Oppdatert 19.11.15  Kilde: Studentum                                                                                                                                                       

" />
08 jun 2022

Tips for å bestå eksamen

Eksamenstips

Har du snart eksamen og trenger tips? Sjekk ut de 10 rådene vi har satt sammen for at du skal bestå!

Eksamensperioden har allerede begynt for noen studenter, mens andre fortsatt har noen ekstra lesedager igjen og kan trenge noen nyttige tips. Vi har samlet ti konkrete tips til deg, også om studieteknikk og hvordan håndtere stress og nerver.

1. Å gi opp er ikke et alternativ

Å stryke på eksamen kan skje den aller beste, men det gir deg ikke bare mer å gjøre senere, det blir også fort dyrt. Stryker du på eksamener tilsvarende ett semester kan det koste deg hele 176.000 kroner. Dette høres kanskje ut som et urealistisk høyt tall, men stryker du ett semester er det flere kostnader enn de økte lånekostnadene å ta hensyn til. Du taper også arbeidsinntekt du kunne ha fått om du hadde klart eksamen første gang. Husk derfor å gi alt!

2. En uke igjen og ikke lest bøkene?

For at du skal vite hva du skal konsentrere deg om, så må du skaffe deg en oversikt over hva du skal ha eksamen i. Her må du gjøre deg kjent med bøkene. Å se i innholdsfortegnelsen kan være et bra tips. Her kan du finne ut av hva du mest sannsynlig får på eksamen. Har du ikke lest bøkene en uke før eksamen så har du ikke tid til det nå. Konsentrer deg om det som er viktig. 

 Her finner du tips for god studieteknikk

3. Løs gamle eksamensoppgaver

Vil du vite hva tidligere studenter fikk for oppgaver på sin eksamen? Ved å løse gamle eksamensoppgaver kan du se hva som går igjen, hva som er de viktigste teoriene og begrepene og liknende. Øvelse gjør mester!

4. Gå på forelesninger

Har du ikke gått på alle forelesningene? Da kan det være bra å begynne nå. Her kan du få tips til eksamen og hva du bør konsentrere lesingen om. Diskuter også pensum med andre medstudenter og løs oppgaver sammen. Lytt til foreleseren, kanskje vedkommende har tips vedrørende eksamen.

5. Skriv notater så husker du bedre

Har du vanskelig for å huske alt? Ved å skrive notater og visualisere bearbeider du kunnskapen og husker bedre. Lag gjerne modeller eller tegninger.

6. Å BARE studere er ikke sunt

Tiden innen selve eksamen bør du la hodet ditt hvile litt i blant. Gjør andre ting som å gå på kino og snakk med venner som ikke leser til eksamen. Hvis du bare er sammen med hysteriske medstudenter, så kan det påvirke deg i negativ retning.

7. Dagen før dagen

Den store dagen nærmer seg og hvis du har lest mye og føler deg godt forberedt, bør du bruke den siste dagen til å koble av og gjøre noe helt annet. Føler du at du enda ikke kan alt så er det for sent til å begynne å lære mye nytt. Bruk den siste dagen til å skaffe deg en oversikt og repetere. 

8. Den store eksamensdagen

Sannsynligheten for at du sov godt i natt er liten, men tvil ikke. Selv om du sov dårlig i natt, trenger ikke det påvirke din prestasjon. Stå opp tidlig, spis frokost og sjekk at du har med alt du skal. Det er nå for sent å prøve å lære seg noe nytt, så tenk heller på helheten.

 Har du eksamensnerver? Sjekk ut disse rådene.

9. Pust ut og ta deg tid til å lese alt nøye

Ta deg god tid da du leser igjennom eksamensoppgaven. Hvis du misoppfatter den så blir også svaret ditt galt. Les igjennom eksamensoppgaven nøye og notér alle tankene du gjør deg. Bruk et kladdeark til å skrive stikkord og disposisjon av oppgaven. Pass på å ha en rød tråd som gir helhet til oppgaven.

10. Strekk på bena og få frisk luft

Er du en av de som bare skriver og skriver, uten å tenke på pauser eller mat? Sannsynligheten for at du presterer bedre om du faktisk tar en liten pause og spiser en banan eller brødskive, er stor. Bruk tiden slik at du har tid til å ta pauser. Strekk på bena og trekk frisk luft. Spis mat, nøtter eller frukt for å få opp blodsukkeret.

Lykke til med eksamen!

 Finn din utdanning på studentum.no i dag!

Sist oppdatert: 08 jun 2022

Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 08.06.2022

Slik takler du eksamensnerver

Har du eksamensangst? Vi gir deg noen uformelle og forebyggende råd for hvordan du kan takle eksamensstresset.

Les mer
Sist oppdatert: 14.08.2020

Den store pensumguiden!

Er det best å kjøpe all pensumlitteratur eller låne alt fra biblioteket? Når bør man kjøpe pensumlitteraturen? Her finner du en guide for deg som er en ny student, med mange tips om hvordan du best skaffer deg bøker til studiene (uten å gå konkurs)!

Les mer
Sist oppdatert: 11.10.2022

Tips til deg som vil starte en egen bedrift under studietiden

Mange unge drømmer om å starte sin egen bedrift allerede i studietiden, men langt ifra alle realiserer drømmen. Det finnes ting som er lurt å vite før du starter opp din egen bedrift - vi har samlet våre beste tips.

Les mer