Vis studentum.no som: Mobil

Lær deg god studieteknikk 

Lær deg god studieteknikk

Av Marcela Frugård                                                                                           Foto: Privat


Tips og råd om studieteknikk

Hvordan står det til med studierutinene dine? Klarer du å begynne i tide og unngå skippertaket før eksamen?

For å opprettholde motivasjonen gjennom hele semesteret og bli godt rustet til eksamen, kan god studieteknikk være redningen. Vi har snakket med Olav Schewe, forfatteren bak boken «Superstudent», om hva som skal til for å skape gode prestasjoner. Les hans tips og råd her!

Tidlig interesse for studieteknikk

Olav Schewe oppdaget viktigheten av studieteknikk allerede på ungdomsskolen, etter å ha sett de flinkeste elevene bruke andre metoder enn han selv. Deretter begynte han systematisk å teste ut ulike teknikker.

– Ikke alt var like effektivt. Å høre på engelsk lydbok imens jeg gjorde engelsklekser, var for eksempel mer til bry enn til hjelp. Men mye av det jeg prøvde ut fungerte godt!

Fem kjappe tips fra Olav Schewe 

Begynn med forståelse
– Forskning har vist at det tar opptil 10 ganger så lang tid å huske ting vi ikke egentlig forstår. Derfor er det lurt å bruke litt mer tid i begynnelsen på å sørge for at du forstår innholdet, før du forsøker å lære det utenat.

Hør deg selv
– Når du skal lære noe utenat, ikke bare les over det om og om igjen. Spør heller deg selv, hva kan jeg? Hva handler dette om? Studier har vist at dette er mye mer effektivt enn å bare la øynene gå over teksten flere ganger.

Bruk bilder
– Hjernen vår kan huske bilder mye bedre enn ord og abstrakte ting. Dersom du kan danne deg et bilde av det du skal huske, vil du huske det mye lenger.

Lær med andre
– Jo mer av hjernen din du bruker når du lærer, jo mer husker du. Derfor er det veldig lurt å bruke tid i forkant av prøver/tester på å diskutere faget med andre. Du bruker mye mer av hjernen din når du snakker om noe enn når du bare leser det.

Prøv YouTube
 Noen ganger er det vanskelig å forstå ting selv om du leser det flere ganger. Da kan det være lurt å prøve for eksempel YouTube. YouTube har nemlig utrolig mange videoer om det meste!

Alle kan lære god studieteknikk 

– Vi kan ikke kjøpe oss bedre hjernekapasitet eller trylle frem flere timer i uka, men alle kan lære seg god studieteknikk, forsikrer Schewe.  

Selv har han fått god hjelp fra studieteknikk. Det har hjulpet han med å gå fra å være en gjennomsnittselev på ungdomsskolen til å bli kullets beste på videregående. Dette har igjen gjort at han har kunnet studere akkurat det han ville i Norge, og at han senere ble tatt opp på et av verdens beste universiteter; University of Oxford i Storbritannia.

– Gode karakterer hjalp meg også med å få drømmejobben som Global Trainee i selskapet DNV GL, avslutter han.

Olav Schewe

Olav Schewe (f. 1988) er utdannet innen økonomi og administrasjon fra University of Oxford i Storbritannia, Norges Handelshøyskole i Bergen og University of California, Berkeley i USA. Han har holdt kurs om studieteknikk og coachet studenter og elever både i Norge og i utlandet.

Publisert 23.09.2015


Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 03.03.2019

Slik unngår du eksamensnerver

Får du frysninger av å høre ordet «eksamen»? Det er du ikke alene om. I denne guiden har vi samlet noen enkle råd til hvordan å bedre kontrollere eksamensnervene.

Les mer
Sist oppdatert: 26.08.2019

Veien til sjøkaptein

Mange drømmer om å kunne jobbe på sjøen som sjøkaptein. Kanskje har du tenkt at det kan være et passende yrke for deg? Da bør du lese her!

Les mer
Sist oppdatert: 05.09.2019

Derfor bør du ha studentforsikring

Skal du studere i utlandet? Da bør du ha forsikring! Se vår oversikt over forsikringer tilpasset studenter.

Les mer
Meld deg på vårt nyhetsbrev

*