Nå får du støtte til Freshman-året i USA!

Lånekassestøtte USA

Lånekassen gir nå støtte til det første året av bachelorgrad i USA. Og ikke nok med det; de gir også støtte til førsteåret i alle ikke-vestlige land!

Er du en av dem som har drømt om å studere i USA, men som ikke har hatt muligheten fordi førsteåret ikke var godkjent for økonomisk støtte? Nå kan du endelig ta turen over dammen med støtte fra Lånekassen fra dag én!

Freshman-støtte

Kunnskapsdepartementet har nå bestemt at de ønsker å gi støtte til det første året ("freshman-året") av bachelorutdanningen i USA. Bestemmelsen gjelder ikke bare for bachelorgrader, men også Associate Degrees (Community college).

Så lenge du er tatt opp til en hel gradsutdanning, vil du altså nå kunne få lånekassestøtte for hele graden!

Klikk her for å lese mer om ulike studier og utdanninger i USA!

Ikke godkjent av NOKUT

Selv om dette er et steg i riktig retning for de som ønsker å ta utdanningen i USA, så er det fortsatt noen punkter dere må være obs på:

  • Første året gir fortsatt ikke generell godkjenning fra NOKUT
  • Uspesifiserte studiepoeng og årsstudier på Freshman-nivå får ikke støtte
  • Utdanningsinstitusjonen må ha en regional akkreditering for at du skal få støtte

Departementets begrunnelse for at du ikke får norske studiepoeng for Freshman-året i USA er at det ikke er tilstrekkelig likt det første året du ville tatt i Norge. Bachelorgrader i USA er nemlig 4-årige. En full bachelorgrad gir imidlertid 180 studiepoeng, som i Norge.

Utdanningssystemet i USA

Utdanningsinstitusjonene i USA kan deles inn i tre ulike typer; State Universities, Private Universities og Community Colleges. Videre har hvert college eller universitet en hel rekke skoler.

State Universities

State universities, eller Public universities, drives og subsidieres av den amerikanske staten. State Universities har ofte svært mange studenter og skolepengene er vesentlig lavere enn på private universiteter. Internasjonale studenter betaler samme avgift som studenter fra USA.

Private Universities

Private universiteter finansieres gjennom en kombinasjon av donasjoner, studieavgifter, forskningsstøtte, samt gaver fra lokalsamfunnet. Skolene er normalt mindre og skoleavgiften høyere enn ved private State universities, men alle studenter betaler samme beløp uavhengig om de er internasjonale studenter eller ikke.

Community Colleges

Community colleges, også kalt junior colleges eller toårige colleges, har et nært samarbeid med secondary schools, samfunnsgrupper og bedrifter. Community Colleges kan være private eller offentlige og tilbyr toårige gradsprogrammer. Skoleavgiften er gjerne lav, og etter uteksaminering kvalifiserer du normalt for overføring til relevant bachelorprogram ved det lokale State university. 

Publisert 08.04.2015

Sist oppdatert: 08 jun 2022