Slik finner du tilbake til studiemotivasjonen etter sommerferien!

Har du ikke fått nok av deilige sommerdager enda? For å komme ut av feriemodus må du reaktivere ditt student-jeg. Her kommer noen tips som vi håper kan hjelpe deg på veien.

Har du ikke fått nok av deilige sommerdager hvor du kan gjøre akkurat hva du selv vil? Kom studiestart brått på og sliter du med å finne motivasjon til å komme i gang med studiene? For å komme ut av feriemodus må du reaktivere ditt student-jeg. Her er våre beste tips for å få tilbake studiemotivasjon:

1. Struktur i hverdagen

Gode vaner gjør dagen bedre og er med på å skape en struktur og forutsigbarhet i hverdagen. Dette er både godt for sinn og studiemotivasjon. Vårt beste tips for å få en god start på dagen er veldig enkel: re opp sengen! Det høres kanskje rart ut, men det ligger en psykologisk påvirkning i det. Enkle oppgaver som dette har en positiv forsterkende effekt og vil motivere deg til å fullføre en ny, og en ny, og en ny oppgave. Før du vet ord av det har du både en positiv innstilling til studiene og ligger frempå. Uansett om det skulle ende opp med at du har en litt dårlig dag, vil du komme hjem til en oppredd seng!

2. Planlegg uken

Start uken med å tenke gjennom hva du vil oppnå og sett deg mål deretter. Sett delmål for å holde motivasjonen, gi deg selv god tid, mange pauser og rom for forandringer. Det viktigste er at du har en plan for hva du vil oppnå. Dette kan du gjøre ved å lage to-do lister eller en ukeplan for eksempel. Dersom du har vanskelig for å forplikte deg til dine mål, er det ekstra hjelpsomt å planlegge kollokviegrupper og "study-dates". 

3. Sett realistiske mål

Å gå fra å ha ferie til tolvtimers dager med studier er for de fleste hverken en effektiv eller en spesielt hyggelig opplevelse. De færreste av oss vil være svært produktive i starten av studiene. Lag en mer realistisk plan for hva du får tid til. Det er normalt at det tar litt tid å komme i gang etter en lengre ferie. Pass på å ta pauser og gjør noe du syns er gøy når studiedagen er over.

4. Belønn deg selv

Belønningssystemer kan ha en svært positiv effekt på motivasjonen. Gi deg seg selv små og store belønninger etter du når små og store mål. Se en episode av favorittserien etter å ha lest et bestemt antall kapitler eller lag en ekstra god middag til deg selv etter en større innleveringsoppgave. 

For å gjøre det enda mer sannsynlig at du når målene - buddy up! Sett felles mål med en klassekamerat og gjør noe moro sammen når begge når målene. Dersom to personer mer sammen om å nå målene, er sannsynligheten enda større for at de oppnås. 

5. Forbered studiemiljøet ditt

En stor det av studietiden består av selvstudier og omgivelsene vi befinner oss i påvirker tankesettet vårt. Derfor er viktig å tenke på hvor du setter deg for å lese. Leser du hjemme hjelper det å ha et ryddig skrivebord, et designert lese-hjørne og sørg for god belysning. En grønn plante kan også ha en positiv effekt. 

Det kan også være godt for hjernen å få litt nye impulser og miljøer. Er det trangt om plassen på skolebiblioteket kan du sjekke ut offentlige bibliotek eller dra på café, gjerne et sted hvor det er et lavere støynivå.

6. Vær snill med deg selv

Hver dag vil ikke være like effektiv. Det er krevende å være student med tungt pensum, forelesninger og eksamensperioder. Kanskje du også jobber litt ved siden av. På en av de mindre produktive dagene kan det holde med å re opp sengen og åpne boken og stirre på siden litt før du lukker den igjen. Det er helt okay! Gjør heller noe helt annet; gå en tur, se en film, sov litt lenger eller møt en venn. Kanskje du finner litt studiemotivasjon senere på dagen, hvis ikke er det helt greit å starte en ny og bedre dag i morgen. 

Picture of Karoline Sten

Karoline Sten

Site Manager (Vis mer)
Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS. (Vis mindre)

About

Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS.

Annonser