Yrkesrettede kurs og utdanninger

Fagbrev kulde- og varmepumpetekniker

Akademiet Nettstudier, Nettstudier
Undervisning
Heltid/deltid
Studielån/Stipend
Kontakt lånekassen
Undervisningsform
Nettstudier
Neste startdato
Åpent for opptak hele året Se detaljer
Undervisning
Heltid/deltid
Studielån/Stipend
Kontakt lånekassen
Undervisningsform
Nettstudier
Neste startdato
Åpent for opptak hele året Se detaljer
Få mer informasjon om utdanningen 👍

Fagbrev kulde- og varmepumpetekniker

Gutt med sort t-skjorte monterer varmepumpe på en vegg hos Akademiet Videregående Skole.

Fagbrev kulde- og varmepumpetekniker hos Akademiet Nettstudier

Jobber du innen elektro eller industri og teknologi og ønsker formell kompetanse som kulde- og varmepumpetekniker? Hvis du har yrkespraksis fra relevant arbeid så kan du ta fagbrev i kulde- og varmepumpeteknikk for praksiskandidater.

Hvem kan ta fagbrev i kulde- og varmepumpeteknikk?

Hvis du har yrkespraksis fra relevant arbeid så kan du ta fagbrev i kulde- og varmepumpeteknikk for praksiskandidater. Med bestått fagprøve og eksamen i teoridelen får du fagbrev som kulde- og varmetekniker.

Med fagbrev i kulde- og varmepumpeteknikk kan du jobbe innen elektro, industri og teknologi. Det er stor etterspørsel etter kulde- og varmepumpeteknikere i Norge.

 • Fagbrevet passer for deg som har praktisk erfaring gjennom arbeide med kjøleteknikk, og som ønsker formell kompetanse.
  Det passer også for deg som har fagbrev eller relevant erfaring innenfor elektro, industri og teknologi men som ønsker å jobbe med kjøleteknikk.
 • Praksiskandidatordningen gjelder om du kan vise til fem års relevant yrkeserfaring og derfor kan ta fagbrev uten å være lærling.
 • Når du begynner på kurset trenger du ikke å allerede ha fem eller flere års erfaring. Hvis du for eksempel nå har arbeidet med barn og ungdom i fire år og ønsker å bruke ett år på å få fagbrev kan du starte på kurset allerede nå.

Hva lærer du?

Kulde- og varmepumpeteknikkfaget handler om arbeid på kulde- og varmepumpeanlegg og systemer for oppvarming og varmegjenvinning. Faget skal gi kompetanse på kulde- og varmepumpeteknikk i sammensatte løsninger. Det handler også om å velge energieffektive og bærekraftige kulde- og varmetekniske løsninger. Videre handler faget om å utvikle selvstendige fagarbeidere som kan møte arbeidslivets behov for omstilling, og som ivaretar samfunnets krav til brukertilpassede kulde- og varmepumpeanlegg og reduksjon i klimagassutslipp

Fagbrev i kulde- og varmepumpeteknikk har fire kjerneelementer:

 • Energi og miljø
 • Komponenter, utstyr og kretser
 • Fagmessig utførelse
 • Kvalitet og sikkerhet

Eksamen

Før du kan gå opp til fagprøven i kulde- og varmepumpeteknikk, må du avlegge privatisteksamen i teoridelen. Eksamenen er fem timer skriftlig uten forberedelsesdel.

Akademiet tilbyr eksamensrettet undervisning frem mot denne eksamenen. Eksamen arrangeres to ganger i året og du må selv melde deg opp til eksamen. Vi anbefaler at du enten bruker et semester på fulltid eller to til tre semestre på deltid, for å gjennomføre teoridelen. Våre rådgivere vil kontakte deg ved oppmelding for å avklare hvor stor studiebelastning du kan påta deg.

På Akademiet arbeider vi for at du skal bli best mulig forberedt til eksamen. Velger du våre fleksible nettkurs i kulde- og varmepumpeteknikk får du tilgang til kurs med videoer, oppgaver, tekster og linker. Du trenger ikke logge deg på til faste tidspunkt men jobber deg gjennom leksjonene i ditt eget tempo og leverer inn en oppgave etter hver leksjon. Læreren retter oppgaven og kommer med sine tilbakemeldinger når du er ferdig. Du vil også få veiledning med læreren på telefon, digitale møter eller mail. Ved slutten av kurset vil du gjennomføre prøveeksamen med tilbakemeldinger fra læreren. Du kan selvfølgelig også kontakte til læreren når du har spørsmål.

Velger du klasseromskurs vil du få undervisning faste tider med fast faglærer, sammen med dine medstudenter i kursperioden.

Krav til praksis og fag

Praksisen må være allsidig og dekke de viktigste målene i fagets læreplan. Praksis skal vurderes opp mot kompetansemålene i læreplanen for VG3 i lærefaget. Det er fylkeskommunen som avgjør om den praksisen du har opparbeidet deg kan godkjennes.

Mer informasjon praksiskravet finner du på Utdanningsdirektoratets nettsider under dokumentasjon for praksiskandidater. Du kan også lese mer om praksiskandidatordningen på Utdanningsdirektoratets nettsider. Kontakt fagopplæringskontoret i ditt fylke for å få vurdert din realkompetanse. I særtilfeller kan fylket godkjenne kortere praksis.

Som praksiskandidat er du fritatt for kravet om bestått i fellesfag for å kunne ta fag- eller svenneprøve. Du må imidlertid ta eksamen for praksiskandidater før du kan gå opp til fag- eller svenneprøve. Eksamen arrangeres to ganger i året.

Lånekassen

Vi er godkjent av Lånekassen så du kan søke lån til å betale skolepengene og lån og stipend til livsopphold mens du studerer hos oss. Kurset regnes til 477 årstimer som tilsvarer 100 % studiebelastning dersom kurset gjennomføres på ett semester. Hvis kurset gjennomføres på to semestre tilsvarer det 57 % studiebelastning.

  For kontakt eller mer informasjon om Fagbrev kulde- og varmepumpetekniker, vennligst fyll inn en interessemelding.

  Kommende startdatoer

  1 tilgjengelig startdato

  Åpent for opptak hele året

  • Nettstudier
  • Nettstudier

  Kostnader

  Kontakt Akademiet for informasjon om priser.

  Jeg vil vite mer!

  Bestill informasjon

  Legg igjen en interessemelding hvis du vil vite mer om utdanningen Fagbrev kulde- og varmepumpetekniker.

  Fyll inn din kontaktinformasjon

  Send interessemeldingen

  Få mer informasjon fra skolen


  reCAPTCHA logo Denne hjemmesiden er beskyttet av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Brukervilkår gjelder.
  Akademiet Nettstudier
  Pilestredet 56
  0167 Oslo

  Akademiet Nettstudier

  Trenger du bedre karakterer for å komme inn på utdanningen du ønsker deg? Mangler du studiekompetanse eller realfag? Ta opp fag fra VGS på nett og kom inn på utdanningen du ønsker deg! Med Akademiet Nettstudier kan du studere når og...

  Les mer og vis alle utdanninger ved Akademiet Nettstudier

  Highlights