Studere i Irland

studier i Irland

Høyere utdanning i Irland Irland har ni universiteter og flere tekniske- og private høgskoler. En bachelorgrad/undergraduate degree går over 3 til 4 år avhengig av studieretning. Etter fullført bachelorgrad kan du søke på en høyere grad (for eksempel mastergrad/postgraduate degree). Man kan velge mellom å ta en undervisningsbasert mastergrad, en forskningsbasert mastergrad, eller en kombinasjon av disse. Ved flere av universitetene er det mulig å ta en såkalt graduate diploma som er en mer yrkesrettet utdanning. Opptakskrav og søknadsprosess Hva kreves for å bli tatt opp ved et studie i Irland? Hvilke fag, karakterer og om du må ta en språktest (TOEFL/IELTS) varierer fra studie til studie og fra lærested til lærested. For informasjon, se læererstedets nettsider eller kontakt lærerstedet direkte. Skal du søke opptak ved en lavere grads utdanning som et bachelor program, må du ta direkte kontakt med universitetene for å høre om du skal søke gjennom Central Application Office (CAO) eller direkte til lærerstedet. Den offisielle søknadsfristen er 1. februar, men kan ofte variere fra skole til skole og fag til fag for internasjonale studenter. Vær tidlig ute og undersøk på skolens nettsider eller kontakt skolens opptakskontor. Skal du søke opptak på en mastergrad søker du direkte til det enkelte universitetet. Søknadsfristene er normalt et sted mellom februar og juni. Søknadsskjemaet kan du vanligvis laste ned fra skoles hjemmeside. Det er rullerende opptak, så det kan være lurt å være tidlig ute.   Søknad gjennom CAO - Du kan søke på ti kurs (gruppe 8 tilsvarer bachelornivå)
- Når du er ferdig tar du kopi eller skriver ut kvitteringen ("Receipt of Online Application")
- Du må ettersende vitnemål (kopi av original og kopi av oversettelse til engelsk) og evt. andre relevante dokumenter innen 7 dager etter at du har søkt. Vitnemål som ikke er klare før til sommeren ettersendes med en gang disse er i hende. Merk dokumentene med CAO-nummeret ditt. Finansiering Irske myndigheter har bestemt at norske studenter skal få ta utdanning i Irland på like vilkår som studenter fra EU-land. Dermed kan norske studenter bli omfattet av ordningen free tuition på landets bachelorutdanninger. Hvis du ikke kvalifiserer til free fees kan du likevel kvalifisere til EU fee. Det er fortsatt opp til de irske lærestedene å avgjøre hvorvidt norske studenter som tar mastergrad, skal betale ”EU fee” eller ”Non-EU fee”, men flere læresteder vil fra høsten av også likebehandle norske studenter med studenter fra EU-land på dette nivået. Det kan i så fall utgjøre en forskjell på over 100 000 kroner i norske studenters favør. Utveksling Flere lærersteder tar opp norske studenter gjennom ERASMUS utvekslingprogram. Innen du kan reise som ERASMUS-student må du ha oppnådd 60 studiepoeng (tilsvarende ett fulltids studieår) ved en norsk utdanningsinstitusjon, og studiene må kunne inngå som del av en norsk grad. Du kan også søke om opptak som såkalt visiting student. Søknadspapirer fås ved henvendelse til det internasjonale kontoret ved de enkelte lærestedene. Søknaden skal sendes direkte til dette kontoret. Søknadsfristen varierer fra lærested til lærested. Korte fakta om øya Irland Irland er et land fullt av vakker natur, mye kultur og en sjarmerende befolkning. Landet er fylt av gammel historie vakre borger og katedraler. Irland blir populært kalt den grønne øya, og det sies at den som har vært der en gang aldri glemmer landet. Landskapet har noe vilt og mystisk over seg. Irland har en spennende historie og menneskene som bor der er gjestfrie og imøtekommende Landet er også kjent for sitt gode øl, og de fleste av oss kjenner vel til Guinness og Kilkenny, om du velger å studere her anbefales en rundtur på Guinness fabrikken på det varmeste. Dette er også det irske popbandet U2s hjemland. I Irland er det også pubkulturen som står i høysetet, folk går gjerne på puben etter jobb/studier for å ta et par pints og se en fotballkamp. Prisene i landet ligger ikke mye under de norske, så det kan bli dyrt og slitsomt å følge den irske pubkulturen mens man studerer. Tre kjappe Størrelse: 70 285 km² Hovedstad: Dublin Nasjonaldag: 12. mars Kilder: AFS, Caplex og ANSA.
Viser 1-20 av 31 treff
Les om hvordan vi sorterer resultatene
Vil du vite mer om hvordan vi sorterer våre søkeresultater? Les mer om hvordan vi rangerer utdanninger i søkeresultatet.
Viser 1-20 av 31 treff
1
2

Høyere utdanning i Irland

Irland har ni universiteter og flere tekniske- og private høgskoler. En bachelorgrad/undergraduate degree går over 3 til 4 år avhengig av studieretning. Etter fullført bachelorgrad kan du søke på en høyere grad (for eksempel mastergrad/postgraduate degree). Man kan velge mellom å ta en undervisningsbasert mastergrad, en forskningsbasert mastergrad, eller en kombinasjon av disse. Ved flere av universitetene er det mulig å ta en såkalt graduate diploma som er en mer yrkesrettet utdanning.

