Slik blir du CNC-operatør

Vil du vite mer om hva CNC-maskineri er, hva en CNC-operatør gjør og hva de tjener? Her kan du lese alt du trenger å vite om yrket og hvordan du kan bli en CNC-operatør selv!

Hva gjør en CNC operatør? 

CNC står for Computer Numerical Control, som innebærer datastyring av bevegelser med hastighet, posisjon, retning og tilstandssensor på maskiner. En CNC-operatør produserer maskindeler, i tillegg til å programmere, sette sammen og operere CNC-maskiner. Vedlikehold av utstyr, opprettholdelse av kvalitet- og sikkerhetsstandarder og holde detaljerte oppføringer av deler og utstyr, er noen av CNC-operatørens hovedansvarsområder. 

Andre typiske arbeidsoppgaver er: 

  • Følge og bevare sikkerhetsprotokoller
  • Sette opp utstyr ved hjelp av kalibreringsprosedyrer
  • Operere og vedlikeholde maskiner
  • Utføre inspeksjoner av maskiner og arbeidsområdet rundt
  • Bidra til å utvikle nye produkter og produksjonsprosesser

Hvor jobber CNC-operatører?

CNC-operatører kan jobbe i både små og store virksomheter, spesialisert på fremstilling av mekanisk industri og vedlikehold av utstyr. Det vanligste er å jobbe på produksjonsanlegg eller maskinverksteder. Andre eksempler på steder CNC-operatører jobber er innen oljevirksomhet, skipsbygging, trefordeling eller andre typer industrier. Felles for arbeidsplassene er at de ofte har et høyt støynivå og er varme.

Hva krever yrket av meg? 

Arbeid med CNC-maskiner krever bestemte ferdigheter. Du bør ha analytiske ferdigheter for å kunne lese og forstå tegninger av maskiner og andre tekniske spesifikasjoner. Matematiske ferdigheter er viktig i måling av dimensjoner, for å sette målegrunnlaget til programvarer og til kvalitetskontroller. Du vil også dra nytte av gode evner i problemløsning, ettersom det stadig dukker opp utfordringer og problemer med design, kvalitet og materialer til maskinene. CNC-yrket kan i tillegg være svært fysisk og krever et visst helse- og styrkenivå, for eksempel vil du løfte tungt utstyr og arbeide stående over lengre perioder. 

Hvordan bli CNC operatør? 

CNC-operatører er fagarbeidere, som betyr at du må gå en yrkesfaglig utdanning på videregående skole. Du behøver altså bestått grunnskole for å søke opptak. Du utdanner deg innen fagområdet teknologi, ingeniørfag og arkitektur, og følger følgende struktur:

  • 1 året: du velger enten elektro og datateknologi eller teknologi- og industrifag
  • 2 året: du fordyper deg videre i industriteknologi
  • 3-4 året: du studerer CNC-maskineringsfaget med opplæring i bedrift

Når du opplæres i bedrift, får du lærlinglønn. Dette tilsvarer som regel rundt 40-50 prosent av lønnen til en fulltidsansatt. Når du er ferdig som lærling, skal du besitte kunnskap og evne til å håndtere CNC-maskiner og arbeidsoppgavene som følger med yrket.

Du med yrkesfaglig bakgrunn kan også oppnå fagbrev gjennom Y-veien. Du kan lese mer om y-veien her.

Hva er lønnen til en CNC-operatør?

Nysgjerrig på månedslønnen til en CNC-operatør? Les om gjennomsnittslønnen blant menn og kvinner og i offentlig og privat sektor, samt den historiske lønnsutviklingen for yrket. 

Les om lønnen her

 

 

Kilde: utdanning.no, indeed

Picture of Guro Rønning

Guro Rønning

Digital Content Specialist (Vis mer)
Guro jobber som Digital Content Specialist på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Guro er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i arbeids- og organisasjonspsykologi fra UiO og en årsenhet i ledelse fra Handelshøyskolen BI. Hun skriver content om flere temaer innen høyere utdanning, men har ekspertise innen HR og ledelse. (Vis mindre)

About

Guro jobber som Digital Content Specialist på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Guro er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i arbeids- og organisasjonspsykologi fra UiO og en årsenhet i ledelse fra Handelshøyskolen BI. Hun skriver content om flere temaer innen høyere utdanning, men har ekspertise innen HR og ledelse.

Annonser