Studere i Østerrike

Østerrike - Storslått natur og hyggelige mennesker

Østerrike ligger sentralt i Europa og har renommerte skimuligheter, førsteklasses musikkopplevelser, vakker natur og mye mer. De fleste nordmennene som studerer her oppholder seg i millionbyen og hovedstaden Wien. Populære fag som studeres er  hotell og reiseliv, medisin, musikk, veterinær og kunst. I Østerrike søker man direkte til det aktuelle lærestedet. Du må oversette vitenmål og attester til tysk enten ved din videregående skole eller hos en oversetter. Du må også kunne dokumentere gode tyskkunnskaper for å bli tatt opp ved en høyere utdanning i Østerrike.
Viser 1-12 av 12 treff
Les om hvordan vi sorterer resultatene
Vil du vite mer om hvordan vi sorterer våre søkeresultater? Les mer om hvordan vi rangerer utdanninger i søkeresultatet.
Viser 1-12 av 12 treff

Studer i Østerrike

Østerrike ligger sentralt i Europa og har renommerte skimuligheter, førsteklasses musikkopplevelser, vakker natur og mye mer. De fleste nordmennene som studerer i Østerrike oppholder seg i millionbyen og hovedstaden Wien. Populære fag som studeres i Østerrike er blant annet hotell og reiseliv, medisin, musikk, veterinær og kunst for å nevne noen.

Universiteter og Høyskoler

Østerrike har 19 universiteter som varierer både i størrelse og fagtilbud. Universitetene i Wien, Graz, Innsbruck, Linz og Salzburg tilbyr studier innen alle klassiske universitetsfag. De andre universitetene er spesialisert innenfor ulike fagområder.  Østerrike har også seks universiteter spesialisert på kunstutdanning.

Undervisningsspråket er tysk, men det finnes noen engelskspråklige studiemuligheter.

Fachhohschulen (FH), høyskolene, tilbyr mer enn 150 ulike studietilbud innenfor fagretninger som økonomi, turisme, ingeniørfag, kommunikasjon, informasjonsledelse og – teknologi, media og design, samt helsefag. I tillegg finnes det en hel del hotellskoler som gir opplæring i hotell- og fritidsledelse, servering, kokkefag og lignende.

Søknadsprosess

Studieåret i Østerrike går over to semester: Vintersemesteret fra oktober til mars og sommersemesteret fra april til slutten av juni. Du kan stort sett begynne begge semestrene. Søknadsfristen er rundt 1. oktober for vintersemesteret og 15. mars for sommersemesteret.

I Østerrike søker man direkte til det aktuelle lærestedet. Du er nødt til å oversette vitenmål og attester til tysk enten ved din videregående skole eller hos en oversetter. Du må også kunne dokumentere gode tyskkunnskaper for å bli tatt opp ved en høyere utdanning i Østerrike. Dette kan du gjøre ved å ta språktesten Zentrale Oberstufeprüfung (ZOP). Denne kan du ta ved Goethe-Institut i Oslo eller ved et Goethe-Institut i Østerrike eller Tyskland. Ved de fleste universiteter kan du også ta språkkurs før du begynner på studiet.

Når du har fått opptaksbevis fra lærestedet, kan du søke støtte fra Lånekassen.

Finansiering

Semesteravgiften (et halvt år) ved østerrikske universiteter ligger på 363 Euro. Du får støtte av lånekassen til bachelor- og mastergrader ved offentlige godkjente læresteder for høyere utdanning i Østerrike. Du kan også få støtte til deler av en norsk utdanning (utveksling).

Søknadsprosess utveksling

Rundt halvparten av de norske studentene i Østerrike er på utveksling fra norske universiteter og høyskoler. Studieoppholdet kan vare fra tre måneder til ett år.

Hvis universitetet eller høyskolen i Norge har en Erasmus-avtale med et lærested i Østerrike, kan du søke om Erasmus-stipend. Hvis skolen ikke har en avtale med det studiestedet du ønsker deg til i Østerrike, kan du i mange tilfeller ordne opptak på egenhånd (freemover) og få dette forhåndsgodkjent som del av din norske grad.

Nyttig å vite

- Norske studenter trenger ikke visum, derimot må du søke om oppholdstillatelse samt ID-kort hvis du skal oppholde deg i Østerrike i mer enn tre måneder.

- Du må beregne og betale omkring 500 til 750 Euro (tilsvarer ca. 4 000 – 6 000 NOK) i levekostnader, men dette varierer etter hvor i Østerrike du oppholder deg.

- Österreichische Hochshülershaft (den østerriske studentunionen) hjelper internasjonale studenter med å finne bolig. Besøk hjemmesiden deres for oversikt over studentboliger: www.oeh.ac.at/oeh.

Kilder: ANSA

Sammenlign
Nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev om høyere utdanning!