Vis studentum.no som: Mobil

Hvordan takle uforutsette kostnader som student

hvordan løse uforutsette kostnader som student

Av Martine Rokne                                                                                          Foto: iStock

Å ha balanse i økonomien er avgjørende for å ha det bra som student. Det er derfor viktig å være føre var og planlegge uforutsette økonomiske situasjoner. I denne artikkelen gir vi deg tre kjappe tips til nettopp dette.

 Bygg opp en bufferkonto

Om PCen din kortslutter, er du mest sannsynlig nødt til å få ordnet dette med en gang. PCen brukes gjerne til skolearbeid, og er en nødvendighet som student. Det samme gjelder tannlegetimer; får du akutt tannpine er du nødt til å dra til tannlegen, da dette dreier seg om livskvaliteten din.

Det er til nettopp slike situasjoner man bør ha en såkalt bufferkonto. En ideell bufferkonto inneholder gjerne tre månedslønner  og tar tid å bygge opp – men ethvert beløp er en god start. Du kan eksempelvis ha et automatisk trekk til sparing hver måned. Beløpet trenger ikke være stort, men derimot tilpasset inntekten og forbruket ditt. Å slutte å kjøpe morgenkaffe hver dag før forelesning, og heller spare dette beløpet, vil hjelpe deg godt på vei.

 Sett opp et realistisk budsjett

Et budsjett vil gi deg en pekepinn på hva som er dine "lommetyver" og hvor du kan stramme inn forbruket. Ofte blir mange små beløp trukket fra kontoen din, uten at du egentlig tenker over det. 20 kroner her og 50 kroner der – det blir mye penger til slutt. Du trenger derfor en oversikt over alt fra impulskjøp til tjenester du abonnerer på.

Etter å ha satt opp et realistisk budsjett, er neste steg å stramme inn på forbruket. Trenger du virkelig å kjøpe lunsj ute flere ganger i uka? Er du nødt til å dra innom butikken daglig? Finnes det et alternativ til å kjøpe kaffe i kantinen? Start i det små. Handle når du er mett, gjerne bare én til to ganger i uken. Videre kan du prøve å ta med deg kaffe, matpakke og vannflaske hjemmefra. Når det gjelder ulike tjenester du abonnerer på, kan det være en idé å dele abonnement med familie eller venner. Pengene du sparer på å redusere eller unngå disse kostnadene kan legges over på bufferkontoen.

 Fornuftig bruk av kredittkort

Det fremkommer i en undersøkelse utført av YouGov for Nordea at 6% av unge mellom 18 og 29 år tar opp kreditt- eller forbrukslån for å forsørge seg selv. De fleste av disse er studenter. Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, mener dette kommer av at studiestøtten ikke strekker til. Om noe uforutsett plutselig oppstår på toppen av dette, er det forståelig at studenter ser kredittlån som en av få utveier.

Kredittkort blir ofte sett på som en uting, men kan faktisk ha fordeler om det blir brukt på riktig måte. Her er det nødvendig å understreke viktigheten av å kunne tilbakebetale regningen i sin helhet før neste forfall. Har du ikke mulighet til det, er det sterkt frarådet å skaffe seg et kredittkort.

Om betalingsevnen din derimot er god, kan et kredittkort faktisk hjelpe deg med å spare penger. De forskjellige kredittkortene har alle ulike fordeler. Noen fokuserer på flybonus-program, der kunden kan opparbeide seg bonus på alle reiser. Andre har større fokus på rabatter på dagligvarehandel og generelle varekjøp. Uansett hva du er på utkikk etter, er det viktig å sammenligne kredittkort for å finne det beste for deg.

Mat er vanligvis en av de største utgiftspostene for en student. For maksimal rabatt på dagligvarer kan du eksempelvis bruke Mattilbud-appen, samt være medlem av fordelsprogrammet til din nærbutikk. Dette kan for eksempel være Æ fra Rema eller Trumf fra Norgesgruppen. Sistnevnte kan du også koble til et kredittkort fra yA, som gjør at du får rabatt på opptil 4% på alle kjøp og 6% når det er trippel-Trumf.

Alltid beredt

Som student kan det være vanskelig å skape et økonomisk spillerom som kan sikre deg dersom noe uforutsett oppstår. Dersom du følger disse stegene så godt det lar seg gjøre, vil sjansen være større for at du blir mindre utsatt neste gang noe skjer. Lykke til!

Alle linker er eksterne.                                                                        Publisert: 03.10.2017
Kilde: Samlino.no                                                                             Oppdatert: 24.10.2017                                                                                                   


Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 15.10.2019

Se de ti mest populære studiene i 2018

Totalt er det 142 004 personer som har søkt til høyere utdanning gjennom Samordna opptak i 2018. Er du nysgjerrig på hvilke studier som har flest søkere?

Les mer
Sist oppdatert: 12.09.2018

Tips for deg som skal studere i utlandet

Har du planer om å studere i utlandet? Kom i gang med planleggingen av eventyret allerede nå! 

Les mer
Sist oppdatert: 10.05.2017

Se de ti mest populære studiene i 2017

Søkertallet til høyere utdanning er i år rekordhøyt. Totalt registrerte Samordna opptak søknader fra 135 587 personer denne våren. Er du nysgjerrig på hvilke studier flest har søkt på?

Les mer
Meld deg på vårt nyhetsbrev

*