Integrert Master

Matvitenskap og ernæring

Varighet
5 år
Undervisning
Heltid
Undervisningsform
Klasserom
Neste startdato
Søknadsfrist
Søknadsfrist: 15. april
Varighet
5 år
Undervisning
Heltid
Undervisningsform
Klasserom
Neste startdato
Søknadsfrist
Søknadsfrist: 15. april

Matvitenskap og ernæring

Hva skal vi spise i fremtiden? Hvordan kan vi lage nok mat til hele verdens befolkning, uten at det går utover helse, klima og miljø? Med en master i matvitenskap får du verdifull og ettertraktet kunnskap om bærekraftig matproduksjon. 

En kandidat som har fullført utdannelsen forventes å ha oppnådd følgende læringsutbytte, definert i generell kompetanse, kunnskaper og ferdigheter:

GENERELL KOMPETANSE

  • Har en objektiv forståelse av, og kritisk innstilling til vitenskapelig litteratur.
  • Har grundig trening i å arbeide selvstendig; teoretisk gjennom fem års studier av matvitenskapelig faglitteratur, praktisk gjennom laboratorieøvelser i de fleste emner og gjennom masteroppgaven.
  • Kan anvende sine kunnskaper og ferdigheter på nye områder, for å gjennomføre avanserte arbeidsoppgaver og prosjekter. Kan kommunisere og samarbeide faglig i en internasjonal studie- eller arbeidskontekst.
  • Kan gjennomføre et selvstendig, avgrenset forsknings- eller utviklingsprosjekt, under veiledning, og i tråd med gjeldende forskningsetiske normer. Kan reflektere over sentrale etiske, helsemessige og vitenskapelige utfordringer i matvitenskap, både i forhold til eget og andres arbeid. Kan formidle matvitenskapsfaget både til spesialister og et bredere publikum.

KUNNSKAP

  • Har et solid naturfaglig fundament innen basisfagene matematikk, statistikk, kjemi og biologi.
  • Har solide kunnskaper om matvitenskapens betydning for samfunnet, og hvilket bidrag matvitenskap kan ha på miljø, bærekraftig utvikling og helse. Har matvitenskapelige kunnskaper på internasjonalt nivå, og kan arbeide tverrfaglig.
  • Har spesialisert innsikt i et avgrenset område, gjennom forskningserfaringen i masteroppgaven.
  • Har inngående kjennskap til matvitenskapens teorier, terminologi og metode, og kan anvende denne kjennskapen.
  • Har avansert kunnskap innen matvitenskap, og er forberedt til forskning, undervisning og andre stillinger som krever matvitenskapelig kompetanse

FERDIGHETER

  • Kan gjennomføre tverrfaglige analyser av matvitenskapelige problemer, og vurdere løsninger knyttet til miljø og bærekraftig utvikling, i samspill med kolleger fra tilgrensende fagområder som for eksempel statistikk, kjemi, mikrobiologi, toksikologi og medisin.
  • Kan utforme egne undersøkelser, innhente, bearbeide og analysere resultater, samt vurdere og presentere metoder og feilkilder, og ende opp med en objektiv konklusjon.
  • Kan tolke sine egne resultater i sammenheng med eksisterende faglige teorier.
  • Kan analysere og forholde seg kritisk til ulike informasjonskilder, og anvende disse til å strukturere og formulere faglige resonnementer.
  • Kan bruke relevante metoder (f.eks. laboratorieferdigheter, statistikk, kjemiske og molekylærbiologiske analyser) for forskning og utviklingsarbeid på en selvstendig måte.
  • Kan bidra til nytenkning og innovasjon gjennom sin brede teoretiske og praktiske plattform, og gjennom sin spesialiserte kunnskap.

Opptakskrav/Søknad

Generell studiekompetanse + realfagskrav (REALFA)

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og real- og ressursforvaltning.

Utdanningstilbud ved NMBU

Ved NMBU kan du ta høyere utdanning på alle nivåer. Vi tilbyr alt fra kurs og årsstudium til doktorgradsutdanning. Vi tilbyr utdanning i følgende fagområder:

  • Akvakultur, husdyr og landbruksfag
  • Landskap og samfunn
  • Lærer- og lektorutdanning
  • Matematikk, natur- og realfag
  • Teknologi, sivilingeniør og arkitektur
  • Veterinærmedisin, dyrepleie og helsefag
  • Økonomi og administrasjon

Etter- og videreutdanning ved NMBU

Trenger du påfyll? NMBU tilbyr flere ulike fleksible studier til deg som ønsker å studere ved siden av jobb, eller ønsker å omskolere deg. Vi arrangerer alt fra fagdager og kurs til årsenheter.

Hva er etter- og videreutdanning?

Etterutdanning er korte kurs som ikke gir studiepoeng. Som regel får man et kursbevis for gjennomført kurs. Videreutdanning er lengre kurs som gir studiepoeng, som også innebærer at de har en avsluttende eksamen.

Fakulteter ved NMBU

Universitetet har i dag 7.687 studenter, 1.156 kandidater og 65 studieprogram fordelt på syv fakulteter:

  • Fakultet for biovitenskap
  • Handelshøyskolen
  • Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
  • Fakultet for landskap og samfunn
  • Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning
  • Fakultet for realfag og teknologi
  • Veterinærhøgskolen

Tjenester og laboratorier

NMBU tilbyr alt fra miljøanalyser til DNA-testing av dyr og driver en rekke laboratorier, forskningssentre og kjernefasiliteter. Vi har for eksempel senter for fôrteknologi, biogasslaboratorium, landskapslaboratorium og fasukuteter for testing av meieriprodukter, øl, grønnsaker, korn og kjøtt.

Vis alle utdanninger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet