Vis studentum.no som: Mobil

Kom du ikke inn på studiet? Det er mye du kan gjøre i stedet

Kom du ikke inn på ønsket studium, eller kanskje du ikke er klar for å begynne å studere enda? Er du usikker på hvilke alternativer du har til studier? Det er du ikke alene om. Det kan være høye krav for å komme inn på bestemte studier, men det er heldigvis mange ting du kan gjøre i stedet eller mens du venter på neste opptak. Vi har samlet en rekke tips og ideer som kan inspirere og forberede deg til kommende studier og arbeidsliv!

Alternative studier

Det er flere alternativer til bachelor- og mastergrader. Det finnes et hav av spennende kurs og kortere utdanninger å velge mellom. Kanskje finner du kurs som er direkte relevant for din ideelle studieretning, eller kanskje du velger et kurs som vil komplementere studiet du ønsker å komme inn på. Dersom du er litt usikker på nøyaktig hva du vil utdanne deg innen, kan det å ta kurs hjelpe deg å bestemme fagområde senere. Mulighetene er mange!

Kortere studier  |  Kurs

Sjekk hvilke ledige studieplasser som finnes

Dersom du begrenset søknadene dine til pupolære studiesteder, har du fortsatt en mulighet til å komme inn på drømmestudiet ditt. I løpet av juli åpnet samordna opptak for å søke på skoler med ledige studieplasser. Her kan du finne ledige studieplasser på høyskoler, universiteter og fagskoler. Se om du finner ditt studie i andre byer og steder i Norge enn dit du opprinnelig søkte til. Dette er en fantastisk mulighet til å oppleve nye steder i landet, få nye venner og bygge nettverk.

Det er finnes også private utdanningsinstitusjoner som fortsatt har ledige studieplasser, som også gir grunnlag for å søke studielån. Her finner du muligens nøyaktig det studiet du ønsket, eller kanskje du velger en annen studieretning? Kanskje finner du et studie i utlandet til og med? Vær åpen for mulighetene en ny by eller et nytt land kan tilby.

Lær deg et nytt språk

Det er flere skoler som tilbyr spennende studier i utlandet innen en rekke ulike  fagområder, i tillegg til å tilby språkkurs. Du får både studiepoeng, lærer deg språk og får opplevd et nytt land! Du kan forbedre språket du lærte på videregående eller lære deg et nytt og spennende språk! Hva med å lære deg det romantiske italienske språket eller å utfordre seg selv med et nytt skriftspråk som japansk eller kinesisk? 

Studere språk i utlandet  |  Språk- og litteraturfag

Engasjer deg i arbeidsmarkedet

Oppdater CV'en din og søk jobber for å få arbeidserfaring og kompetanse. Dersom du er sikker på hvilket fagområde du vil studere senere, kan det være en god idé å søke jobber som er relevant til utdanningen. Dette kan gjøre det lettere å sette pensum i kontekst til arbeidslivet når du begynner å studere. Uansett om det er en fulltids-, deltidsstilling eller ekstrahjelp, vil all erfaring være til nytte.

Opplev verden

Bruk noe av pengene du har tjent på å skape nye minner. Reis til spennende land og nye steder, få kulturell erfaring, møt nye mennesker og skap minner for livet. Ønsker du å se hva verden har å tilby, må man reise ut og utforske den! Du vil lære deg mye om verden, andre mennesker og deg selv. En slik innsikt og kulturell forståelse vil ikke bare være bra for din egen selvutvikling, men du vil også utstråle en større selvsikkerhet i arbeidsrelasjoner.

Frivillig arbeid

Engasjer deg i samfunnet og jobb som frivillig. Du vil møte nye mennesker, utvide nettverket ditt og få arbeidserfaring. Du kan gjøre frivillig arbeid mens du tar opp fag, ved siden av kurs eller annet arbeid. Engasjerer du deg på arbeidsmarkedet vil du skille deg ut fra mengden og få fordeler senere i arbeidslivet. Bruk muligheten til å utvikle deg selv! Hele verden er foran deg - ta tak i mulighetene!

Jobb og frivillig arbeid

Start en hobby 

Kanskje det er tid for å teste ut en ny hobby? Prøv deg på noe nytt og lær deg nye ferdigheter. Hva med å teste ut maling, grafisk design, ølbrygging, eller noe mer sosialt og aktivt som klatring, dansing eller en kampsport? Å utforske nye hobbyer kan være en fantastisk måte å møte nye venner og utvide ditt nettverk på! 

Forbedre sjansene dine for å komme inn på studier senere

Dersom opptakskravene er høye til ditt drømmestudie kan det være en fordel å ta opp fag eller ta nye fag som forbedrer dine karakter og stiller deg sterkere blant søkere til neste opptak. Undersøk hva snittet har ligget på de siste årene, lag en plan og les deg til et bedre karaktersnitt.

Regn ut dine skolepoeng

Sist oppdatert: 04 jul 2022

Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 19.05.2022

Viktige tidsfrister for deg som søker høyere utdanning

Har du planer om å begynne å studere på universitet eller høyskole i 2022? Å sende inn din søknad samt prioritere dine studieønsker i tide kan være avgjørende for om du får plass på ønsket studie eller ikke. For at du skal få oversikt har vi samlet alle viktige tidsfrister her. 

Les mer
Sist oppdatert: 05.06.2020

Flytte til studentby - hva er boalternativene?

Etter å ha kommet inn på ønsket utdanning gjenstår det å finne ut hvor man skal bo. For studenter er det flere alternativ, som alle har fordeler og ulemper. Les mer om de ulike mulighetene her!

Les mer
Sist oppdatert: 15.07.2022

Yrkesfaglige utdanninger som gir høy lønn

Er du praktisk anlagt og ønsker å ta en yrkesfaglig utdanning? Tar du riktig valg kan du være ferdig utdannet og kvalifisert for stillinger som gir høy lønn allerede etter videregående skole, inklusive praktisk opplæring.

Les mer
Nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev om høyere utdanning!