Naprapati / Osteopati / Kiropraktikk

Naprapati / Osteopati / Kiropraktikk

Studier innen naprapati, osteopati eller kiropraktikk passer for deg som er interessert i muskel- og skjelettsystemet, dens funksjoner og diagnostisering, behandling og rehabilitering knyttet til det. Etter fullført utdanning kan du blant annet jobbe i privat praksis, for eksempel i tverrfaglige klinikker. 

Ser du etter en utdanning innen vernepleie? Har du lyst til å jobbe med mennesker med ulike funksjonsnedsettelser?

Avdeling for vernepleie ved Universitetet i Tromsø tilbyr utdanninger på både bachelor- og masternivå, i tillegg til videreutdanning.

Viser 1-8 av 8 treff
Søkeresultat Utdanningstype Sted
Akupunktur - Bachelor
Høyskolen Kristiania
Bachelor
Oslo, Norge
Ønsker du å være en del av fremtidens helsepersonell? Høyskolen Kristiania kan som den eneste utdanningsinstitusjonen i Skandinavia tilby en...
Kinesiologi - Profesjonelt praktiserende kinesiolog
Institutt for Kinesiologi
Yrkesrettede kurs og utdanninger
Oslo, Norge
Kinesiologiutdanningen ved Institutt for Kinesiologi går over 3 år på deltid. Den er modulbasert, og du velger selv hvor stor...
Massasjeterapi
Institutt for helhetsmedisin
         
(7)
Fagskole
Flere studiesteder (2)
Ønsker du å lære mer om massasjeterapi? Institutt for helhetsmedisin (IFH) tilbyr en av landets mest omfattende utdanninger i massasjeterapi....
Medisin, helse- og sosialfag
Across the Pond – studier i Storbritannia
Bachelor
Flere studiesteder (27)
Kunne du tenke deg å jobbe med mennesker enten for å gi råd og støtte eller fordi du synes anatomi...
Naprapatutdannelse
Naprapathøgskolen i Stockholm
         
(22)
Bachelor
Stockholm, Sverige
Som naprapat har du kunnskapen til å undersøke, diagnostisere og behandle pasienter med smerter i muskler og ledd. På Naprapat...
Osteopati - Bachelor
Høyskolen Kristiania
Bachelor
Oslo, Norge
Ønsker du å studere osteopati? Høyskolen Kristiania tilbyr landets eneste høyskoleutdannelse innen osteopati. Osteopati er en profesjon basert på manuell...
Osteopati - Videreutdanning
Høyskolen Kristiania
Videre- og etterutdanning
Oslo, Norge
Den ettårige videreutdanningen er nødvendig for medlemskap i Norsk Osteopat Forbund og for å fullføre diplomoppgave, som kreves for å...
Osteopatutdanning - Bachelor
Skandinaviske Osteopathøgskolen
Bachelor
Flere studiesteder (2)
Osteopaten må ha hatt magiske hender for jeg ble bra. Sånn uttrykker seg mange pasienter etter sin behandling hos en...
  • = Studentreportasje finnes
Viser 1-8 av 8 treff
 

Mer om naprapati

Naprapater bruker manuell medisin i sin behandlingsform, som vil si at de i stor grad bruker hendene for å undersøke og behandle problemer i rygg, muskler- og skjelett og ledd.  Tilnærmingen naprapatene bruker ligner den av en manuell terapeut eller kiropraktor. Målet til en naprapat er at behandlingen skal virke i den grad at den utsatte kroppsdelen gjenvinner dens naturlige funksjon.

En naprapat skal diagnostisere, behandle og rehabilitere smerter og funksjonelle lidelser i ryggraden, ledd og muskler.

Studere naprapati

Norge tilbyr ikke utdanning i naprapati. For å studere til å bli naprapat, må du ta et heltidsstudium på fire år i naprapati, ved Naprapathögskolan i Stockholm, i Chicago USA eller University of Science i Kotka (bachelor- og mastergrad) Finland. De fleste velger førstnevnte.

