Det uforutsette og beredskap
Universitetet i Sørøst-NorgeDet uforutsette og beredskap
Hvem passer studiet for?
Studiet er for ledere og ansatte i virksomheter som trenger kunnskap om hvordan forberede seg på, og reagere ved uforutsette hendelser (DU). Ønsker du som leder, ansatt eller privatperson å få kunnskap om hvordan du kommer slike hendelser i forkjøpet - vil dette studiet passe for deg.
Studiet er også tilpasset de som kunne tenke seg en fremtidig lederposisjon i en virksomhet, eller som er interessert i fagområdet samfunnssikkerhet og beredskap.
Hvorfor studere det uforutsette og beredskap?
Analyse av erfaringsrapporter fra tidligere hendelser og tradisjonelle risikoanalyser inkludert resilienstenkning brukes for å finne frem til mulige hendelser som kan inntreffe, basert på historikk og sannsynlighet. Med grunnlag i dette utvikles barrierer og andre tiltak som har som formål å redusere sannsynligheten for at tilsvarende kan skje igjen.
Likevel skjer uforutsette hendelser. Det er derfor behov for supplerende teori og analysemetoder som bidrag til å komme slik hendelser i forkjøpet. Det gjelder for alle faser knyttet til et hendelsesforløp, både i forbindelse med vurdering av trusler eller andre faresignaler, i inntreffingsfasen og senere under stabiliseringsfasen. Sentralt blir å undersøke naturen til denne typen hendelser, og utvikle kunnskap om nyanserte prosesser knyttet til betydningen av menneskelige evner, organisasjonsfaktorer og samhandling under uforutsigbare betingelser. Opplæring og trening er avgjørende. For å få det til trengs pedagogiske modeller og kunnskapsprinsipper som er tilpasset det uforutsettes natur.
Dette lærer du i studiet
Studentene presenteres i emnet for grunnleggende begreper, modeller og teorier innenfor forskning på DU i et beredskapsperspektiv. I tillegg gir emnet studentene en praktisk og analytisk innføring i kartlegging og vurdering av hvor godt en organisasjon er forberedt på det uforutsette, hva som kan være forbedringspotensialet samt utvikling av DU-orienterte treningsplaner.
Disse kunnskapene og ferdighetene skal studentene sitte igjen med:
- ha kunnskap om de mest sentrale definisjoner, begreper, modeller, prinsipper og teorier som forsøker å belyse uforutsette hendelser.
- ha kunnskap om sentrale analytiske verktøy/modeller for analyse og utvikling av kompetansebaserte tiltak for å forebygge og mestre uforutsette hendelser.
- kunne beskrive hva en uforutsett hendelse kan være i ulike organisasjoner og situasjoner, gitt bestemte definisjonsmessige rammer (relevans, sannsynlighet, kjenthet, tid og opptrapping).
- kunne forklare hvordan man med grunnlag i uforutsetthetsgrader og kontinuumfelt kan konkretisere kompetansestrukturer som grunnlag for DU-trening.
- kunne gjennomføre overordnede DU-analyser i organisasjoner.
- kunne analysere betydningen av menneskelige, organisasjonelle og operasjonelle faktorer for DU-beredskap og samhandling/samvirke.
- kunne foreslå organisatoriske og treningsorienterte løsninger for å omdanne DU-orienterte strategier til praksis.
Årsstudium i ledelse
Det uforutsette og beredskap kan inngå som et valgemne i årsstudium i ledelse.
Se andre emner innen lederutdanning.