Distriktsvennlig sykepleierutdanning – Ryfylke
Universitetet i StavangerDistriktsvennlig sykepleierutdanning – Ryfylke
Det er et stort behov for sykepleiere i distriktene rundt Rogaland. Studiet vil være tilrettelagt for studenter som ikke kan møte daglig på campus blant annet på grunn av bosted eller ønske om å bli boende i distriktet. Det stilles krav om geografisk tilknytning til Ryfylke. Søker må fremlegge gyldig bostedsattest. Det er også åpent for søkere som bor i Ryfylke, men tilhører Sandnes- eller Stavanger Kommune.
Les mer: 9,1 millioner til fleksibel og distriktsvennlig bachelor i sykepleie
En sykepleier møter mennesker i alle aldre som trenger helsehjelp. Som sykepleier må du lære å kommunisere og samhandle med pasienter og pårørende med ulik etnisk, religiøs og kulturell bakgrunn.
Arbeids- og undervisningsform
Distriktsvennlig sykepleierutdanningen er et treårig studium med emner innenfor sykepleievitenskap, naturvitenskap (anatomi, fysiologi, sykdomslære) og samfunnsvitenskap (pedagogikk, psykologi, jus). Sykepleierkompetanse utvikles i samspillet mellom teori og praksis. Arbeids- og undervisningsformene varierer mellom forelesning, gruppe/kollokviearbeid, selvstudium, veiledete praksisstudier, samt simulering og ferdighetstrening. Undervisningen foregår digitalt og ved samlinger både lokalt i Ryfylke og på campus ved Universitetet i Stavanger. I løpet av studiet er det mulig å avvikle deler av praksis i utlandet.
Studieplan og emner
Studiet har samme studieplan som bachelor i sykepleie. Det stilles krav at studenter møter på campus for å avlegge eksamen.
Praksisstudier
Sentralt i sykepleierutdanningen er møte med pasienter og pårørende. Praksisstudiene, inkludert ferdighetstrening og simulering, utgjør derfor halvparten av utdanningen.
Studenter gjennomfører totalt seks perioder med kliniske praksisstudier i løpet av utdanningen. Disse vil foregå både i spesialist- og kommunehelsetjenesten. Praksisplassene er fordelt i Hjelmeland, Suldal, Sauda og Strand.
Alle studenter må være forberedt på å ha praksisstudier både ved Stavanger Universitets Sjukehus (SUS) og utenfor egen kommune, samt å følge praksisstedets arbeidstid. Les mer om praksis i helseutdanning her.
Digitale læringsverktøy i utdanningen
Sykepleierutdanningen ved UiS bruker flere digitale løsninger i undervisning og ferdighetstrening.
Det forventes at studentene disponerer egen bærbar PC og har tilgang til internett.
I Kjell Arholms hus har UiS to sykepleielaboratorium. Den ene er utformet som en sengepost på sykehus. Gjennom simulering og ferdighetstrening i lab får studenter øve på praktiske prosedyrer og simulere situasjoner som er relevante for utfordringer de vil møte i praksis og i arbeidslivet etter fullført utdanning.
Prosedyrefilmer for sykepleierutdanningen
UiS har produsert over 60 prosedyrefilmer til bruk i sykepleierutdanningen. Hvordan stelle sår, sette kateter eller måle blodsukker er blant filmene våre studenter kan ta i bruk i forberedelse til ferdighetstrening. Filmene hjelper studenter med å tilegne seg praktiske ferdigheter – og øker læringsutbyttet under treningen.
App for trening i praktiske sykepleieprosedyrer
Ferdigheter i prosedyrer er sentralt i sykepleieutdanningen. UiS har derfor utviklet en ny app til bruk i ferdighetstrening. Løsningen kan brukes til egentrening, men er også laget for at dere som studenter kan veilede hverandre.
DigiSim Nurse Training App er tilgjengelig i beta-versjon fra Google Play og App Store til bruk på smarttelefoner.
E-læringsressurs for sykepleiestudenter
UiS har utviklet Erasmus Nursing til bruk i sykepleierutdanningen. Ressursen er tilgjengelig både i nettversjon og som app på App Store og Google Play.
Finansiering
Prosjektet er finansiert av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir).
Universitetet i Stavanger
Universitetet i Stavanger
Universitetet i Stavanger (UiS) har 12.000 studenter og 1600 ansatte. UiS skal ha en innovativ og internasjonal profil og være en drivkraft i kunnskapsutviklingen og endringsprosesser i samfunnet.
UiS ligger i den mest attraktive regionen i landet, med 300.000 innbyggere. Regionen har et dynamisk arbeidsmarked og spennende kultur- og fritidsaktiviteter.
Den faglige virksomheten ved UiS er organisert i seks fakulteter med 13 institutter og 2 nasjonale forsknings- og kompetansesentre, i tillegg til Arkeologisk museum. UiS EVU er universitetets enhet for etter- og videreutdanning.