Kristins vei til topputdannelse i Sveits

I dette intervjuet forteller hotell-managementstudenten Kristin fra Norge om masterclasses, fantastiske lærere, dagsutflukter til Italia og Frankrike, fascinerende landskap i Sveits og andre fordeler med å studere ved Hotel Institute Montreux.

Kristin kommer fra en liten by på vestlandet og hadde ikke så mye tidligere erfaring i hotell management. Derfor var hun litt urolig for om hun kom til å passe inn på det prestisjefylte Hotel Institute Montreux (HIM). Nå, etter at hun påbegynt sine studier, sier Kristin at universitetet tar imot mennesker med alle typer av personligheter og kulturelle og yrkesmessige bakgrunner. Men en ting alle studentene har til felles er at de har en sterk lidenskap for turistnæringen.  

Hei Kristin! Å flytte til et annet land helt alene er ofte ganske utfordrende. Hvordan var overgangen for deg?

Å flytte fra Norge til Sveits var et ganske stort steg for meg. Før jeg kom til Hotel Institute Montreux visste jeg ikke helt hva jeg kunne forvente meg. Jeg elsker å reise, men jeg har aldri flyttet til et annet land før. 

Jeg kommer fra vestlandet hvor min familie eier en gård og driver campingplass under turistsesongen. Jeg var litt redd for at bakgrunnen min skulle kollidere med de andre studentene og at jeg ikke skulle passe inn, fordi jeg ikke kom fra penger eller samme hotellbakgrunn som jeg trodde at mange av de andre studentene ville ha. Men når jeg kom til Sveits og fikk møte mine studiekamerater innså jeg at verken penger, alder eller bakgrunn egentlig spilte noen rolle. Vi hadd alle sammen lidenskap for hospitality. 

Hvordan er det å studere på en skole med et slikt kulturelt mangfold?

Å gå på en skole med så mange ulike kulturer kan i blant være utfordrende. Man begynner å merke forskjeller på humor, ulike måter å kommunisere på og mye annet. De fleste av elevene er imidlertid veldig åpne for å lære om disse ulikhetene sånn at det blir mulig å oppdage nye plasser og nye kulturer enn at det blir et hinder for å utvikle nye vennskap.

Hvordan vil du sammenlikne Norge med Sveits?

På mange måter synes jeg at Sveits og Norge er ganske like – naturen, klimaet, prisnivået og hvordan mennesker oppfører seg er veldig likt. En stor forskjell er at folk, i alle fall i Montreux, har en tendens til å vise frem at de er rike med luksuriøse biler og klær.

Hva gjør skolen bra for å hjelpe elevene med å få relevante ferdigheter?

Læringsprosessen ved HIM var en av hovedgrunnene til at jeg valgte skolen. Vi får nesten like mye kunnskap i klassen som praktiske oppgaver med praksisplasser og matlaging i skolens kantine, Gate 85. 

Universitet anvender en såkalt “top down” læringsmodell. Fra og med første semesteret får du lære deg hvordan hotellbransjen fungerer og hvordan du kan lykkes som student. De påfølgende semestrene blir deretter gradvis mer avanserte. På denne måten lærer du verktøyene som du trenger for at du en dag skal kunne drive ditt eget hotell, men også hvordan du driver en hvilken som helst virksomhet generelt.

Hva er det som gjør at HIM skiller seg ut fra de andre skolene?

Jeg synes at skolen har et moderne blikk på læring. For eksempel har vi ikke fysiske skolebøker. Istedet får elevene iPads for å få tilgang til alt nødvendig læringsmateriale. Skolen har også ulike masterclasses for å lære seg om ulike alkoholholdige drikker (whisky, tequila, cocktails og mye mer), matkunst (pasta, sjokolade, pizza og mye mer) og masterclasses om klokker og aksjer. Disse er ikke obligatoriske og hvem som helst kan delta så lenge det er ledige plasser. Dette er en perfekt mulighet for å utvikle dine interesser og lære av mennesker som brenner for sitt felt.

