Vis studentum.no som: Mobil

Naprapati / Osteopati

Naprapati / Osteopati

Studier innen naprapati eller osteopati passer for deg som er interessert i muskel- og skjelettsystemet, dens funksjoner og diagnostisering, behandling og rehabilitering knyttet til det. Etter fullført utdanning kan du blant annet jobbe i privat praksis, for eksempel i tverrfaglige klinikker. 

Søket ga ingen resultater. Vennligst prøv et Nytt søk

Mer om naprapati

Naprapater bruker manuell medisin i sin behandlingsform, som vil si at de i stor grad bruker hendene for å undersøke og behandle problemer i rygg, muskler- og skjelett og ledd.  Tilnærmingen naprapatene bruker ligner den av en manuell terapeut eller kiropraktor. Målet til en naprapat er at behandlingen skal virke i den grad at den utsatte kroppsdelen gjenvinner dens naturlige funksjon.

En naprapat skal diagnostisere, behandle og rehabilitere smerter og funksjonelle lidelser i ryggraden, ledd og muskler.

Studere naprapati

Norge tilbyr ikke utdanning i naprapati. For å studere til å bli naprapat, må du ta et heltidsstudium på fire år i naprapati, ved Naprapathögskolan i Stockholm, i Chicago USA eller University of Science i Kotka (bachelor- og mastergrad) Finland. De fleste velger førstnevnte.

Opptakskrav for å studere som naprapat

Opptakskrav på Naprapathögskolan i Stockholm er norsk generell studiekompetanse. Det er også mulig å opparbeide seg poeng med visse typer praksis og utdannelser.

Jobbmuligheter som naprapat

Som naprapat kan du jobbe som privatpraktiserende, noen velger å leie rom på klinikk sammen med andre helsefaglige yrkesgrupper.

Naprapati, osteopati og kiropraktikk

Mer om osteopati

Ordet «Osteo» betyr knokkel og «pati» betyr her lidelse eller sykdom. Osteopati defineres deretter som læren om sykdommer som skyldes forhold i knokkelsystemet. Osteopatene bruker hendene for å massere, utføre manipulasjonsteknikker («knekking), og tøye muskler. Målet med behandlingen er at kroppen skal fungere optimalt.

Studere osteopati

Du må kan ta en treårig bachelorgrad i osteopati ved Norges helsehøyskole eller ved universitet i andre europeiske land som England, Finland eller Sverige for å bli osteopat. Noen av de utenlandske universitetene tilbyr også master i osteopati.

Opptakskrav for å studere osteopati

Generell studiekompetanse / realkompetanse

Videreutdanning i osteopati

Du kan ta et fordypningsår ved Norges Helsehøyskole, som gir deg mulighet til å registreres i Norsk Osteopat Forbund (MNOF).

Jobbmuligheter som osteopat

Du kan jobbe i en rekke land som osteopat. Det finnes også idrettslag og idrettsutøvere bruker osteopater. Mange osteopater velger også å drive egne klinikker.

Hva er alternativ behandling og alternativ medisin?

Både naprapati og osteopati er alternative behandlingsformer (alternativ medisin), det vil si at de ikke er lovbeskyttede yrkestitler. I Norge er det likevel mange praktiserende naprapater og osteopater.

Alternativ medisin defineres som legekunst som bygger på andre grunnlag enn naturvitenskapen, for eksempel naprapati, osteopati, akupunktur, homøopati, healing, iris- og fotsolediagnostikk og fotsonebehandling.

Alternativ behandling er ifølge Lov om alternativ behandling av sykdom «helserelatert behandling som utøves utenfor helse- og omsorgstjenesten, og som ikke utøves av autorisert helsepersonell.» Helse- og omsorgstjenesten er alt innenfor primærhelsetjenesten, spesialisthelsetjenesten, og tannhelsetjenesten.

Kilder: Norsk Kiropraktorforening (NKF), Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell (SAK), Norsk Osteopat Forbund, lovdata.no