Vis studentum.no som: Mobil

Slik blir du CNC-operatør

Hva gjør en CNC operatør? 

CNC står for Computer Numerical Control, som innebærer datastyring av bevegelser med hastighet, posisjon, retning og tilstandssensor på maskiner. En CNC-operatør produserer maskindeler, i tillegg til å programmere, sette sammen og operere CNC-maskiner. Vedlikehold av utstyr, opprettholdelse av kvalitet- og sikkerhetsstandarder og holde detaljerte oppføringer av deler og utstyr, er noen av CNC-operatørens hovedansvarsområder. 

Andre typiske arbeidsoppgaver er: 

  • Følge og bevare sikkerhetsprotokoller
  • Sette opp utstyr ved hjelp av kalibreringsprosedyrer
  • Operere og vedlikeholde maskiner
  • Utføre inspeksjoner av maskiner og arbeidsområdet rundt
  • Bidra til å utvikle nye produkter og produksjonsprosesser

Hvor jobber CNC-operatører?

CNC-operatører kan jobbe i både små og store virksomheter, spesialisert på fremstilling av mekanisk industri og vedlikehold av utstyr. Det vanligste er å jobbe på produksjonsanlegg eller maskinverksteder. Andre eksempler på steder CNC-operatører jobber er innen oljevirksomhet, skipsbygging, trefordeling eller andre typer industrier. Felles for arbeidsplassene er at de ofte har et høyt støynivå og er varme.

Hva krever yrket av meg? 

Arbeid med CNC-maskiner krever bestemte ferdigheter. Du bør ha analytiske ferdigheter for å kunne lese og forstå tegninger av maskiner og andre tekniske spesifikasjoner. Matematiske ferdigheter er viktig i måling av dimensjoner, for å sette målegrunnlaget til programvarer og til kvalitetskontroller. Du vil også dra nytte av gode evner i problemløsning, ettersom det stadig dukker opp utfordringer og problemer med design, kvalitet og materialer til maskinene. CNC-yrket kan i tillegg være svært fysisk og krever et visst helse- og styrkenivå, for eksempel vil du løfte tungt utstyr og arbeide stående over lengre perioder. 

Hvordan bli CNC operatør? 

CNC-operatører er fagarbeidere, som betyr at du må gå en yrkesfaglig utdanning på videregående skole. Du behøver altså bestått grunnskole for å søke opptak. Du utdanner deg innen fagområdet teknologi, ingeniørfag og arkitektur, og følger følgende struktur:

  • 1 året: du velger enten elektro og datateknologi eller teknologi- og industrifag
  • 2 året: du fordyper deg videre i industriteknologi
  • 3-4 året: du studerer CNC-maskineringsfaget med opplæring i bedrift

Når du opplæres i bedrift, får du lærlinglønn. Dette tilsvarer som regel rundt 40-50 prosent av lønnen til en fulltidsansatt. Når du er ferdig som lærling, skal du besitte kunnskap og evne til å håndtere CNC-maskiner og arbeidsoppgavene som følger med yrket.

Du med yrkesfaglig bakgrunn kan også oppnå fagbrev gjennom Y-veien. Du kan lese mer om y-veien her.

Hva er lønnen til en CNC-operatør?

Lønnen til CNC-operatører varierer avhengig av arbeidsplass og ansiennitet. Jobber du innen maskinindustri ligger gjennomsnittslønnen på 56 870 kr per måned, tilsvarende 682 440 kr per år. Jobber du som metalldreier, er snittlønnen 41 270 kr i måneden og 495 240 kr i året. 

 

Se tekniske utdanninger her

 

 

Kilde: utdanning.no, indeed

Sist oppdatert: 03 mai 2022

Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 12.05.2022

Slik blir du kiropraktor

Vil du bli kiropraktor? Her får du vite hva yrket innebærer, vanlige arbeidsoppgaver, hvilken lønn du kan forvente og hvordan du blir det.

Les mer
Sist oppdatert: 03.05.2022

Slik blir du sosionom

Vil du bli sosionom? Les om hvordan du blir det, hva du kan jobbe med og hvor, samt hvilken lønn du kan forvente.

Les mer
Sist oppdatert: 25.05.2022

Slik blir du oversetter

Oversettere er eksperter i kommunikasjon og språk, som jobber flere typer tekster. Vil du vite mer om hva de tjener, hva som er typiske arbeidsoppgaver og hva slags karriere du kan få som oversetter? 

Les mer
Nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev om høyere utdanning!