Slik lager du et studentbudsjett som varer

Synes du det er vanskelig å få pengene til å strekke som student? Vi gir deg tips til hvordan du kan sette opp et budsjett og hvordan du kan spare penger.

Det er ikke noe nytt at det kan være vanskelig å få studentbudsjettet til å strekke til. Ved å få orden på din privatøkonomi minsker du risken for at kontoen er tom før neste utbetaling fra Lånekassen. Vi gir deg tipsene til hvordan du kan få kontroll på din studentøkonomi på best mulig måte. 

Når du skal lage et budsjett handler det om å balansere inntekt og utgifter, hvor utgiftene ikke skal overskride inntekten din. For at budsjettet skal holde så lenge som mulig, er det viktig at du gjør en grundig jobb. Det kan være smart å sette seg sammen med venner eller medstudenter som er i samme situasjon som deg selv. Da kan dere dele verdifulle tips med hverandre, samt motivere hverandre til å følge budsjettet.  

Få oversikt over inntekt og utgifter 

For å sette opp et realistisk budsjett, bør du starte med å kartlegge utgiftene dine i løpet av en måned. Dette kan du gjøre ved å gå inn i nettbanken din og se hva du bruker penger på, for eksempel mat, leie, shopping og andre faste utgifter. Deretter bør du kategorisere utgiftene dine, slik at det blir lettere å se hvor du har mulighet til å kutte. Før opp oversikten i et Excel-ark eller en notatbok og hold den oppdatert, for eksempel hver måned eller hvert kvartal. 

Sett av til sparing 

Selv om det kanskje er fristende å bruke opp hele inntekten i budsjettet, er det lurt å ha noen penger til gode. Disse pengene bør du sette inn på en sparekonto/bufferkonto, slik at du kan takle uforventede utgifter senere eller spare til noe spesifikt i fremtiden.   

Eksempel på budsjett 

I eksempelet nedenfor ser du et forslag på et budsjett. Vi har tatt utgangspunkt i at du er heltidsstudent med full studiestøtte fra Lånekassen, bor i bofellesskap og har en ekstrajobb ved siden av i 20% stilling i butikkbransjen.   

Studentbudsjett, eksempel

Inntekt/måned

Lånekassen: 10 740 kr.*

Ekstrajobb: 6597 kr.**

Totalt: 17 337 kroner

Utgifter/måned

Leie (inkludert strøm og Internett): 7500 kr.

Mat og drikke: 2800 kr.

Klær: 500 kr

Transport: 520 kr. 

Sport og Fritid: 600 kr.  

Helse: 400 kr. 

Mobil og streamingtjenester: 500 kr. 

Studiemateriale: 300 kr. 

Øvrige nødvendigheter: 2500 kr. 

Til gode: 1717 kr. 

*  Basislånet hos Lånekassen på 128 887 kroner (2022/2023), fordelt på 12 måneder.  

** Basert på lønn etter skatt. 

Velg smart i matbutikken 

Mat og drikke er vanligvis en av de største kostnadene i budsjettet utenom leiekostnadene, så her gjelder det å tenke smart. Det finnes flere måter å handle smart på.  

Sjekk kilopris/literpris og holdbarhet 

Når du er på jakt etter de billigste alternativet i butikken, er det alltid prisen som er skrevet med liten skrift lengst ned på prislappen du skal se på. Denne prisen står som oftest i kilo- eller literpris og er prisen du bruker for å sammenlikne hvilke varer som er billigst, uavhengig av forpakningsstørrelse og varemerker.  

De fleste butikker har en liten seksjon hvor du kan finne varer som er i ferd med å gå ut på dato til en redusert pris. Kanskje du finner noe her som du har på handlelisten? Eller kanskje du kan planlegge middagen din rundt noen av produktene du finner her? Men du bør unngå å kjøpe produkter bare fordi de er på tilbud. Da er det fort gjort at du ender opp med å kaste matvarene istedenfor.  

Last ned mattilbudsapper 

De fleste matbutikkene har ulike tilbud fra uke til uke og det finnes apper som gir deg en oversikt over de ulike matbutikkene og deres tilbud. Disse appene kan du bruke til å planlegge handelen. Det er fortsatt viktig å sjekke kiloprisen selv om en vare er på tilbud, for tilsvarende varer som ikke er på tilbud kan likevel være det rimeligere valget.  

Videre har flere matbutikker egne fordelsprogram som du kan bli med i, med ulike tilbud og gratiskuponger og bonuser. Eksempelvis har Rema 1000 Æ-appen, Norgesgruppen (Kiwi, Meny, Joker osv.) har Trumf og Coop har sin egen medlemsklubb.  

Øvrige apper og nettsteder hvor du kan spare penger 

Det er ikke bare i matbutikken du kan spare penger. Det finnes også flere apper som gjør det lettere for deg å handle billigere. Her er noen av dem:  

ViaTrumf 

Det er ikke bare på mat- og drikkevarer du kan få trumf-bonus; du kan også få det på netthandel. Går du inn på nettsiden du skal handle på via linken på Viatrumf.no, kan du spare bonus på blant annet Lyko, Booking.com, H&M, Gymgrossisten og flere andre. Dette er bonus du kan få igjen penger på, overført til kontoen din i ettertid. 

Stepler 

Gå og få belønning! Med Stepler så samler du opp poeng for hvert skritt du går som du senere kan bruke til å få rabatter eller gratis produkter fra flere kjente varemerker, som Oda, Lyko, Adidas og Nakd. 

The Fork 

Det blir kanskje ikke så mange restaurantturer som student, men hvis du først skal spise ute, er det lurt å sjekke ut The Fork. Booker du bord på en av restaurantene som er tilgjengelig gjennom appen, kan du få opptil 50% på maten du bestiller.   

Prisjakt 

Med Prisjakt får du oversikt over hva en bestemt vare koster hos de ulike nettbutikkene, slik at det er lett å velge det billigste alternativet. Prisjakt samler også anmeldelser på alle produkter og butikker for at du skal kunne velge rett produkt fra rett butikk.  

Kilder: lanekassen.no, ssb.no, skatteetaten.no, dnb.no 

Picture of Synne Krogstad

Synne Krogstad

Digital Content Editor (Vis mer)
Synne jobber som Digital Content Editor på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne sin utdanning i og utenfor Norge. Synne er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i journalistikk fra OsloMet og en mastergrad i motevitenskap fra Stockholm Universitet. Hun skriver content om flere temaer innen høyere utdanning, men har ekspertise innen journalistikk og mote. (Vis mindre)

About

Synne jobber som Digital Content Editor på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne sin utdanning i og utenfor Norge. Synne er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i journalistikk fra OsloMet og en mastergrad i motevitenskap fra Stockholm Universitet. Hun skriver content om flere temaer innen høyere utdanning, men har ekspertise innen journalistikk og mote.

Annonser