Slik får du orden på studentøkonomien

Forbrukerøkonom Magne Gundersen, kjent fra Luksusfellen i TV3, gir deg rådene du trenger for en ryddig studentøkonomi.

Er du blakk før neste utbetaling kommer inn på kontoen din? Da er det på tide å ta noen grep. Forbrukerøkonom Magne Gundersen, kjent fra Luksusfellen i TV3, gir deg rådene du trenger.

Sett opp budsjett

Å få balanse i studentøkonomien er ikke alltid like enkelt. Studietiden er ofte en anstrengt økonomisk periode, hvor en i tillegg mangler erfaring med å ta ansvar for egen privatøkonomi. Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1, råder deg derfor til tidlig å legge en plan.

– Noen mener det er liten vits i å ha en plan eller et budsjett for en så liten økonomi. Jeg mener tvert imot at en liten økonomi gir desto større grunn til å ha en plan. Her er hver krone viktig!

Gundersen anbefaler månedsbudsjetter, hvor du plotter inn alle utgifter og legger inn ekstra til mat, klær og andre ting du ikke får regning for. Du må enkelt og greit sørge for at budsjettet går opp. Og den eneste måten å få til dette på, er ved å enten kutte utgifter eller øke inntekter.

– Uten en plan for inntekter og utgifter, ender det fort i kaos og brannslukking, advarer forbrukerøkonomen.

Jobb ved siden av studiene

Fåtallet klarer seg på studielånet alene. Dette gjelder særlig i storbyene, hvor boligprisene er høyest. Gundersen råder deg derfor til tidlig å skaffe deg en deltidsjobb.

– Gevinsten fra dette er todelt. Det gir bedre økonomi, i tillegg til at du får en fot innenfor arbeidsmarkedet. Du får knyttet kontakter, og du får verdifull erfaring.

Han understreker samtidig at du ikke må jobbe for mye.

– Tjener du mer enn hva Lånekassen tillater, blir stipendet omgjort til lån. Du må heller ikke jobbe så mye at det går utover studiene. Da forsvinner poenget.

– I tillegg bør du sjekke legathåndboken (ekstern lenke). Stipend og legater er skattefrie, og det kan hende du kan få ekstra stipend, tipser Gundersen.

Spar på bolig

Valg av bolig kan være av stor betydning for økonomien din. Det å spare noen hundrelapper i måneden, gir fort en liten sparepott på 3-5000 kr.

– Jeg pleier å si at du bør være på boligjakt hele året, forteller Gundersen. 

Han påpeker også at du kan spare mye ved å bosette deg på landet, eller i det minste litt utenfor byen.

– Du skal naturligvis finne noe som er akseptabelt for deg, men her er det mye penger å hente, sier Gundersen.

Ha alltid en krisesparing

Økonomiske overraskelser vil inntreffe også i studietiden. Et av Gundersens viktigste råd, er derfor å alltid ha penger i bakhånd.

– Mange hevder de ikke klarer å spare som student, men det går an, fastslår forbrukerøkonomen.

Med sommerjobb og deltidsjobb kan du legge av litt til høstsemesteret og litt til sparing. Å spare 5-10 000 i året bør du klare, sier Gundersen. Han trekker samtidig frem BSU (Boligsparing for ungdom) som den beste måten å spare penger på.

– BSU er verdens beste sparing, sier Gundersen. – Her gir staten deg penger for å spare!

Boligsparing bør du starte med så tidlig som mulig. Starter du ikke før du er i jobb, rekker du heller ikke å fylle opp BSUen.

– Mange ønsker seg egen bolig straks de er ferdige med å studere. Men har du ikke spart står du uten egenkapital, og da får du ikke kjøpt bolig, sier Gundersen.

Du trenger ikke bytte mobiltelefon

Forbruket til studenter samsvarer ikke alltid med den inntekten de har. Det stadige jaget etter ny mobiltelefon, er noe Gundersen trekker frem som særlig unødvendig.

 – Mange studenter tenker at straks bindingstiden er gått ut, skal de bytte til siste og mest moderne smarttelefon. Dette trenger du ikke. En god mobiltelefon skal vare i minst 2 år, og gjerne lenger også. Og når bindingstiden er gått ut har du endelig sjansen til å velge det billigste abonnementet. Da kan du eksempelvis betale 199,- kroner i måneden for fri bruk, i stedet for 5-600 kr i nedbetaling.

Skriv handleliste

Når det gjelder matvarer, råder Gundersen deg til å dra så sjeldent som mulig på butikken. På denne måten minsker sjansen for impulskjøp.

– Lag en middagsplan for uken, og kjøp mange varer i slengen, sier Gundersen. Han mener det er lett å bruke noen kroner mer enn du hadde tenkt, når du først er på butikken. Og er du på butikken hver dag, kan disse kronene fort bli til store summer.

Forbrukerøkonomen minnes at han i sin egen studietid ikke synes det var spesielt gøy å lage mat, og at han derfor gjerne laget mat for 2-3 dager i slengen. Han understreker samtidig at du ikke skal trenge å spise samme middagen i en uke, men råder deg til å tenke fremover også når det gjelder mat.

– Lag maten din selv, i stedet for å gå i kantinen hver dag. Gode vaner som å ta med kaffe på termos, og fylle egne flasker med vann, kan gi betraktelig mindre utgifter, sier Gundersen.

Betal mindre for det du trenger

– Det er alltid mulig å betale mindre for det du trenger, slår forbrukerøkonomen fast. Trenger du eksempelvis møbler, kan du bruke Finn.no, hvor du kan finne varer både billig og gratis. I tillegg kan du gjøre små og større endringer, som å trene på studentsenter i stedet for ordinært treningsstudio, samt kjøpe brukt pensum i den grad det er mulig.

Gundersen trekker også frem Studentkortet (ekstern lenke), som han mener er det beste rabattkortet som finnes.

– Orientere deg mot priser og prosenter. Kanskje kan du spare 25 % hos frisøren, tipser Gundersen.

Han påpeker samtidig at det naturligvis kan hende du kan finne en enda billigere frisør, uten å benytte deg av kortet. Det viktigste er at du sjekker tilbudene, og tar imot det tilbudet studentkortet gir.

Ikke bruk penger du ikke har

Å ha kredittkort kan i følge Gundersen være lurt, da det er smart å handle med kredittkort på for eksempel Internett. Han advarer imidlertid mot å bruke kredittkort uten at penger er på vei inn.

– Kredittkort har stort sett inntil en måneds rentefri nedbetaling, så i utgangspunktet er det gratis å bruke kredittkort. Men bruker du penger du ikke har, vil du havne bakpå.

– ALDRI forskyv betaling av regninger. Det vil balle på seg med purringer, inkasso og så videre, avslutter Gundersen.

Oppsummering av forbrukerøkonomens viktigste tips:

  • Lag budsjett og se på dette med argusøyner. Hva kan kuttes ut, hvor kan det spares, kan du få mer penger?
  • Bruk ikke mer enn du har råd til
  • Skriv handleliste, dra sjelden på butikken
  • Skaff deg oversikt over tilbud og rabatter
  • Ha alltid en krisesparing!

 Publisert 30.10.2013


Annonser