Hvilken by er Norges beste studentby? Hjelp oss med å kåre vinneren - delta her 🎓

5 gode råd til din online eksamen

Synes du som student at det er vanskelig å navigere i den nye virkeligheten og beholde en struktur i hverdagen din? Med disse fem gode tipsene kan du igjen få tak i hverdagen!

5 gode råd til din online eksamen

Synes du som student at det er vanskelig å navigere i den nye virkeligheten og beholde en struktur i hverdagen din? Når må du jobbe og når må du studere? Og hvordan forbereder du deg på de nye netteksamenene som venter? Med noen få gode tips kan du igjen få tak i hverdagen.

Ha rutiner i hverdagen

Når vi blir tvunget til å tilbringe en stor del av våre våkne timer hjemme, kan det være vanskelig å ha struktur i hverdagen. Fra den ene dagen til den andre har vi måttet tilpasse oss til å gjøre det meste online, inkludert eksamener. Hvis du er student i et lite kollektiv eller studentbolig, kan det være vanskelig å takle det.

Lag en daglig plan som du kan gjenta hver dag, slik at du unngår å bruke energi på å planlegge tiden din. Finn noen daglige aktiviteter og organiser det slik at du vet at disse aktivitene skal gjennomføres til et spesifikt tidspunkt. Du kan for eksempel starte dagen din med å ta en dusj eller løpe en tur, og gjøre det til en vanlig del av din daglige rutine. Hvis du også jobber ved siden av studiene, er det viktig at du legger en klar plan for når du jobber, studerer og har fritid. På den måten får du et tydelig rammeverk for hvordan dagen din går, og det tillater også hjernen din å slappe mer av. 

Skap ritualer for deg selv

I forlengelse av det første punktet er det også lurt å lage ritualer i løpet av studietiden. Det kan være vanskelig å skille når du har fritid og når du har studietid når du som oftest gjør det meste hjemmefra. Under normale omstendigheter ville du sannsynligvis pakket skolebøkene dine og gå til lesesalen for å forberede deg, men på grunn av Covid-19 er ikke dette et alternativ for alle. Sett derfor opp klare rammer for når lesetiden skal starte og stoppe. Pakk gjerne bort både datamaskin og pensum når du er ferdig med å lese, slik at det ikke ligger foran deg og stresser deg. For eksempel kan du være enig med deg selv i at du leser fire timer om dagen - Og da er det viktig at du stopper når de fire timene har gått! Hold avtalen du har inngått med deg selv.

Lag online avtaler med din kollokviegruppe

Etter Covid-19 er ensomhet blant studenter et tema som til stadighet blir tatt opp. Og det med god grunn! Vi anbefaler derfor å holde kontakten med medstudentene dine gjennom videoløsninger som Zoom, Teams eller Google Hangout. Planlegg noen ukentlige møter med studiegruppen din, der dere kan snakke om undervisningen, innleveringer, eksamen og sosiale ting. Prøv å gjøre hverdagen så normal som mulig - planlegg å drikke en fredagsøl, ta en kopp kaffe eller spis lunsj sammen. 

Vær realistisk i forkant av eksamen

Mange studenter opplever problemer med å kunne konsentrere seg lenge, og dette er helt forståelig. Det er ikke unormalt at man har det vanskeligere for å komme i gang med lesingen, og derfor ender opp med å presse seg lenger. Det er naturlig for hjernen å bli stresset i en periode som denne, men nettopp derfor er det også enda viktigere at man har noen realistiske forventninger til seg selv og forberedelsene av eksamen.

Øv deg på online eksamen

Plutselig må du forholde deg til et nytt format der eksamen foregår over datamaskinen med sensor på den andre siden. Selv om prøvene er de samme innholdsmessig, er det mye nytt du må ta hensyn til, og det kan være belastende. Heldigvis er det noen ting du kan gjøre slik at du er best forberedt på din online eksamen. For det første bør du øve med medstudenter, slik at dere kan gi hverandre tilbakemeldinger underveis. For det andre må du huske at sensoren ikke har samme mulighet til å lese kroppsspråket ditt som om eksamen fant sted i samme rom. For det tredje må du være klar i god tid. Sørg for at internettforbindelsen din er sjekket, og test også mikrofonen og kameraet ditt for å sikre at alle tekniske funksjoner fungerer optimalt.


Annonser