Sjekkliste - Slik forbereder du deg til studiestart!

Når du har takket ja til studieplass er det mange ting som må gjøres, og det kan være vanskelig å holde oversikten. For at det skal bli enklere for deg har vi laget en sjekkliste!

Når du har takket ja til din studieplass er det mange ting som må gjøres, og det kan være vanskelig å holde oversikten. For at det skal bli enklere for deg har vi laget en sjekkliste over hva du bør tenke på før første skoledag. Denne listen hjelper deg på veien, men husk å ikke gå glipp av det viktigste – ha det gøy og nyt planleggingen, dette er starten på ditt neste store eventyr!

1. Les gjennom skolens informasjon

De fleste skoler sender ut eller henviser til informasjon på sine egne nettsider før studiestart. Du får praktisk informasjon som hjelper deg å komme i gang med blant annet hvordan du gjør din semesterregistrering, aktiverer studentkonto, logger inn på din e-post og blir kjent med andre digitale verktøy.

2. Se over pensumlisten

Noen uker før studiestart vil de fleste studenter få tilgang til en pensumliste for første semester. Vanligvis trenger du ikke å kjøpe alle bøkene, men det kan være bra å ha oversikt over pensumlisten før første forelesning. Hvis du er usikker på om du trenger den fullstendige pensumboken, ta kontakt med din faglærer for eksakt informasjon. Pensumbøker kan kjøpes i butikk eller bestilles på nett, men tenk på at det være noen dagers leveringstid ved onlinekjøp. Et tips for å spare penger er å kjøpe brukte pensumbøker på Ibok, Finn eller Bookis. Hvis du er ute i god tid kan det også være mulig å låne et eksemplar i skolens bibliotek.

3. Lær deg å finne frem

Et godt tips til deg som skal bli student er å finne ut av hvor ulike ting ligger før skolestart. Hvordan finner jeg frem til skolen, hvilken buss skal jeg ta eller hvilken sykkelvei er raskest? Hvor ligger forelesningssalen? Det er bra å undersøke disse tingene på forhånd, slik at det blir det enklere for deg når du er på plass. Det føles ofte tryggere å ha litt kontroll før første skoledag, spesielt om du skal studere i en ny by.

4. Bli medlem i Facebook-grupper

Mange utdanningsinstitusjoner har en eller flere ulike Facebook grupper for studenter. Her kan du stille egne spørsmål og lese tidligere stilte spørsmål om alt som handler om studentlivet, for eksempel om noen vil selge sine brukte pensumbøker eller hvor på skolen de serverer den beste kaffen. Her kan du også komme i kontakt med andre studenter. Hvorfor ikke småprate allerede før skolestart?

5. Husk adresseendring

Hvis du flytter, husk å at du må melde adresseendring for å få posten sendt hjem til din nye adresse.

6. Søk støtte hos lånekassen

Studier ved alle universiteter og godkjente høgskoler gir rett til støtte fra Lånekassen. Du må ha fått en studieplass før du søker, men gjør det gjerne så fort som mulig, så er du sikret å ha pengene på konto når semesteret begynner.

7. Se over timeplanen

Gå igjennom din timeplan og begynn planleggingen. Tenk på at mindre endringer kan forekomme både når det kommer til tid og sted. Sjekk derfor timeplanen og hold deg oppdatert ved jevne mellomrom

8. Vær til stede første skoledag

Første skole dag er det tid for opprop og deretter er det vanlig med en introduksjon av studiet. Du vil også møte dine faddere som gir deg en omvisning av skolen og introduserer deg for din faddergruppe. Fadderuken holder oftest på i 1-2 uker med mange sosiale aktiviteter. Delta på det du kan – Her kan du møte venner du vil ha for resten av livet!

9. Hent ut ditt adgangskort og studentbevis

For å få utstedt ditt adgangskort og studentbevis må du ha betalt din semesteravgift og fullført registrering. Adgangskortet gir deg tilgang til campus og brukes ofte som lånekort på biblioteket, til utskrift og kopiering. Studentbeviset viser at du er aktiv student og kan gi deg rabatter på blant annet buss, tog og lignende.

Dette er en investering i din fremtid – Lykke til!

Picture of Karoline Sten

Karoline Sten

Site Manager (Vis mer)
Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS. (Vis mindre)

About

Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS.

Annonser