Hva skal jeg studere?

Ved de norske høyskolene og universitetene finnes det et tusentalls kurs og flere hundre studieprogrammer. Men hvordan skal man finne riktig skole og riktig utdanning? 

Vanskelig å velge?

Ved de norske høyskolene og universitetene finnes det et tusentalls kurs og flere hundre studieprogrammer. Men hvordan skal man finne riktig skole og riktig utdanning? Hvor skal man studere? Å ta et studievalg er et av de vanskeligste valgene man skal ta. Hva skal man bli når man blir stor? Er man forberedt på å flytte til en annen by, og hvilken by vil man i så fall flytte til? Visse mennesker vet hva de vil bli allerede i tidlig alder. De har kanskje bestemt seg for å bli lege, sivilingeniør eller noe annet. De fleste unge mennesker vet imidlertid ikke hva de skal studere, og de vet heller ikke hvordan de skal finne det ut.

Studie- og yrkesveiledere kan hjelpe deg

Et av de grunnleggende tipsene når du har spørsmål du trenger svar på, er at du tar kontakt med din studie- eller yrkesveileder. Av studieveilederen vil du kunne få rådgivning og tips til hvordan du best kan finne det som passer deg, og han eller hun kan besvare de spørsmål du har rundt studier. Du kommer lettest i kontakt med en studie- eller yrkesveileder ved å ta kontakt med din hjemkommune eller noen på din nåværende/tidligere skole.

Prøv utdanningstestesten!

Hvilken by skal man studere i?

I blant vet man kanskje hva man ønsker å studere, uten å vite hvor. Kurs og program på høyskoler og universitet tilbys på en rekke forskjellige steder rundt omkring i landet. Et tips for deg som er usikker på hvor i landet du skal studere, er å finne fram så mye informasjon som mulig om byen, samt hvordan det er å få seg leilighet eller studenthybel der. I mange av de populære universitetsbyene i Norge kan det til tider være vanskelig å finne seg bolig. Det beste er derfor å bestemme seg så tidlig som mulig for hvilke byer man kunne tenke seg å studere i, for så å finne en bra bolig for deg. Har du venner eller slektninger som studerer eller har studert i andre byer enn der du bor? Spør dem om deres studietid og hvordan de opplever eller opplevde byen.

Her finner du studiesteder i Norge.

Her finner du studiesteder i utlandet.

Velg studieprogram eller sett sammen ditt eget program

Ved høgskoler og universitet kan du enten ta en hel grad eller velge kurs selv og slik sette sammen din egen bachelorgrad. Samtidig skal man tenke på at en del yrker krever at man har ett bestemt studieprogram. Eksempler på dette kan være yrker som jurist, lege, lærer og psykolog.

Fordelen med å sette sammen din egen grad er at du selv får velge hvilke kurs du vil ta, og også tilpasse din utdanning etter egne behov. På denne måten kan du velge kurs hvor det er lagt opp til at du kan studere på kveldstid eller ta nettstudier. Pass bare på at du tar nok kurs og får nok studiepoeng til å oppnå ønsket grad. Om man velger å ta en ferdig sammensatt grad, kan man derimot være sikker på at man får tatt alle kursene som inngår i utdanningen. Studentene som tar en grad på denne måten har garantert plass på de obligatoriske kursene utdanningen består av. En student som setter sammen sitt eget utdanningsløp blir stilt i andre rekke når plasser på kursene skal fordeles.

Når du vet hva du vil bli

Når du har bestemt deg for hva du vil studere, er det viktig å sjekke at du tilfredsstiller de opptakskravene utdanningen har. Mange utdanninger krever at du har generell studiekompetanse, og dersom plassene er begrenset er det mange som har opptak basert på karakterer. Enkelte utdanninger kan kreve at du har enkelte valgfag fra videregående skole, slik som matematikk, fysikk, biologi eller kjemi.  Eksempler på slike utdanninger er ingeniør- og medisinstudier. Har man valgt en utdanning som man merker at ikke var helt som man hadde tenkt eller som kjennes feil, går det alltid an å avbryte studiene og satse på noe annet. Hvis du ikke trives i byen du studerer, kan du dessuten se etter muligheter for å fortsette studiene dine fra en annen skole i en annen by.

Her får du hjelp til å regne ut skolepoeng og konkurransepoeng.

Lykke til!


Annonser