Opptakskrav for å studere som naprapat

Opptakskrav på Naprapathögskolan i Stockholm er norsk generell studiekompetanse. Det er også mulig å opparbeide seg poeng med visse typer praksis og utdannelser.

Jobbmuligheter som naprapat

Som naprapat kan du jobbe som privatpraktiserende, noen velger å leie rom på klinikk sammen med andre helsefaglige yrkesgrupper.

Naprapati, osteopati og kiropraktikk

Mer om osteopati

Ordet «Osteo» betyr knokkel og «pati» betyr her lidelse eller sykdom. Osteopati defineres deretter som læren om sykdommer som skyldes forhold i knokkelsystemet. Osteopatene bruker hendene for å massere, utføre manipulasjonsteknikker («knekking), og tøye muskler. Målet med behandlingen er at kroppen skal fungere optimalt.

Studere osteopati

Du må kan ta en treårig bachelorgrad i osteopati ved Norges helsehøyskole eller ved universitet i andre europeiske land som England, Finland eller Sverige for å bli osteopat. Noen av de utenlandske universitetene tilbyr også master i osteopati.

Opptakskrav for å studere osteopati

Generell studiekompetanse / realkompetanse

Videreutdanning i osteopati

Du kan ta et fordypningsår ved Norges Helsehøyskole, som gir deg mulighet til å registreres i Norsk Osteopat Forbund (MNOF).

Jobbmuligheter som osteopat

Du kan jobbe i en rekke land som osteopat. Det finnes også idrettslag og idrettsutøvere bruker osteopater. Mange osteopater velger også å drive egne klinikker.

Mer om kiropraktikk

En kiropraktor diagnostiserer, behandler, rehabiliterer og forebygger lidelser i skjelettsystemet. Kiropraktoren tar utgangspunkt i pasientens sykehistorie og inspiserer og analyserer pasientens kroppsholdning og -bygning, muskulatur og bevegelsesmønster. Kiropraktoren ser så på funksjonen i nerve-muskel-skjelettsystemet systematisk som kan ha ført til problemet og vurdere om disse har sammenheng med pasientens symptomer.

Tittelen kiropraktor er lovbeskyttet, det vil si at det er kiropraktor har en yrkestittel som er nedfelt i en lov.

Studere kiropraktikk

Per i dag finnes det ikke utdanning for kiropraktorer i Norge. Du kan søke om autorisasjon som kiropraktor etter å ha bestått en femårig masterutdanning i kiropraktikk ved utdanningsinstitusjon sertifisert av ECCE (European Council on Chiropractic Education. Du må også ha fullført den obligatoriske turnustjenesten på ett år.

Opptakskrav for å studere kiroprakti

Generell studiekompetanse – kravene kan variere på de forskjellige studiestedene.

Jobbmuligheter som kiropraktor

De fleste kiropraktorer jobber i privat praksis, mange på klinikker med andre yrkesgrupper. En kiropraktor med gjennomført turnuskurs og kurs i tverrfaglige emner har rett til å sykemelde og henvise direkte til spesialist og undersøkelser.

Hva er alternativ behandling og alternativ medisin?

Både naprapati og osteopati er alternative behandlingsformer (alternativ medisin), det vil si at de ikke er lovbeskyttede yrkestitler. I Norge er det likevel mange praktiserende naprapater og osteopater.

Alternativ medisin defineres som legekunst som bygger på andre grunnlag enn naturvitenskapen, for eksempel naprapati, osteopati, akupunktur, homøopati, healing, iris- og fotsolediagnostikk og fotsonebehandling.

Alternativ behandling er ifølge Lov om alternativ behandling av sykdom «helserelatert behandling som utøves utenfor helse- og omsorgstjenesten, og som ikke utøves av autorisert helsepersonell.» Helse- og omsorgstjenesten er alt innenfor primærhelsetjenesten, spesialisthelsetjenesten, og tannhelsetjenesten.

Kilder: Norsk Kiropraktorforening (NKF), Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell (SAK), Norsk Osteopat Forbund, lovdata.no