Slik blir du skuespiller

Har du lyst til å bli skuespiller? Her får du vite mer om hva skuespillere gjør, hvordan du blir skuespiller, hvor du kan jobbe og hvilken lønn du kan forvente deg.

Hva gjør en skuespiller?

En skuespiller kan ha flere ulike oppgaver, men fellesnevneren er at de bruker kroppen og/eller stemmen for å spille en rolle for publikum. Som skuespiller jobber du med innspillinger innenfor film og TV, eller på en teaterscene. Du kan også jobbe som stemme i hørespill eller dataspill.

Vanlige arbeidsoppgaver for skuespillere:

  • Gå på auditions til nye oppdrag.
  • Manuslesning og analysering av manuset til innspillingen eller teaterstykket du jobber med. Her er det også mulig for skuespilleren å komme med forslag til ulike endringer av manuset til sin karakter.
  • Lære replikker og scener utenat.
  • Sette seg inn i karakterenes følelser, kroppsspråk og tankegang, for så å kunne uttrykke dette for publikum. 
  • Kostyme-/maskeringsprøver.
  • Samarbeide med instruktøren og de andre skuespillerne for å avgjøre hvordan din rolle skal fremføres. 

Finn din skuespillerutdanning her

Hvordan bli skuespiller?

For å jobbe som skuespiller er du ikke nødvendigvis avhengig av en formell utdanning. Det er flere ulike nettsider du kan besøke og registrere deg på, med informasjon om ulike auditions og hvor de skal arrangeres. Men ved å ta en skuespillerutdanning vil du tilnærme deg ulike teknikker og ferdigheter som øker sannsynligheten for å lykkes som skuespiller. 

Hvor kan jeg utdanne meg?

Både i utlandet og i Norge finnes det flere skoler som tilbyr skuespillerutdanning. Det er muligheter for å ta en bachelor eller master innenfor skuespillerfaget, men du kan også studere skuespill som et årsstudium eller som en videre- og etterutdanning. Det er også en rekke folkehøgskoler som har ettårige teaterlinjer. 

Hva lærer jeg?

Ved å ta en utdanning i skuespillerfaget vil du lære ulike skuespillerteknikker og -metoder, tale, stemmebruk, sang og bevegelse. Det er også vanlig at du avslutter din utdanning ved å lage et selvstendig prosjekt som skal fremføres for publikum. 

Komplimenterende utdanninger

Som skuespiller kan det være en klar fordel å ha noe ferdigheter innen dans og sang for å kunne beherske flere ulike roller. Videre lønner det seg å være i god fysisk form, ettersom skuespillere bruker stemmen og kroppen mye. Derfor kan det være lurt å kombinere med kurs eller andre utdanninger innenfor sang og dans eller innenfor trening og kosthold. 

Personlige egenskaper

Som skuespiller bør du være utadvendt og like å opptre foran et publikum. Du bør ha talent, være kreativ og ha evnen til å sette deg inn i ulike roller. Videre bør du kunne analysere tekst for å kunne forstå rollefigurens motivasjon, samt kunne lære deg tekst utenat. Du må kunne formidle situasjoner og omstendigheter som du blir instruert til å gjøre. Dessuten er du også avhengig av gode samarbeidsevner for å kunne få til et godt samspill med dine medskuespillere og resten av produksjonsteamet. Du må også takle varierte arbeidstider da fremføringer og innspillinger ofte kan bli gjennomført både på dag- og kveldstid og i helger.

Hvor jobber skuespillere?

De fleste skuespillere tar ulike oppdrag uten å være fast ansatt noe sted. Det vanligste er at skuespillere jobber innen teater, film, reklame eller TV. Videre er det flere som jobber med hørespill på radio, i lydbøker eller som stemme i tegnefilm, reklamer eller dataspill. Mange skuespillere er også selvstendig næringsdrivende og noen driver egne kompanier.

Hva tjener en skuespiller?

Nysgjerrig på månedslønnen til en skuespiller? Les om gjennomsnittslønnen blant menn og kvinner og i offentlig og privat sektor, samt den historiske lønnsutviklingen for yrket. 

Les om lønnen her

Kilder: ssb.no, utdanning.no, studenttorget.no

Picture of Synne Krogstad

Synne Krogstad

Digital Content Editor (Vis mer)
Synne jobber som Digital Content Editor på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne sin utdanning i og utenfor Norge. Synne er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i journalistikk fra OsloMet og en mastergrad i motevitenskap fra Stockholm Universitet. Hun skriver content om flere temaer innen høyere utdanning, men har ekspertise innen journalistikk og mote. (Vis mindre)

About

Synne jobber som Digital Content Editor på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne sin utdanning i og utenfor Norge. Synne er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i journalistikk fra OsloMet og en mastergrad i motevitenskap fra Stockholm Universitet. Hun skriver content om flere temaer innen høyere utdanning, men har ekspertise innen journalistikk og mote.

Annonser