Søk utdanning 👉

Forbered deg - Hvilke spørsmål kan du forvente på et jobbintervju?

Du har sendt en jobbsøknad og blitt invitert til intervju - gratulerer! Nå gjenstår det å levere et godt intervju. Les mer om hvordan du forbereder deg her.

Kvinne på jobbintervju

Når du har blitt invitert til intervju, har du allerede passert det første hinderet i jobbsøkerprosessen. Nå gjelder det å overbevise arbeidsgiver om at du er riktig kandidat for jobben. Et jobbintervju er en mulighet for arbeidsgiver å bli bedre kjent med deg, samtidig som du kan stille dine spørsmål slik at du blir sikker i ditt valg dersom du skulle få et jobbtilbud.  

Les om hvordan du søker jobb, skriver en god jobbsøknad og CV.

Forberedelser til intervjuet  

Det er normalt å føle seg nervøs før et jobbintervju, men god forberedelse kan styrke din selvtillit og inntrykket du gir til intervjueren. Reflekter over hva du ønsker å fortelle om deg selv, hvilke erfaringer du vil fremheve, og hvorfor akkurat du er den rette kandidaten. Gå gjennom vanlige intervjuspørsmål og vurder dine svar nøye. 

“Kandidaten bør ha lest litt om bedriften og ha en grunnleggende forståelse for hva vi gjør. Det er en selvfølge at kandidaten kommer i tide. Jeg forventer meg også at kandidaten forteller om hvorfor de har søkt jobben og passer for denne” sier Della Mandahl, HR Intern hos Keystone Education Group. 

Sett av tid til å gjøre research om arbeidsgiveren. Les om bedriftens visjoner og mål, og bli kjent med virksomheten. Dette viser ditt engasjement og gjør deg mer attraktiv som kandidat. 

Det kan også være lurt å øve med en venn eller et familiemedlem. Husk at intervjuet er en toveis prosess – det er en mulighet for deg til å bli bedre kjent med arbeidsgiveren og sikre at dette er en jobb du virkelig vil ha. 

20 spørsmål du kan forvente på et jobbintervju:  

  1. Fortell om deg selv (en kort heispitch) 
  2. Hvorfor har du søkt nettopp denne jobben?  
  3. Hvilke arbeidsoppgaver i stillingen tiltaler deg mest? 
  4. Hvilke arbeidsoppgaver trives du ikke med? 
  5. Hvor ser du deg selv om fem år, hvilke mål og fremtidsplaner har du? 
  6. Hvilke erfaringer kan du bruke i jobben og hva kan du tilføre bedriften? 
  7. Kan du gi et eksempel på når du har løst en vanskelig situasjon? 
  8. Hva motiverer deg til å yte ditt beste? 
  9. Hva er din største prestasjon i arbeidslivet? 
  10. Hvordan ønsker du å utvikle din kompetanse? 
  11. Hvorfor har du valgt utdanningen du har tatt, og på hvilken måte kan du bruke kunnskapen i denne stillingen? 
  12. Hvordan håndterer du å få kritikk/konstruktiv tilbakemelding? 
  13. Hvordan håndterer du stressende situasjoner?  
  14. Hvilken rolle tar du i et team? 
  15. Hva forventer du av din leder? 
  16. Hvordan vil dine venner og bekjente beskrive deg? 
  17. Hvordan vil din nåværende sjef beskrive deg? 
  18. Hva vil dine referanser si hvis vi kontakter deg? 
  19. Hvorfor skal vi ansette deg? 
  20. Hvilke forventninger har du til oss? 

Etter intervjuet – vis interesse 

Etter noen dager mottar du vanligvis enten et jobbtilbud, et avslag, eller en invitasjon til et andregangsintervju. Hvis du ikke har hørt noe innen en uke, kan du kontakte arbeidsgiveren for å få en oppdatering på prosessen og stille eventuelle ubesvarte spørsmål. Skulle du få avslag, kan det være nyttig å spørre om årsaken til at de ikke valgte deg. Denne tilbakemeldingen kan hjelpe deg med å forbedre din kommunikasjon til fremtidige intervjuer. 

Kilder: Intervju med Della Mandahl og Emil Magnusson, HR Interns på Keystone Education Group 11. November 2024, manpower.no, finn.no

Picture of Karoline Sten

Karoline Sten

Site Manager (Vis mer)
Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS. (Vis mindre)

About

Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS.

Annonser