Hvordan ser relasjonene med lærerne ut?

For meg personlig har lærerne hatt en stor innvirkning på meg. Jeg har til nå bare møtt på støttende, forståelsesfulle og snille lærere. De bryr seg mye om hvordan studentene har det og gjør sitt beste med å hjelpe til der de kan. 

Jeg har noen læringsvansker, og innsatsen lærerne har gjort for å hjelpe har gjort meg helt målløs. Jeg kjenner at de tar ordentlig vare på meg. De forsikret meg om at ingen spørsmål er dumme og jeg har aldri vært redd for å be lærerne om hjelp.

Hva gjør du på fritiden når du studerer i Montreux?

Å studere i Montreux gir så mange muligheter til å utforske landene og regionene i nærheten. Frankrike og Italia ligger bare en togreise unna. Sveits er et av landene i Europas sentrum, noe som gjør det veldig enkelt å dra på en helgetur til mange vakre reisemål. 

Montreux er også er perfekt for å ha det gøy. Fjellturer, gåturer ved vannet, prøve restaurantene i nærheten og gå på kino er bare noen eksempler på det jeg liker å gjøre her. 

Det finnes også et treningssenter i nærheten av skolen som er gratis for elevene å bruke. Jeg pleier å gå på yogatime der, som hjelper kroppen og hjernen min til å slappe av etter en lang studieuke. Skolen tilbyr også en hel del sportsaktiviteter, som fotball, basket, tennis osv. Om du har lyst til å prøve noe nytt så hjelper skolen mer enn gjerne til. 

På hvilke måter frister en karriere innenfor luksushotell deg?

For meg handlet det om alle muligheter som utdanningen tilbyr. Å studere luksushotell-management gir store muligheter, ikke bare innen hotellbransjen, men også innen flere andre sektorer. Man lærer om alle sider av hotell- og restaurantnæringen og denne kunnskapen kan brukes mange andre bransjer også. 

Hvordan fant du ut at Lånekassen tar imot søknader fra HIM-studenter?

Jeg fikk først vite om HIM gjennom en utdanningsmesse i Bergen da jeg snakket med en representant fra skolen. 

Hvordan ser søknadsprosessen til Lånekassen ut?

Søknadsprosessen var lang, men ganske enkel. Lånekassen hjelper mye til og jeg ringte til dem for å forsikre meg om hvilke dokumenter jeg skulle sende inn og hvilken informasjon de trengte fra meg. Det tar litt tid å få igjennom søknaden, men jeg har ikke møtt på noen problemer. 

Hotellbransjen forbindes ofte med ekstroverte personer. Er HIM gode på å ta imot ulike typer av personligheter?

Jeg har møtt alle slags mennesker på HIM – både mennesker som har lang erfaring og ingen erfaring fra turistnæringen, mennesker som kommer fra penger og mennesker som lever på støtten fra selskaper som Lånekassen.

Jeg har møtt både introverte og ekstrovert mennesker, mennesker som er naturlig gjestfrie og til og med studenter du ikke skulle tro kunne tenke seg å jobbe med mennesker. Sjansen er stor for at du kommer til å treffe noen som er lik deg selv, uansett hvilken personlighet du har.

Når det er sagt, er du mer utadvendt så er det lettere å bli inkludert og invitert med på sosiale sammenkomster. Som en introvert person anbefaler jeg å invitere deg selv til aktiviteter og si ja oftere når andre inviterer deg med. 

Takk Kristin for en flott og innsiktsfull samtale! Lykke til!Les mer om HIM - Business school

Bestill mer informasjon


Bestill informasjon

Legg igjen en interessemelding hvis du vil vite mer om HIM - Business school.

Fyll inn din kontaktinformasjon

Send interessemeldingen

Få mer informasjon fra skolen


reCAPTCHA logo Denne hjemmesiden er beskyttet av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Brukervilkår gjelder.