Svar på vår studentundersøkelse og bli med i trekningen av et universal gavekort til en verdi av 1000,- 🤩

Søk utdanning 👉
Videre- og etterutdanning

Mat og helse 1, trinn 1-7 (Kompetanse for kvalitet)

Universitetet i Sørøst-Norge, i Horten (+1 studiesteder)
Varighet
2 semestre
Undervisning
Deltid
Studielån/Stipend
Støttet av lånekassen
Undervisningsform
Nettstudier, Nettbasert med samlinger
Neste startdato
Varighet
2 semestre
Undervisning
Deltid
Studielån/Stipend
Støttet av lånekassen
Undervisningsform
Nettstudier, Nettbasert med samlinger
Neste startdato

Mat og helse 1, trinn 1-7 (Kompetanse for kvalitet)

Mat og helse 1 er et studium for lærere som har lite eller ingen formell utdanning i mat- og helsefaget.

Hvorfor mat og helse?

Studiet vil gi deg fag- og fagdidaktisk mat- og helsekunnskap og -kompetanse for undervisning på trinn 1-7 eller trinn 5-10 i grunnskolen. I tråd med fagfornyelsen tar studiet utgangspunkt i ny overordnet del av læreplanverket og de tre tverrfaglige temaene folkehelse og livsmestring, demokrati og medborgerskap og bærekraftig utvikling.

Dette lærer du hos oss

Vi tilbyr studiet for trinn 1-7 eller trinn 5-10. Noe av innholdet er spesifikt for de to gruppene av studenter, men vi omtaler dem her sammen. Det faglige innholdet vil inkludere fagdidaktikk og undervisningsplanlegging for teoretisk og praktisk undervisning, læremiddelkompetanse, progresjon fra 4. til 7. trinn eller fra 5. til 10. trinn.

Vurdering i faget gjennomføres i tråd med ny vurderingsforskrift. Vurderingsformene i studiet er varierte, og vi foreleser og praktiserer vurdering for læring, vurdering som læring og vurdering av læring, med vekt på hvordan vurderingsarbeid kan styre og støtte både studentenes og elevenes læreprosesser, og drøfte hvordan vurdering bidra til både å fremme eller hemme lærelyst. Hvordan faget kan bidra i begynneropplæringen blir vektlagt.

Vi baserer undervisningen vår på bærekraftige matvaner og forbruk, inkludert matvarekjedene fra jord og fjord til bord, trygg matlaging, kunnskap om estetiske læreprosesser, matvarekunnskap, inkludert ernæring, kostholdsutfordringer hos barn og unge, sosial ulikhet i helse og kostholdets betydning for å minske denne.

Et viktig grunnlag for et helsefremmende kosthold og bærekraftige matvaner og matforbruk, er blant annet viljen til å spise variert. Elevenes evne og vilje til å spise variert, påvirkes av mange faktorer. Å øke studentenes forståelse for matkultur og kosthold som resultat av natur- og kulturgitte betingelser, trender, kunnskap, identitet, religion og smak er viktig for oss. Sammen med professor Karen Wistoft, har fagmiljøet de seinere årene utvikla didaktikken i faget i tråd med ny kunnskap om smakens psykososiale betingelser. Det innebærer større grad av kritisk refleksjon rundt elevers autonomi og deres evne til å ta velbegrunnede valg på vegne av seg selv og kloden, og hvordan mat- og helsefaget kan bidra til dette. Vi ser begge fagets tverrfaglige tema, samt skolens og fagets danningsoppdrag som viktige sider ved dette.

Som student hos oss får du videreutvikle deg som lærer med påfyll av mat- og helsefaglig kunnskap og ferdigheter innenfor blant annet disse områdene:

  • Profesjonsforståelse i mat og helsefaget
  • Fagdidaktiske muligheter i mat- og helsefaget i LK20
  • Muligheter og utfordringer i vurderingspraksis etter ny vurderingsforskrift
  • Inkluderende undervisningspraksis med utgangspunkt i matkultur og identitet
  • Faget og skolen som helsefremmende arena
  • Trygg mat, hygiene og internkontroll
  • Smaksdidaktikk og smaksutvikling i et psykososialt perspektiv
  • Matkulturelle minoriteter, blant andre hos nasjonale minoriteter og samer
  • Bruk av digitale læringsverktøy som støtter elevenes læring
  • Relevante styringsdokumenter 

I tillegg legger vi vekt på å ivareta sammenhengen mellom studentens egen praksis, arbeidsplass og studiet gjennom å legge til rette for kunnskaps- og erfaringsdeling i undervisningen, i utforming av obligatoriske aktiviteter, kollegaveiledning og i eksamensoppgaver.

Kommende startdatoer

Velg mellom 2 startdatoer

Høst

  • Nettbasert med samlinger
  • Horten

Høst

  • Nettstudier
  • Nettstudier

Få en påminnelse

Få en påminnelse når søknaden åpner

Motta en påminnelse når du kan søke opptak til høyere utdanning og få månedlig inspirasjon til ditt studievalg. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll inn din e-post her

Universitetet i Sørøst-Norge
Raveien 215
3184 Borre

USN - Universitetet i Sørøst-Norge

USN er universitetet nær deg. Vi tilbyr utdanning og moglegheiter der du er – i landet og i livet.  Universitetet vårt tilbyr profesjons- og arbeidslivsretta utdanningar. Hos oss møter du innovativ undervisning og utfordrande studiar som gir deg kompetansen samfunnet...

Les mer og vis alle utdanninger ved Universitetet i Sørøst-Norge

Highlights