du? 

På bachelorutdanningen i tannpleie vil du lære å diagnostisere sykdommer og skader i tenner og munn, inkludert forebygging mot dette hos pasientene gjennom veiledning om helse og kosthold. Du vil også få grundig innføring i hvordan du utfører klinisk tannpleie med fokus på blant annet tannrens og fjerning av tannstein. Gjennom studiet vil du øve på ulike behandlingsteknikker på modeller før du får behandle pasienter under veiledning. 

Typiske emner du vil lære om kan blant annet være: 

  • Anatomi og fysiologi 
  • Folkehelse og livsstil 
  • Klinisk tannpleie 
  • Pasientomsorg – og veiledning 
  • Forebyggende tannpleie 
  • Farmakologi 
  • Etikk og profesjonalitet 

Praksis 

En viktig del av utdanningen består av praksisarbeid ved offentlig tannklinikk, hvor du vil få muligheten til å håndtere og observere virkelige situasjoner i yrkeslivet. Målet med praksisperioden er å gjøre deg i stand til å gå rett ut i arbeid etter fullført utdanning. Lengden på praksisoppholdet kan variere noe fra studiested til studiested.  

Videreutdanning 

En fullført bachelorutdanning i tannpleie åpner opp for flere muligheter til videreutdanning. Du kan for eksempel gå videre innen helsefag, folkehelse, ledelse, ernæring eller psykologi.  Disse videreutdanningene, noe avhengig av hvilken retning du velger, vil gi deg økt kompetanse og forståelse for samfunnsutfordringer relatert til sosiale ulikheter, migrasjon og helse.  

Det er viktig å presisere at det ikke er mulig bygge på bachelor i tannpleie til master i odontologi (tannlegeutdanningen). 

Hvor jobber tannpleiere? 

De fleste tannpleiere jobber innen offentlig eller privat tannhelsetjeneste. Men det er også muligheter for tannpleiere å jobbe mer spesialisert i samarbeid med tannleger og tannlegespesialister innen blant annet kjeveortopedi, protetikk og kjevekirurgi. Noen velger i stedet å starte sin egen klinikk som selvstendig næringsdrivende. Som tannpleier kan du også jobbe innen forskning og undervisning. 

Hvem passer til å bli tannpleier? 

For å jobbe som tannpleier er det vesentlig at du først og fremst har en interesse for munn- og tannhelse og et ønske om å jobbe innen helsetjenesten. Tannpleiere har også kontinuerlig kontakt med pasienter, så det er nødvendig med gode kommunikasjonsevner, vise empati og klare å tilpasse deg de ulike pasientenes behov. Det er også elementært at du er nøyaktig og opptatt av detaljer da munn- og tannbehandling ofte krever presisjon med spesifikke prosedyrer retningslinjer. 

Hva tjener en tannpleier? 

Nysgjerrig på hva en tannpleier tjener? På våre jobb og lønn-sider finner du den månedlige gjennomsnittslønnen for tannpleier, samt gjennomsnittslønnen fordelt på kjønn og den historiske lønnsutviklingen til yrket. 

  

Se lønnen her

 

Kilder: tannpleierforeningen.no, utdanning.no, inn.no, uib.no

Picture of Synne Krogstad

Synne Krogstad

Digital Content Editor (Vis mer)
Synne jobber som Digital Content Editor på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne sin utdanning i og utenfor Norge. Synne er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i journalistikk fra OsloMet og en mastergrad i motevitenskap fra Stockholm Universitet. Hun skriver content om flere temaer innen høyere utdanning, men har ekspertise innen journalistikk og mote. (Vis mindre)

About

Synne jobber som Digital Content Editor på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne sin utdanning i og utenfor Norge. Synne er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i journalistikk fra OsloMet og en mastergrad i motevitenskap fra Stockholm Universitet. Hun skriver content om flere temaer innen høyere utdanning, men har ekspertise innen journalistikk og mote.

Annonser