09 jun 2023

Slik blir du snekker

Ønsker du en kreativ og praktisk jobb? Da er snekkeryrket noe for deg! Les videre for å få vite om blant annet hva snekkeryrket innebærer, hvordan du blir snekker, samt fremtidsutsiktene og lønnen for yrket.  

Hva gjør en snekker? 

En snekker er en faglært håndverker med kompetanse til å reparere, produsere og montere ulike treprodukter. Snekkeren bruker både tradisjonelle håndverksteknikker og moderne teknikker, for eksempel produksjon med hjelp av datastyrte maskiner. Snekkere jobber mye på verksted hos snekkerbedrifter, men bruker også arbeidshverdagen på befaring for å kartlegge kundens bolig eller for å montere ferdigstilte produkter. 

Typiske arbeidsoppgaver 

 • Velge ut tilpassede materialer og råvarer til produksjon av ulike treprodukter 
 • Befaringer og kundebesøk 
 • Vedlikeholde av verktøy, maskiner og utstyr 
 • Gjøre enkle programmeringer og lage treprodukter med hjelp av digitalt styrte maskiner 
 • Skjære, kappe, lime, frese, pusse og skru av ulike treverk for å skape ønsket produkt 
 • Forbehandle og overflatebehandle ulike treverk og treprodukter 
 • Ta miljøbevisste beslutninger ved valg av arbeidsmetoder og materialer 

Spesialiseringer 

Som snekker er det vanlig å spesialisere seg innen ulike fagområder. De fleste jobber med enten vindu, dør, trapp, kjøkken eller møbler. Noen velger også å fordype seg i restaurering av gamle møbler, dører og vinduer.  

Hva er forskjellen på en snekker og tømrer? 

Snekker og tømrer blir sett på som nært beslektede yrker, men det er en markant forskjell. En snekker lager og jobber med produkter som skal være inni boligen, mens en tømrer bygger selve boligen. 

  

Finn utdanninger i bygg- og snekkerfaget her

 

Hvordan bli snekker 

Den vanligste måten å bli snekker på, er å gå det såkalte “snekkerløpet” på videregående skole. Det vil si at du tar Bygg- og anleggsteknikk i VG1 og Treteknikk i VG2, før du blir utplassert som lærling i en bedrift i to år. Læretiden avsluttes med en fag- eller svenneprøve for å dokumentere hva du har lært.  

Hva lærer du? 

I løpet av utdanningen utvikler du ferdigheter i konstruksjon, montering, reparasjon og vedlikehold av ulike treartikler. Du får inngående kunnskap om blant annet ulike tretyper og materialer, konstruering og måling av ulike prosjekter, samt ulike teknikker i bygging og montering. Videre vil du også lære om helse- og sikkerhetsregler relatert til snekkerarbeid og om lover og forskrifter som gjelder innenfor byggbransjen.  

Typiske emner: 

 • Materiallære 
 • Konstruksjonsteknikk 
 • Tegningslære 
 • Verktøy og maskiner 
 • Måling og beregning 
 • Byggeteknikker 
 • Helse- og sikkerhetsregler 
 • Forskrifter 

Hvordan bli snekker i voksen alder 

Det er fullt mulig å bli snekker som voksen. Er du over 21 år kan du bli lærling i en snekkerbedrift, selv uten relevant videregående opplæring. Som voksenlærling har du selv ansvaret for å finne en lærebedrift. Læretiden i bedrift varer vanligvis i fire år, men kan forkortes om du har relevante fag eller praksis fra tidligere. Under læretiden vil du få undervisning i relevant teori samtidig som du få bruke kunnskapen din i praksis.  

Mesterbrev i snekkerfaget 

Har du svennebrevet i snekkerfaget og minst ett år erfaring kan du ta mesterbrev i faget og få den beskyttede tittelen mester. Under mesterutdanningen får du generell kompetanse i faglig ledelse, som passer for deg som ønsker å jobbe som leder eller starte egen bedrift. 

Etter at du har fullført mesterutdanningen kan du videre søke på mesterbrevet i snekkerfaget. Da må du i tillegg ha fullført minst to års praksis etter svenneprøven, eller jobbet som snekker i minst seks år.  

Personlige egenskaper 

Snekkeryrket er svært praktisk og kan være fysisk krevende. Derfor er det nødvendig med en forholdsvis god fysikk. For å kunne gjøre en vellykket jobb er det vesentlig at du har et godt øye for detaljer og kan utføre arbeidet med nøyaktighet.  

Hvor mye tjener en snekker? 

I vår jobb og lønn-seksjon finner du gjennomsnittslønnen til en snekker, eventuelle lønnsforskjeller mellom kjønnene og den historiske lønnsutviklingen for yrket.  

 

Se lønnen her


Kilder: blisnekker.no, utdanning.no, bnl.no 

Sist oppdatert: 09 jun 2023
Synne Krogstad
Digital Content Editor

Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 19.12.2022

Slik blir du vernepleier

Ønsker du å jobbe med mennesker som trenger ekstra hjelp i hverdagen? Her får du vite mer om hva vernepleiere gjør, hvordan du blir vernepleier, hvor du kan jobbe og hvilken lønn du kan forvente deg.

Les mer
Sist oppdatert: 10.05.2023

Slik blir du brannkonstabel

Ønsker du en samfunnsviktig og fartsfylt jobb hvor du slukker og forebygger branner? Da kan brannkonstabel være yrket for deg! Les videre for å finne ut av hva en brannkonstabel sine vanlige arbeidsoppgaver er, hvordan du blir brannkonstabel og hva du kan forvente å tjene i yrket.

Les mer
Sist oppdatert: 26.06.2023

Slik blir du logoped

Vil du hjelpe mennesker med deres talevansker og bidra til at de får en bedre hverdag? Da bør du ta en utdanning i logopedi. Her får du informasjon du trenger om hva en logoped gjør, hvordan du blir logoped, hva du kan forvente i lønn og mye mer!

Les mer