Vis studentum.no som: Mobil

Utdanninger innen luftfart

Utdanninger innen luftfart

Drømmer du om å jobbe oppe i luften? Kanskje som pilot eller flyvertinne? Eller vil du jobbe med sikkerheten rundt luftfart, på flyplass eller med selve maskineriet i flyene? Det finnes en rekke arbeidsmuligheter innen luftfart, og flere av utdanningene tilbys som betalte lærlingplasser. Finn din utdanning her!

 
Viser 1-1 av 1 treff
Søkeresultat Utdanningstype Sted
Ingeniørfag - Maskin: Flyteknikk, Y-veien - Bachelor
Universitetet i Agder
Bachelor
Grimstad, Norge
Dette er et tilbud for deg som ikke har generell studiekompetanse men har fagbrev. Flyteknikk, Y-veien gir deg muligheten til...
Viser 1-1 av 1 treff
 

Pilot / Flykaptein

En pilot / flykaptein har ansvaret for å føre og navigere flyet i luftfart. Som flykaptein har man hele ansvaret for flyet, passasjerene og lasten. Hvis man skal fly lengre strekker eller større fly så har flykapteinen assistanse av flystyrmannen / styrmann. Flystyrmannen kan under flyvningen avløse kapteinen helt og overta manøvreringen av flyet.

Som pilot har du mulighet til å jobbe både i sivil luftfart og i forsvaret. For å kunne utdanne seg til pilot må du oppfylle en rekke strenge krav, både fysiske, psykiske og motivasjonsmessige. Du kan ta pilotutdannelse både gjennom sivil og militær utdanning. Den sivile utdanningen varierer en del og du må selv betale for utdanningen. Lønnen varierer mye, avhengig av hvor lenge du har jobbet, hvilket flyselskap du jobber for med mer. Man kan regne med ca 300.000 kr i begynnerlønn til over én million kroner. 

Studere Luftfart / Flyvertinne / Helikopter

Kabinpersonal / Flyvertinne / Flyvert

Som en del av kabinpersonalet på et fly kreves det at du har gode engelskkunnskaper. Det er også en fordel å kunne flere språk. Du må også kunne svømme, ha en positiv serviceholdning og arbeidserfaring fra serviceyrket. Andre krav for å komme inn på kabinpersonalutdanning er at du må ha god helse og godt syn. Disse kravene kan variere fra flyselskap til flyselskap.

Kabinpersonalet har ansvaret for passasjerenes sikkerhet og komfort under flyreisen. Opplæringen tar 4- 6 uker. Vanlige arbeidsoppgaver for kabinpersonale / flyvertinner er blant annet å demonstrere bruken av sikkerhetsutstyrer for passasjerene, sjekke flykabinens sikkerhetsutstyr og annet utstyr, sjekke passasjerenes billetter og boardingpass, klargjøre kabinen før avgang og landing, samt service relaterte oppgaver under selve flyvingen.

Flygeleder

Ønsker du å passe på at fly ikke krasjer i luftrommet eller overvåke flytrafikken på bakken? Da er flygeleder jobben for deg. En flygeleder kontrollerer og overvåker flytrafikken i luftrommet, på bakken, omkring flyplassen og på strekningen mellom flyplassene.

Flygelederen skal hindre sammenstøt, sørge for velordnet trafikkavvikling, samt gi råd og opplysninger for en sikker gjennomføring av flygninger. De skal også hjelpe redningstjenesten når det er nødvendig. For å bli flygeleder må du utdanne deg hos Luftfartsverket, og utdanningen varer rundt 2 år. Etter utdanningen er det 3 års plikttjeneste. Topplønnen for flygeledere er rundt 920.000 kroner i året, og startlønnen er på ca 550.000 kroner.

AFIS- fullmektig

En AFIS- fullmektig jobber i tårnene ved flyplassene. Som AFIS- fullmektig har man ansvaret for å gi lokal flygeinformasjon, råd og opplysninger for en sikker og effektiv gjennomføring av flygninger. En del av arbeidet består også av værobservasjoner og hjelp til redningstjenesten når det er nødvendig. Utdanningen, som varer fra 4-7 måneder, foregår i regi av Luftfartsverket.

 Leter du etter en reiseliv utdanning?