Canada – Utdanning i Canada

studier i Canada

Hvert år ønsker Canada mer enn 130,000 internasjonale studenter velkommen. Studentene som kommer hit får oppleve et trygt og fredelig, multikulturelt miljø med vennlige mennesker. Canada har to offisielle språk – engelsk og fransk. Universitetene tilbyr undervisning på begge språkene. Før du legger alle planer er det lurt å kjenne til den informasjon som er nødvendig for å gjøre ditt opphold så smidig, innholdsrikt og bra som mulig!  Denne informasjonen er for deg som er interessert i å studere i Canada.
Viser 1-5 av 5 treff
Les om hvordan vi sorterer resultatene
Vil du vite mer om hvordan vi sorterer våre søkeresultater? Les mer om hvordan vi rangerer utdanninger i søkeresultatet.
Viser 1-5 av 5 treff

Hvorfor studere i Canada?

Hvert år ønsker Canada mer enn 130,000 internasjonale studenter velkommen. Studentene som kommer hit får oppleve et trygt og fredelig, multikulturelt miljø, med vennlige mennesker som er interessert i å lære om andre kulturer. I Canadas byer finner du en rekke kulturelle attraksjoner, blant annet museer, gallerier, live teater og konserter.  

Som verdens nest største land i utstrekning, kan Canada by på ekstremt variert geografi. Besøkende kan utforske Stillehavets kystfjell, slående prærier, fantastiske bygninger i sofistikerte byer, samt den røffe skjønnheten ved den atlantiske regionen og mye mye mer. I USA har Canada kontinuerlig blitt rangert blant en av verdens tre beste steder å bo!

Studere i CanadaStudiemuligheter 

I Canada kan du studere på store forskningsuniversitet i urbane byområder, med bachelor-, master-, og doktorgradsprogrammer, eller på små alternative institusjoner hvor du bor på skolen, og hvor fokus ligger på på kurs og bachelorstudier. Universitetene i Canada er viktige deltagere i lokalsamfunnet, og tilbyr gjerne konserter og teaterforestillinger, idrettsanlegg, museer, on-campus radiostasjoner og kunstgallerier.

Se liste over studiemuligheter i Canada her

- Utvekslingsprogrammer gir deg mulighet til å ta et semester eller ett år av dine studier i Canada. Du velger da selv hvilke fag ønsker å ta.

- Associate Degree gis til studieprogrammer som varer mer enn to år. Graden tilsvarer de to første årene ved en fireårig college eller universitetsutdannelse, og er ofte et bra utgangspunkt for videre studier. For eksempel kan du få en samfunnsfagsgrad som gjør deg kompetent til å gå ut i arbeidslivet, samtigdig som den er en perfekt plattform for å studere videre med en fordypning innen et spesifikk område.

- Bachelorgrad (Undergraduate) krever normalt et tre eller fireårig studieprogram. I Norge går et bacelorprogram over tre år og årsaken til forskjellen er det såkalte freshman året – freshman year. Freshman Year er det første året ved universitetsstudier i Nord-Amerika, og kan beskrives som et forberedende år hvor man tilegner seg generell allmennkunnskap. Mange skoler byr på muligheten til å integrere dette året i resten av studieløpet, og dermed korte ned studietiden til tre år.

Vær oppmerksom på at Lånekassen ikke gir støtte til Freshman Year.

-Mastergrad (postgraduate)  er en spesialisering innen et fagområde. Et masterstudium går over to år, og krever at man først har fullført og bestått en relevant bachelorgrad.

Studere i CanadaTo offesielle språk - Engelsk og fransk

Canada har to offisielle språk – engelsk og fransk. Universitetene tilbyr undervisning i begge språkene, men du trenger bare å kunne ett av dem. De fleste engelskspråklige universiteter krever et resultat på minst 500-600 poeng på TOEFL- testen, Test of English as a Foreign Language, eller på 60 poeng på CAEL-testen, Canadian Academic English Language Assessment. Canadiske franskspråklige universiteter tar normalt opp søkere ut fra en individuell vurdering. Opptakskontoret ved den aktuelle skolen kan gi deg mer spesifikk informasjon.

Søknadsprosedyre og studentvisum

Hvert universitet i Canada har sine egne opptakskrav som igjen varier fra studie til studie. Det finnes normalt et registreringskontor ved hver skole som kan gi mer spesifikke opplysninger om opptakskrav og søknadsprosedyre. Dersom skolen godkjenner deg for opptak vil du motta et brev om dette (letter of acceptance). Dette brevet trenger du videre for å kunne søke om studentvisum (Study Permit).

Søknadsskjema for studentvisum får du ved å kontakte Den canadiske ambassaden i Oslo. Har du norsk statsborgerskap er det the Canadian High Commission i London som utsteder studentvisum. Behandlingstid for søknaden varierer fra 2-4 uker, og det er derfor veldig viktig å sende inn søknaden så fort man kan. I tillegg til opptaksbeviset (attestert kopi er tilstrekkelig) må du legge ved 2 passbilder, kopi av passet og et behandlingsgebyr.  Det kreves også bevis på en økonomisk garanti, for eksempel godkjent støtte fra Lånekassen.

