En students erfaring med Botanisk design og ledelse

student med blomsterbukett

Jeg går Botanisk design og ledelse for å få kompetanse innen ledelse sammen med det å være blomsterdekoratør

Ingrid Marie Aarre er student på fagskoleutdanningen Botanisk design og ledelse. Hun mener flere burde øke kompetansen sin, ved å velge fagskoleutdanning.

Hva er egentlig Botanisk design og ledelse?

Det er en videreutdanning for blomsterdekoratører, altså de som har fagbrev. Du får faglig påfyll, i tillegg til mer kompetanse innen ledelse, det var spesielt viktig for meg. Selv om du ikke driver egen butikk, er det viktig å ha kompetanse om ledelse. For butikken er det viktig at også de ansatte har innsikt i hva som er viktig for å kunne drive en god butikk.

Nå går jeg det første året av Botanisk design og ledelse. Da er produktutvikling hovedemnet. Vi får testet ut nye teknikker og materialer som vi ikke har mulighet til å gjøre i butikk. Vi har tid til å teste ut og lære av egne erfaringer, men vi lærer også mye av det de andre i klassen gjør. Det er mye kompetansedeling.

Hvorfor valgte du å gå på Vea for å ta fagskoleutdanningen Botanisk design og ledelse?

Da jeg tok blomsterdekoratørutdanning på Vea, så jeg mye av det studentene på Botanisk design lagde. Da tenkte jeg at det har jeg lyst til også!

Jeg ville bli tryggere i faget, få mer faglig tyngde. Jeg er fersk i faget og ville utvikle meg mer som blomsterdekoratør. Det er artig å komme hit og være sammen med andre som er like opptatt av faget som meg. Og så er det fantastiske lærere! Gjennom Vea har jeg fått være med på mye spennende også, som demonstrasjon og konkurranse. Jeg var med på distriktsmesterskapet da jeg gikk blomsterdekoratørutdanning her på Vea. Nå var jeg med i Oslomesterskapet og ble nummer 2 i A-klassen, og det betyr at jeg er kvalifisert for NM!

Hvordan er undervisningen lagt opp?

Det er 7 samlinger i året, i tillegg kommer eksamen. Jeg har valgt å ta to moduler (Blomsterfaglig produktutvikling og Bedriftsledelse) dette året og er da på samling mandag til fredag, de ukene vi har samling.  Neste år tar jeg en modul (Blomsterfaglig konseptutvikling) og skal ha undervisning tre dager, de ukene det er samling.

I bedriftsledelse har dere undervisning sammen med studenter som har annen fagbakgrunn. Hvordan er det?

Det er veldig spennende. De jobber kanskje på andre måter og har andre erfaringer enn oss som er blomsterdekoratører. Du får et annet perspektiv på den fronten.

Hvordan er det å kombinere jobb og studier?

Jeg har en arbeidsgiver, Linda Johnsen, som synes det er fint at jeg tar fagskoleutdanning. Jeg ser at andre i klassen som jobber i mindre butikker, også får det til. Det handler om å prioritere. Du velger selv hvor mye du vil være med på. Jeg sier ja til mye ekstra og sitter som leder av studentforum og er studentenes representant i fagskolestyret. Det er spennende! Det er et privilegium å få den tilliten.

Hvordan trives du på Vea og i klassen?

Veldig bra! Det er så bra å kunne bo på skolen. Når du er her, kan du disponere hele skolen og området rundt. Det er fint å kunne sitte i klasserommet og jobbe utover kvelden. Det er helt unikt å kunne gå ute og plukke materialer. Det vet jeg at alle som kommer hit, setter pris på. Vea-mesterskapet var også veldig gøy å få med seg. Det er så gøy at dere åpner opp for at publikum kan komme og se på.

Hva gjør du etter endt utdanning?

Jeg går her for å få kompetanse innen ledelse sammen med det å være dekoratør. Jeg liker å ha ansvar og trives med å få mer ansvar. Det er motiverende. Det er gøy å se resultater av det man gjør, og kunne inspirere andre. Jeg kunne også tenke meg å ta en mer kunstrettet utdanning videre, og vil gjerne ta Eksperimentell formgivning med plantemateriale.

Hva vil du si til andre som vurderer å ta fagskoleutdanning?

Det med kompetanseheving er uansett positiv. Jeg tror at håndverksfag er på vei opp og frem. Blomsterbransjen trenger at vi tenker nytt og utfordrer oss selv. Vi ser at mange butikker legges ned, kanskje det kunne vært unngått dersom man hadde fornyet seg?  Bærekraft er også et viktig tema, og det jobber jo Vea med. Mange hadde hatt godt av å lære mer om det. Det å se en utfordring og ha verktøy til å kunne se ulike løsninger. Å klargjøre om noe du har gjort tungvint veldig lenge, kan gjøres på en ny måte. Det å ha Mesterbrev og kunne ha ledererfaring, tror jeg vil være bra for mange.

Noe annet du har lyst til å si noe om?

Det er veldig mange som jeg møter som sier at de også kunne tenke seg å gå på Vea. Men de gjør det ikke. Jeg vil at flere skal komme hit og se hvor fint det er her, se fremgangen. Det er utrolig hvor mye du lærer, uten at du tenker over det. Går du her, så utvider du nettverket ditt også i bransjen.

Tekst: Dorte FinstadLes mer om Norges grønne fagskole – Vea

Bestill mer informasjon


Bestill informasjon

Legg igjen en interessemelding hvis du vil vite mer om Norges grønne fagskole – Vea.

Fyll inn din kontaktinformasjon

Send interessemeldingen

Få mer informasjon fra skolen


reCAPTCHA logo Denne hjemmesiden er beskyttet av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Brukervilkår gjelder.