Årsstudium

Religionsvitenskap (årsenhet)

Varighet
1 år
Undervisning
Heltid
Studielån/Stipend
Støttet av lånekassen
Varighet
1 år
Undervisning
Heltid
Studielån/Stipend
Støttet av lånekassen

Religionsvitenskap (årsenhet)

              

               Hvorfor velge dette programmet?       

                              

Religion finnes i mange varianter. I dagens multireligiøse samfunn er religion en kilde til konflikt, men også til identitet og mening. Å få oversikt over religioner og religiøse fenomener er vanskelig, men årsenheten i religionsvitenskap er et godt sted å begynne.

                                                                                                                                                                                                

På religionsvitenskap studerer vi religion som et menneskelig fenomen med fokus på mangfold i fortid og nåtid.  Årsenheten i religionsvitenskap gir deg kunnskap om de fem verdensreligionene (Buddhisme, Hinduisme, Islam, Jødedom og Kristendom), og innsikt i hva religion betyr for individ og samfunn. Tilnærmingen er sammenlignende og religiøst sett nøytral.

På verdensbasis er det milliarder av mennesker som definerer seg ut fra den religionen de tilhører – det være seg av tradisjon eller eget valg. Vil du vite mer om hvordan religioner oppstår og forandrer seg? Hva religion betyr for individer og samfunn?

Studiet passer for deg som er interessert i å forstå både det flerkulturelle samfunnet og religionens betydning for individ og samfunn. Som kulturfaktor finnes religionen innvevd i politikk og lovsystemer, men også i diktning, kunst og musikk. Årsenheten i religionsvitenskap gir en solid faglig bakgrunn for undervisning i religionsfaget i skolen.

Oppbygging

Studiet består av to obligatoriske emner, et innføringsemne første semester og grunnleggende religionsteorier andre semester. De resterende studiepoengene benytter du til å fordype deg i tre religioner.  

Studentene på årsenhet i religionsvitenskap organiseres som en egen gruppe i innføringsemnet første semester. Utover dette er det ingen obligatoriske ordninger for studentene på årsenheten.

Årsenhet i religionsvitenskap er et fulltidsstudium, det vil si at tiden som går med til å studere tilsvarer en fulltidsjobb. Du avlegger eksamen i 30 studiepoeng hvert semester. Undervisningen starter i siste halvdel av august og medio januar.

Det legges opp til en stor del selvstudium, og det oppfordres til å danne frivillige studiegrupper med 3-5 medlemmer. En typisk studieuke vil gjerne bestå av 4 timer forelesninger og 2-4 timer seminar. Undervisningen foregår på norsk.

Undervisningen gis av engasjerte faglærere som ofte selv driver med forskning innenfor det feltet de underviser i. Fagmiljøet har spisskompetanse innenfor en rekke tema, og utgir bøker og artikler på norske og internasjonale forlag, bidrar med leksikonartikler og deltar i offentlig debatt.

Studiemiljø

Den ordinære undervisningen legger opp til en del gruppearbeid som ikke bare skal gi øvelse i kommunikasjon og samarbeid, og fremme et levende studentmiljø. Første semester blir årsenhet-studentene inndelt i studiegrupper (kollokviegrupper). Under ledelse av en læringsassistent får du anledning til å fordype deg i faget sammen med en fast gjeng på 4-5 medstudenter. Du kan i tillegg delta i treningsopplegget for opplæring i grunnleggende ferdigheter (akademisk skriving, kildebruk osv.) og andre frivillige aktiviteter på ettermiddag og kveld.  

Fagutvalget for religionsvitenskap er en hjørnesten i studiemiljø, og har viktige oppgaver som bindeledd mellom lærere og studenter. Aktivitetsnivået varierer fra år til år avhengig av ildsjeler blant studentene. Gjennom semesteret arrangerer fagutvalget studentkvelder med filmvisninger, quiz og foredrag for studentene på programmet. 

                           
Universitetet i Oslo
Problemveien 7
0313 Oslo

Universitetet i Oslo – Norges største universitet

Universitetet i Oslo, UiO, ble grunnlagt i 1811 og er Norges største og mest tradisjonsrike institusjon for høyere utdanning. Skolen har ca. 30 000 studenter og 7000 ansatte. UiO har åtte fakulteter, som alle tilbyr både enkeltemner, årsenheter, bachelorprogrammer, masterprogrammer...

Les mer og vis alle utdanninger ved Universitetet i Oslo

Highlights