Les søknaden nøye og sjekk at underskrift og alle vedlegg er med! The High Commission anbefaler på det sterkeste at ingen bestiller reise før de har mottatt visumet.

Downtown MontrealPå grunn av den omstendige prosedyren med studentvisum bør du starte søknadsprosessen minst åtte måneder for studiets oppstart.

Skal du kun på et kortere studieopphold i Canada (inntil 6 måneder), vil pass og opptaksbrev fra institusjonen være tilstrekkelig dokumentasjon ved innreise.

Temporary Resident Visa

Dersom du ønsker å forlate for å så komme tilbake til Canada under oppholdet trenger du et gyldig Temporary Resident Visa for din tilbakereise.

Ekstraordinær søknad for deg som vil studer i Québec

For deg som skal studere mer enn seks måneder i Provinsen Québec må i tillegg til ordinært studentvisum til Canada også sende en søknad til Québec (L'immigration du Québec). Dette skjemaet heter CAQ, og du får vanligvis tilsendt det fra universitetet med et søknadsskjema samtidig som de sender opptaksbevis. Har du ikke mottatt dette enten henvende deg til Den canadiske ambassaden i Oslo eller til L'immigration Québec hvor du kan laste ned søknaden. Søknaden sendes til Québec sammen med opptaksbevis og behandlingsbegyr.

Vær oppmerksom på at søknaden til Québec Immigration bør sendes før du sender søknaden om ordinært canadisk studentvisum (study Permit) til London. Dette er fordi London ikke utsteder visum før de har fått et svar fra Québec på at du har fått innvilget studenten tillatelse. I visumsøknaden til the High Commission i London ebør du nevne hvilken dato søknaden ble sendt til Québec-myndighetene.

Studere i CanadaCAQ-skjemaet til Québec skal sendes til følgende adresse:

Service aux étudiants étrangeres
Direction de l’immigration temporaire
Ministere de l’immigration et des communautés culturelles
285, rue Notre-Dame Ouest, rez-de-chaussée, local G-15
Montréa (Québec) H2Y 1T8
CANADA

Tlf. : +1 514 864 9191
Faks: +1 514 873 9931

Kostnader

De fleste canadiske universiteter er billigere enn universiteter i USA. Studentavgiften for internasjonale studenter varierer fra skole til skole og fra program til program. Avgiften for et bachelor program ligger på mellom 5000 og 15,000 canadiske dollar. Community colleges er ofte billigere. Husk på at du også må budsjettere med penger til skolebøker, utstyr, studentaktiviteter, mat, leilighet, transport, forsikringer og lignende.

Lån og Stipend

Det første du bør gjøre dersom du ønsker å studere i Canada er å få en foreløpig vurdering av om du har rett til støtte fra Lånekassen. Denne vurderingen er også nødvendig å ha når du skal søke visum. Lånekassen kan tidligst gi en foreløpig vurdering av studier som starter kommende studieår (høst/vår), 1.desember året før.

Vurderingen er ikke en søknad om studiestøtte, men en bekreftelse på at selve utdanningen er støtteberettiget hos Lånekassen, og at du vil få støtte dersom alle andre forhold er i orden. Når du har bestemt deg for lærested må huske å sende en nettsøknad, uavhengig om du har sendt inn vurderingsforespørsel eller ikke.

Dersom du ikke oppfyller de generelle kravene til statsborgerskap, generell studiekompetanse, eller botid i Norge, er mer enn ett år forsinket i utdanningen din, eller om du har betalingsanmerkninger eller mislighold i forhold til studielånet ditt, kan dette gjøre at du ikke får bevilget lån og stipend.

Entrance scholarships

Det er et økende antall universiteter i Canada som tilbyr såkalte entrance scholarships til internasjonale studenter. Du kan få informasjon om scholarship ved å kontakte den aktuelle skolen.

Jobbmuligheter under studiene

Med et gyldig studentvisum kan du jobbe deltid på det college eller universitet der du er registrert som en fulltidsstudent. Bestemmer du deg for å bli i Canada etter studiene kan du søke om fornye ditt studentvisum.

Boforhold

De fleste universiteter i Canada tilbyr muligheten til å bo i studentboliger på campus. Opptak ved en canadisk skole gir likevel ikke automatisk plass på studentboligene, men man må i stede søke om plass. For mer informasjon om bomuligheter, både on-campus og off-campus, kan du få ved å henvende deg til den aktuelle skolen.

For mer informasjon, gå til:

www.cic.gc.ca
www.canadainternational.gc.ca
Info om godkjennelse av utenlandsk utdanning

KIlder:
ANSA
Statens Lånekasse for Utdanning
Universitetet i Oslo
canadainternational.gc.ca

Sammenlign
Nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev om høyere utdanning!