Opptakskrav og søknadsprosess

Hva kreves for å bli tatt opp ved et studie i Irland? Hvilke fag, karakterer og om du må ta en språktest (TOEFL/IELTS) varierer fra studie til studie og fra lærested til lærested. For informasjon, se læererstedets nettsider eller kontakt lærerstedet direkte.

Skal du søke opptak ved en lavere grads utdanning som et bachelor program, må du ta direkte kontakt med universitetene for å høre om du skal søke gjennom Central Application Office (CAO) eller direkte til lærerstedet. Den offisielle søknadsfristen er 1. februar, men kan ofte variere fra skole til skole og fag til fag for internasjonale studenter. Vær tidlig ute og undersøk på skolens nettsider eller kontakt skolens opptakskontor.

Skal du søke opptak på en mastergrad søker du direkte til det enkelte universitetet. Søknadsfristene er normalt et sted mellom februar og juni. Søknadsskjemaet kan du vanligvis laste ned fra skoles hjemmeside.

Det er rullerende opptak, så det kan være lurt å være tidlig ute.  

Søknad gjennom CAO

- Du kan søke på ti kurs (gruppe 8 tilsvarer bachelornivå)
- Når du er ferdig tar du kopi eller skriver ut kvitteringen ("Receipt of Online Application")
- Du må ettersende vitnemål (kopi av original og kopi av oversettelse til engelsk) og evt. andre relevante dokumenter innen 7 dager etter at du har søkt. Vitnemål som ikke er klare før til sommeren ettersendes med en gang disse er i hende. Merk dokumentene med CAO-nummeret ditt.

Finansiering

Irske myndigheter har bestemt at norske studenter skal få ta utdanning i Irland på like vilkår som studenter fra EU-land. Dermed kan norske studenter bli omfattet av ordningen free tuition på landets bachelorutdanninger. Hvis du ikke kvalifiserer til free fees kan du likevel kvalifisere til EU fee.

Det er fortsatt opp til de irske lærestedene å avgjøre hvorvidt norske studenter som tar mastergrad, skal betale ”EU fee” eller ”Non-EU fee”, men flere læresteder vil fra høsten av også likebehandle norske studenter med studenter fra EU-land på dette nivået. Det kan i så fall utgjøre en forskjell på over 100 000 kroner i norske studenters favør.

Utveksling

Flere lærersteder tar opp norske studenter gjennom ERASMUS utvekslingprogram. Innen du kan reise som ERASMUS-student må du ha oppnådd 60 studiepoeng (tilsvarende ett fulltids studieår) ved en norsk utdanningsinstitusjon, og studiene må kunne inngå som del av en norsk grad.

Du kan også søke om opptak som såkalt visiting student. Søknadspapirer fås ved henvendelse til det internasjonale kontoret ved de enkelte lærestedene. Søknaden skal sendes direkte til dette kontoret. Søknadsfristen varierer fra lærested til lærested.

Korte fakta om øya Irland

Irland er et land fullt av vakker natur, mye kultur og en sjarmerende befolkning. Landet er fylt av gammel historie vakre borger og katedraler. Irland blir populært kalt den grønne øya, og det sies at den som har vært der en gang aldri glemmer landet. Landskapet har noe vilt og mystisk over seg.

Irland har en spennende historie og menneskene som bor der er gjestfrie og imøtekommende Landet er også kjent for sitt gode øl, og de fleste av oss kjenner vel til Guinness og Kilkenny, om du velger å studere her anbefales en rundtur på Guinness fabrikken på det varmeste. Dette er også det irske popbandet U2s hjemland.

I Irland er det også pubkulturen som står i høysetet, folk går gjerne på puben etter jobb/studier for å ta et par pints og se en fotballkamp. Prisene i landet ligger ikke mye under de norske, så det kan bli dyrt og slitsomt å følge den irske pubkulturen mens man studerer.

Tre kjappe

Størrelse: 70 285 km²

Hovedstad: Dublin

Nasjonaldag: 12. mars

Kilder: AFS, Caplex og ANSA.

Sammenlign
Nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev om høyere utdanning!