Vis studentum.no som: Mobil

Start din egen bedrift under studietiden

Mange unge drømmer om å starte sin egen bedrift allerede i studietiden, men langt ifra alle realiserer drømmen. Det finnes ting som er lurt å vite før du starter opp din egen bedrift - vi har samlet våre beste tips. 

Gode forberedelser er nøkkelen

En god start før du bestemmer deg for å starte opp egen bedrift som student, er å tenke på hvilke utfordringer og muligheter en bedriftseier møter. Du kan få gode råd om dette fra professorer, forelesere, lærere og medelever, eller få innsikt gjennom relevante seminarer, kurser, podcaster og workshops.  

Det kan også være lurt å få et overblikk over behov og etterspørsel på tjenesten/ produktet bedriften skal tilby. Her kan Google Trends være et nyttig verktøy. Se for eksempel på lignende bedrifter og hvordan de prislegger, markedsfører og hvor du finner dem. Dette vil gjøre det lettere for deg å tilpasse din bedrift etter markedet.

Hva slags selskapsform skal du velge?

Enkeltpersonforetak er gratis, men dersom planen er å senere satse på bedriften kan aksjeselskap være med passende for deg.  Hvor mye tid vil du bruke og hvordan vil du utføre arbeidet? Du har mye frihet, men skal også gjøre dette ved siden av studier. Er bedriften et prosjekt ved siden av studiene, eller er det noe du også vil gjøre etter endt studie? Det kan avgjøre hva slags selskapsform du velger.

Studentbedrift - et godt alternativ

Flere utdanninger i Norge gir deg muligheten til å planlegge og gjennomføre en studentbedrift i samarbeid med universitetet, høgskolen eller fagskolen. Som en del av utdanningen vil du over ett år starte opp, drive og avvikle bedriften. 

Meld opp studentbedriften til Ungt Entreprenørskaps årlige NM i studentbedrifter. Mesterskapet gir deg muligheten til å vinne store beløp, samtidig som det kan skape nasjonale og internasjonale muligheter.

Lag en økonomisk plan / budsjett

Å ha en tydelig handlingsplan med budsjett før du starter opp en egen bedrift, er viktig. Start-ups kan være svært kostbart, men med en startkapital, et godt planlagt budsjett og regnskapsrutiner kommer du til å ha kontroll på situasjonen. Å ha en ekstrajobb kan være en fin måte å spare opp en startkapital på. Det finnes også støtteordninger for de som vil starte bedrift.

Markedsfør bedriften og bruk nettverket ditt

Det perfekte produktet eller den optimale tjenesten er lite verdt om ingen vet at det eksisterer. Det er derfor viktig å kjenne sin målgruppe og tilpasse budskapet for å nå ut til potensielle kunder. Kjenner du målgruppen kan du ta enkle, men effektive og kostnadseffektive markedsføringstiltak på. Skap for eksempel en Facebook-side, hjemmeside, lag visittkort og bruk LinkedIn aktivt - vær synlig. Det trenger ikke å være avansert, men synlighet er viktig for å få bedriften i gang. 

Vær uredd - du vil uansett få nyttig erfaring 

Ta sjansen og vær uredd. Å starte egen bedrift gir deg gode erfaringer og kunnskaper. Du tar del i arbeidslivet og får praktisk erfaring, som ser bra ut på CVen din. 

NB! Lånekassen har inntektsgrense

Lånekassen har en årlig inntektsgrense før studiestøtten fjernes. Per 2021 er denne grensen på 195 295kr for et fullt kalenderår, eller 488 236kr dersom du skal ha studiestøtte for syv mnd eller mindre.


Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 06.08.2021

Slik finner du tilbake til studiemotivasjonen etter sommerferien!

Har du ikke fått nok av deilige sommerdager hvor du kan gjøre akkurat hva du selv vil? For å komme ut av feriemodus må du reaktivere ditt student-jeg. Her kommer noen tips som vi håper kan hjelpe deg på veien.

Les mer
Sist oppdatert: 16.01.2019

Slik unngår du å havne i skippertaksfella

Er du en av dem som alltid ender opp i skippertaksfella? Disse tipsene kan hjelpe deg med å jobbe målrettet frem mot eksamenstiden! 

Les mer
Sist oppdatert: 28.04.2021

Slik takler du eksamensnerver

Har du eksamensangst? Vi gir deg noen uformelle og forebyggende råd for hvordan du kan takle eksamensstresset.

Les mer
Meld deg på vårt nyhetsbrev

*