Kostnader knyttet til studenttilværelsen

Har du oversikt over hvilke kostnader du vil ha som student? Les om utgiftspostene i studietiden her!

Har du en idé om hvilke kostnader studentlivet fører med seg? Selv om det er nærmest gratis å studere i Norge, vil du fortsatt trenge penger til bøker, bosted, mat og mye annet. Se vår oversikt over typiske utgiftsposter i studietiden!

Husleie

Flere flytter ut hjemmefra for første gang som student – bort fra familien og inn i egen leilighet eller sammen med flere studenter i et kollektiv. Husleien er gjerne den aller største utgiften som knyttes til studenttilværelsen, og spiser fort opp over halve studiestøtten du får i måneden. Bosted og standard er ganske avgjørende for hvor mye du er nødt til å betale. Kollektiv og studentsamskipnader er som regel mye rimeligere enn egen privat leilighet, og leiligheter i sentrum er gjerne dyrere. Oslo har blant annet de høyeste prisene på leiligheter i Norge, etterfulgt av de andre store byene som Bergen og Trondheim. Prisene strekker seg gjerne fra 3.000 til 12.000 kroner, mens gjennomsnittet ligger på 6.900 - 7.700 kroner i måneden.

Bøker og annet materiell

Hvor mye du må ut med for bøker og annet materiell vil variere veldig fra hvilket studie og hvilke fag du tar. Skolebøker og avgifter kan fort bli veldig dyrt, men er samtidig kun en engangskostnad i starten av semesteret på samme tidspunkt du får storstipendet. Likevel går det fort 4.000 til 8.000 kroner i skolebøker per skoleår –særlig om du velger å kjøpe alle bøkene helt nye. Flere bibliotek låner ut et par pensumbøker for en kortere periode. Man kan dermed få lest pensum gratis - men her må du være tidlig ute, disse bøkene forsvinner raskt!

Et godt tips her er å kjøpe brukte bøker når prisene er lave. I starten av semesteret er prisene ofte høyere enn i slutten av et semester, ettersom etterspørselen i starten er mye høyere. Det er også mange studenter som selger bøkene sine etter endt fag, som kan være svært lønnsomt å utnytte.

Mat og drikke

Når du flytter ut for deg selv, vil du nok bli overrasket over hvor mye mat egentlig koster. Mat trenger du, og å kun leve på nudler gir ikke noe særlig næring. Ifølge SIFOs referansebudsjett bruker en person mellom 18 og 30 år 3.280 - 3.890 kroner per måned på mat. Denne summen kan både bli høyere og lavere, avhengig av hvor flink du er til å sette opp et budsjett og holde deg til det. En kaffe for å holde seg våken på lesesalen eller middager ute med venner er også utgifter som er viktig å ta med i regningen.

Transport

Selv om det er mange som velger å gå eller sykle til skolen og for ellers å komme seg rundt, vil en ofte ha månedlige kostnader knyttet til transport. Et månedlig kort med kollektivtransport kan koste mellom 300 til 800 kroner avhengig av by og hvilke soner du ønsker tilgang på. 

De færreste studenter har bil, og det med god grunn: det er dyrt. Når du inkluderer alle kostnader som årsavgift, bompenger, drivstoff og forsikring, må du regne å bruke minst 60.000 kroner i året på bilen. I tillegg kommer det kostnader knyttet til vedlikehold og reparasjoner.

Telefon og andre abonnement

Det vil alltid være både små og store faste kostnader i løpet av en måned. Mobilregningen må betales, samt andre abonnement som strøm. De fleste har et eller flere abonnement-tjenester som kanskje trekkes automatisk fra kontoen, enten det er Netflix, Spotify eller det lokale treningssenteret. Slike kostnader kan se uskyldige ut, men blir fort flere tusen i året. Flere leiligheter leies ut med inkludert TV-boks og internett. Er ikke dette inkludert vil det også fort blir 500 kroner ekstra i måneden.

Klær og sko

Hvor mye klær og sko som handles vil varierer. Noen kan ha et stort forbruk på klær mens andre ikke har noe. SIFO beregnet et gjennomsnitt på 960 kroner for kvinner og 890 kroner for menn i måneden.

Diverse

Ved siden av studiet ønsker man gjerne å være sosial, og man er med på aktiviteter relatert til både skole og fritid. Selv om det er mye du kan gjøre uten at det trenger å koste noe, som spillkvelder og toppturer, er det likevel flere aktiviteter som kan plusses på utgiftene. Dette kan være kino, uteliv, taxi, museer eller andre turer med studentforeninger.

Personlig pleie kan også settes under diverse. Her regnes som diverse såper og kremer, kosmetikk, frisør og barbersaker.

Husleien er overslag basert på gjennomsnittlig pris for studentboliger i Oslo. Transport gjelder 30-dagersbillett for student i Oslo, sone 1. Bøker og semesteravgift vil være et engangsbeløp ved semesterstart og ble derfor delt på 6 måneder. De øvrige tallene baseres på SIFOs referansebudsjett for forbruksutgifter.

SIFOs referansebudsjett viser til alminnelige forbruksutgifter for ulike hushold. Det betyr at tallene gjerne viser lavere kostnader som det er mulig å leve med, fremfor faktisk beløp som gjennomsnittlig blir brukt. Hvor mye du bruker vil variere ut ifra dine egne utgifter, forbruksvaner, plassen du bor og om du har en inntekt.

Senest oppdatert 11.08.2021


Annonser