Vis studentum.no som: Mobil

Lysdesign - Bachelor

Universitetet i Sørøst-Norge
Sammendrag
Heltid
3 år
Bachelor
Oppstart: Høst - Kongsberg
Søknadsfrist: 15. april
Ja

Lysdesign - Bachelor

Bachelor i lysdesign ved Høgskolen i Sørøst-Norge

Bachelor i lysdesign

Belysning påvirker hvordan vi oppfatter omgivelsene. Riktig belysningsdesign kan både gi konkurransefortrinn og merverdi. Lysdesign er et viktig designelement i vår tid og er et fagfeltet i vekst. En lysdesigner jobber i spenningsfeltet mellom design, kreativitet og praktisk nytte.

Som lysdesigner former du både store uterom og mindre inne-miljøer.  I skoler og barnehager kan riktig lyssetting bedre læringsmiljøet for elevene. I et forretningslokale kan riktig lyssetting øke salget. Lysdesign er et fag i sterk vekst, med spennende jobbmuligheter etter utdanningen.

Hvorfor lysdesign

Som lysdesigner former du både store uterom og mindre innemiljøer. I skoler og barnehager kan riktig lyssetting bedre læringsmiljøet for elevene.  I et forretningslokale kan riktig lyssetting promotere varene og øke salget.

Samfunnet trenger kompetansen om å designe god belysning, med tanke på energi, bærekraft, universell utforming, ergonomi samt rom og romkvaliteter. Profesjonelt utført belysningsdesign er viktig for utbyggere, ingeniører og arkitekter. Det kan handle om urban belysning for å skape gode og trygge lysmiljøer i parker og på torg, eller belysning i en restaurant eller bar for å skape en bestemt atmosfære. Riktig belysningsdesign gir merverdi og er et konkurransefortrinn.

Yrkesmuligheter

En lysdesigner utformer belysningsmiljøer og gir råd om belysning til offentlige og private aktører. Du kan få jobb i lysdesignfirmaer i Norge og utlandet, i rådgivende ingeniørfirmaer eller hos lampeprodusenter og armaturleverandører. Du vil også kunne samarbeide med arkitekter, landskapsarkitekter, interiørarkitekter og andre formgivere. Enkelte jobber innenfor scene og teater, i mediebransjen, eller med utstillings- og eventvirksomhet. Som lysdesigner vil du få en viktig rolle i de designteamene du jobber i.

Med lysdesignutdanning vil du få et solid grunnlag for videre studier eller yrkesliv, og du vil være med på å påvirke en ung fagprofesjon i sterk vekst.

Dette lærer du på Lysdesign-studiet

Du lærer å designe gode lysmiljøer som gir mennesker den sikkerhet, trygghet og komfort de trenger for å fungere optimalt i hverdagen. Du får erfaring med hvordan lys virker på mennesker i ulike rom.

Gjennom praktiske oppgaver i romlaboratorier videreutvikler du de kreative evnene dine. Du blir bevisst steders nattidentitet og hvordan du kan påvirke vår oppfattelse av omgivelsene ved hjelp av lys. Du vil lære å designe helhetlige belysningskonsepter, som forsterker profil og identitet. Du vil bli i stand til å skape «dramatikk og magi» der det er ønskelig, og ro og orden der det er påkrevet. Du vil lære å analysere arkitektur, funksjoner og synsoppgaver.

Med fokus på brukerne og med utgangspunkt i hva ulike mennesker oppfatter og opplever i sine belyste omgivelser vil du danne deg et første bilde. Sammen med inngående kunnskap om faglige retningslinjer bygger du opp et premissgrunnlag, og ditt mål som designer er å binde enkeltelementer sammen og skape tydelig helhet i lysmiljøene – helhet som gir brukerne mening, som får dem til å stoppe der de bør stoppe, oppholde seg i de sosiale rommene, gå der de bør gå eller danse der det er rom for det.

Videre studier/jobbmuligheter

Etter studiet kan du søke videre på masterutdanninger i Architechtural Lighting Design i utlandet.

Opptakskrav/Søknad

Generell studiekompetanse

Studiefakta, Tittel m.m

Bachelorgrad (180 studiepoeng)

Kostnader

Gratis, men semesteravgift påløper.

Jeg vil vite mer!

Legg igjen en interessemelding hvis du vil vite mer om utdanningen Lysdesign - Bachelor.

Fyll inn din kontaktinformasjon

Send interessemeldingen

Få mer informasjon fra skolen

Universitetet i Sørøst-Norge

USN

USN – Et av landets nyeste universiteter

Den 4. mai 2018 ble Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) til Universitetet i Sørøst-Norge (USN). Dette gjør dem til et av Norges nyeste universiteter, og det fjerde største av Norges ti universiteter. 

USN tilbyr profesjonsorientert og arbeidslivsrettet utdanning, forskning og kunnskapsformidling med høy internasjonal kvalitet, og har over 18.000 studenter og rundt 1.600 ansatte.

Som student her har du flere valgmuligheter, med både heltid, deltid, campusbasert og nettbasert studietilbud. I tillegg tilbyr USN en rekke etter- og videreutdanninger.

Du møter innovative undervisningsformer og utfordrende studier tett koblet til samfunnets krav og behov. På den måten lærer du å mestre et samfunn og arbeidsliv i endring.

Du har mulighet til å studere enten i Buskerud, Vestfold eller Telemark. USN er lokalisert både i , Drammen, Horten (campus Vestfold), Notodden, Porsgrunn, KongsbergRingerike og Rauland.

USN har stor bredde i studietilbudet på bachelor-, master- og doktogradsnivå fordelt på følgende fakultet:

  • Fakultet for helse- og sosialvitenskap
  • Fakultet for humaniora-, idretts- og utdanningsvitenskap
  • Fakultet for teknologi, naturvitenskap og maritime fag
  • USN Handelshøyskolen

Høgskolen i Sørøst-Norge ble dannet 1. januar 2016, da Høgskolen i Buskerud og Vestfold fusjonerte med Høgskolen i Telemark. Den 4. mai 2018 vedtok Kongen i statsråd at høyskolen skulle bli et universitet.

USN ledes av rektor Petter Aasen.

Vis alle utdanninger fra Universitetet i Sørøst-Norge

Kontaktinformasjon til Universitetet i Sørøst-Norge

Universitetet i Sørøst-Norge

Hasbergsvei 36
3616 Kongsberg

Vil du vite mer?

Fyll inn følgende felt for å få mer informasjon fra Lysdesign - Bachelor:

Motta nyhetsbrev om utdanning
OMTALER

Det finnes ingen omtaler av denne utdanningen ennå. Bli den første!

Tiril designer lys ute og inne

Høgskolen i Sørøst-Norge tilbyr Nordens eneste bachelor i lysdesign. Engasjerte faglærere som utfordrer studentene til å tenke nytt, trekker Tiril Nervik Gustad fram som særlig bra fra studiet. Hun gikk rett i jobb som lysdesigner etter endt studium.

Les mer