Maiken kom inn på drømmestudiet - to ganger!

Maiken kom inn på drømmestudiet - to ganger!

Av Maiken Strømgren Skogstad

Da Maiken Strømgren Skogstad (26) skulle bestemme seg for hva hun skulle studere, var det flere muligheter enn hva hun først trodde der ute. Etter tre år med arkitekturstudier på University of Melbourne i Australia, har hun nå startet på en master i arkitektur på University of Strathclyde i Glasgow, Skottland. Med hjelp fra SONOR har Maiken kommet inn på drømmestudiet hele to ganger.

«Jeg visste alltid at jeg ville studere i Australia, nærmeste bestemt Melbourne, etter å ha besøkt byen og landet ved flere anledninger», forteller Maiken. Men som mange andre som søker studier i utlandet har hun møtt på samme problem – søknadsprosessen er mer omfattende enn her i Norge, det er vanskelig å vite hva som skal fylles ut og hvilke dokumenter som skal sendes inn.

Personlig hjelp fra SONOR

Så hva gjør man da? Maiken ba om hjelp, og fant SONOR etter et raskt Google-søk. Study Outside Norway, også kjent som SONOR, er en organisasjon som tilbyr søknadshjelp helt gratis og uforpliktende. Alle som kommer i kontakt med SONOR får en personlig veileder som følger deg som søker hele veien, og som kjenner deg som din prosess godt.

«Min studieveileder Kristin fortalte meg hvilke dokumenter jeg måtte ha, ved hvilke universiteter jeg hadde muligheter til å komme inn, hvordan jeg skulle søke, hvordan man søker om visum og ordner forsikring, og mye mer. Det forvandlet en prosess som kan være både stressende og forvirrende til en spennende og gøy opplevelse.» Ved å få hjelp av SONOR, fikk Maiken hjelp gjennom hele søknadsprosessen, da hun fikk opptak og vi var tilgjengelige for hjelp og spørsmål gjennom hele studietiden også. Fordi Maiken var så fornøyd med hjelpen hun fikk da hun søkte bachelor, ba hun også om hjelp da hun skal søke mastergrad.

Arkitekturstudier gir mange muligheter

Som mange andre synes Maiken det var vanskelig å finne ut hva hun ville studere etter videregående. Etter å ha undersøkt ulike utdanningsmuligheter nøye, endte hun opp med arkitekturstudier etter å ha sett på hva hun var god i og hva som hun synes var mest spennende. Maiken fortsetter «En annen grunn til at jeg valgte arkitektur er fordi det ga meg muligheten til å studere hvor som helst i verden. Når jeg er ferdig utdannet kan jeg også jobbe i flere land rundt i verden, noe som gir meg muligheten til å holde på med min største lidenskap, som er reising.»

«Skolen jeg gikk på, University of Melbourne, var både nydelig å se på og veldig lærerik å studere ved. De lærte meg mye av de grunnleggende kunnskapene jeg nå bruker hver dag i både praksis og i min master. Det var allsidig og inkluderende læring, og gjennom forelesninger, sene kvelder med gruppearbeid og studieturer med klassen fikk jeg venner for livet», forteller hun entusiastisk.

Magiske opplevelser i Australia

Maiken beskriver det å studere i Australia som en drøm som gikk i oppfyllelse. Hun har alltid ønsket å kombinere studier med reising, og få muligheten til å oppleve nye land og kulturer. Istedenfor å gå til skolen i boblejakke og skjerf, tuslet hun av gårde i sandaler og shorts. Hun beskriver studiedager med magiske soloppganger, duften av australsk kaffe, og varmluftballonger som svevde i lufta, til varme kvelder med et glass vin på en av byens mange takterrasser.

Det som gjorde studiene i Australia helt spesielle for Maiken, var muligheten til å kunne få bo i en storby som samtidig har så nær kontakt med naturen. Stranden ligger en liten halvtime utenfor byen, og hopper du inn i bilen og kjører noen timer er du plutselig i den australske «outbacken». Det ble ikke bare en fantastisk studietid, men også en tid for opplevelser og minner for livet der både reising og kultur var en viktig del av hverdagen.

Store kulturforskjeller

Å studere i Skottland og Australia kan beskrives som to ekstremt forskjellige opplevelser. Her er det forskjeller i både kultur, historien, vær og natur. Det som kjennetegner de to landene og studiestedene er folket – australiere er kjente for å være «laidback» og åpen, mens folk fra Skottland og spesielt Glasgow kalles de vennligste menneskene i verden. Skotter er derimot litt mer ærlige og sier det som det er, som helt ærlig er ganske forfriskende.

Maiken forteller som hvordan det er å starte på en master på et nytt universitet i et nytt land. «Ved universitetet jeg går på nå, University of Strathclyde, er klassene mindre og jeg har færre fag, og undervisningen er mer fokusert på det tekniske kontra det kreative, noe som passer meg bedre.» Hun avslører videre at det også er færre internasjonale studenter – ved University of Melbourne var det mange kinesiske studenter, mens i Skottland er klassen stort sett andre skotter og briter.

«Det å studere i Skottland er veldig fint. Jeg trives godt på universitet med lærerne og medstudentene mine, og jeg føler at jeg har funnet en studieretning med en spesialisering som passer meg bra. Koronapandemien har selvsagt lagt en demper på studiene da mesteparten av forelesningene og undervisningen har foregått på nett, men man må bare håpe at det bedrer seg mot sommeren.»

Mindre land, større muligheter

Skottland som er et mye mindre land enn Australia, har det gjort det enda enklere for Maiken å fortsette med hobbyen sin – reising. Å planlegge en tur i Australia beskriver Maiken som enkelt, men likevel dyrt fordi man ofte må fly rundt. Til forskjell ligger ting i Skottland bare en kort tur unna med enten tog eller bil.  

Noe av det Maiken trekker frem som det hun liker aller best ved å studere i Glasgow er byens beliggenhet og nærhet til andre byer. De korte avstandene som tillater henne å reise rundt oftere og enklere, i både Storbritannia og Europa, er en stor bonus. På en time kan hun kjøre til Loch Lomond, og på tre kan Maiken kjøre til the Highlands. Historiske Edinburgh ligger også en 40 minutters togtur unna Glasgow. Om hun vil ta en weekend i Dublin eller London, eller til og med i Paris eller Amsterdam, så er det også fullt mulig.

Entusiastisk beskriver Maiken mulighetene sine: «Avslutningsvis må jeg nevne den fantastiske og eventyrlige naturen, som til tross for både kulde og vind er noe helt for seg selv. Det er så mye å se av både kultur og historie, og det er alltid et slott å utforske. Jeg gleder meg til å se hva de neste årene i Skottland har å tilby!»Les mer om Study Outside Norway (SONOR)

Bestill mer informasjon


Bestill informasjon

Legg igjen en interessemelding hvis du vil vite mer om Study Outside Norway (SONOR).

Fyll inn din kontaktinformasjon

Send interessemeldingen

Få mer informasjon fra skolen


reCAPTCHA logo Denne hjemmesiden er beskyttet av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Brukervilkår gjelder.