Fra ferie til semesterstart

Synes du overgangen fra ferie til studiehverdag er utfordrende? Vi gir deg noen uformelle tips til hvordan å komme i gang!

Sommeren er på hell – og et nytt semester er straks i gang. Er du en av dem som føler overgangen til studiehverdagen kan være vanskelig? Vi gir deg noen tips til hvordan du kjapt kommer tilbake i studiemodus.

Praktiske forberedelser

Uansett om du er ny som student eller du har vært student lenge, er det en del praktiske forberedelser du kan gjøre i forkant av studiestart for å komme i riktig modus. Skriv først og fremst en liste over alt det praktiske som må ordnes som du krysser av underveis. Listen bør blant annet inkludere: 

Studentkort

Som ny student er det lurt å skaffe seg studentkort så fort det lar seg gjøre. Dette får du tak i på skolen du studerer hos. Studentkortet er adgangskortet ditt og samtidig et bevis som gir deg rabattert kollektivtransport og andre studentgoder.

Timeplan

Få kontroll på timeplanen din slik at du vet når du starter og slutter på skolen. Det kan være smart å legge inn timeplanen i en kalender slik at den alltid er lett tilgjengelig. Hos mange skoler er det mulig å abonnere på timeplanen slik at den automatisk legger seg inn i kalenderen på telefonen din. 

Semesterregistrering og semesteravgift

Semesterregistreringen gjøres via Studentweb. Husk å registrere deg før 1.september, slik at du får gå opp til eksamen og kan få lån fra Lånekassen. Du må også betale semesteravgiften innen 1. september, så dette er en dato å merke seg. 

Kjøp av bøker

Pensumbøker må ikke nødvendigvis være ferdigkjøpt før skolestart, men det kan være lurt å være tidlig ute. Pensumbøker kan handles på nett, i en bokhandel eller kjøpes av tidligere studenter. Det er ikke uvanlig å få tak i bøker til halv pris via kjøp og salg-sider. Sjekk ut om skolen har en egen Facebook-gruppe for kjøp og salg av pensum, så kan du som student spare noen kroner.

Kjøp av utstyr

Som student i den digitale verdenen vi lever i kommer man langt med en PC og andre tekniske dingser. Det kan likevel være lurt å gå til innkjøp av et lite pennal med plass til penn og markører, samt en bok å notere i. I tillegg til dette bør man ha en mappe hvor man kan samle viktige dokumenter i tilfelle disse skulle dukke opp i papirform. 

Legg en plan for semesteret
For å unngå unødvendig stress kan det være lurt å legge en plan for semesteret som kommer. Noen studier krever at man leser pensum selv om det er ferie, mens andre kan vente lenger. Uansett hvilket tilfelle du er i, kan en god plan hjelpe deg med å kickstarte semesteret på best mulig måte. Sjekk ut neste semesters pensum og ta en titt på timeplanen. Kanskje du kan bruke en almanakk eller en kalender til å legge inn viktige datoer? På denne måten får du oversikt over semesteret og unngår å få noen store overraskelser underveis. 

Balanse er viktig 
Selv om det anbefales å ikke starte studiene alt for sent, er det viktig å ikke brenne opp alt du har av energi allerede første ukene etter ferien. Det gjelder å finne en balanse som du trives med. Følg planen du har lagt for semesteret og ha en jevn studieinnsats fra første dag. Dette vil gi deg forutsigbarhet samtidig som at du får mer ut av arbeidet og innsatsen du legger i studiet. Slik gjør du det enklere å gjennomføre halvåret med både energi og motivasjon. Jo tidligere du finner balansen, jo bedre rustet er du for det nye semesteret og alt det har å by på!


Annonser