Bachelor

Pedagogikk (bachelor)

Varighet
3 år
Undervisning
Heltid
Studielån/Stipend
Støttet av lånekassen
Varighet
3 år
Undervisning
Heltid
Studielån/Stipend
Støttet av lånekassen

Pedagogikk (bachelor)

              

               Hvorfor velge dette programmet?       

                              

Kort sagt er pedagogikk vitenskapen om hvordan vi lærer og tilegner oss kunnskap - gjennom hele livet - både på skole, jobb og fritid. I pedagogikk trekker vi inn perspektiver fra blant annet psykologi, samfunnsfag og filosofi. Med en bachelor i pedagogikk blir du godt rustet til å håndtere samfunnets læringsutfordringer, både de vi har nå og de vi møter i fremtiden. 

                                                                                                                                                                                                

Kort om studieprogrammet

Pedagogikk handler om vår læring og utvikling i et samfunn som hele tiden er i endring. Bachelorprogrammet i pedagogikk gjør deg i stand til å tilrettelegge både for læringsutfordringer vi har i dag og for læringsutfordringer vi kommer til å møte i fremtiden. Vi fokuserer på individets, organisasjoners og samfunnets læringsbehov og lærer deg pedagogiske ferdigheter og teknikker for å komme disse behovene i møte.

Når du studerer pedagogikk på UiO jobber du både individuelt og sammen med andre gjennom forelesninger, seminarer og oppgaveskriving. Du får erfaring med å jobbe i både mindre og større grupper, du får god trening i å reflektere over ulike perspektiver og du lærer å gi konstruktive tilbakemeldinger. 

Studiet består av en innføring i ulike deler av pedagogikken. Deretter fordyper du deg i ett av disse tre områdene:

 

  • Pedagogisk psykologi - hvordan mennesker lærer og utvikler seg, og hvordan dette henger sammen med sosialisering, motivasjon og læring i for eksempel barnehage eller skole.
  • Skole, utdanning og oppvekst - innsikt i ulike sider ved utdanning, for eksempel hva målene med utdanning bør være eller hvordan internasjonale forhold påvirker vårt utdanningssystem.
  • Kompetanseutvikling, arbeidsliv og teknologi - fokus på organisasjonsutvikling og innovasjon knytta til arbeidslivslæring, men også læring med teknologi i bred forstand.

Hva er forskjellen på pedagogikk og spesialpedagogikk?

Pedagogikk og spesialpedagogikk er nærstående fag som begge handler om å fremme læring hos barn og voksne. Mens pedagogikk har fokus på læring generelt, har spesialpedagogikk fokus på læring og utvikling hos personer med særskilte behov. 

Bachelorstudiet i pedagogikk gir deg et bredt utsyn over faget samtidig som du kan fordype deg i et område som du synes er spesielt interessant. Temaene viser fagets bredde og allmenne relevans, fra læring, sosialisering og danning både før og nå til teknologibruk og kompetanseutvikling i arbeidslivet. 

Bachelorstudiet i spesialpedagogikk gir generell kunnskap om læring, utvikling og inkludering for personer med særskilte behov. Spesialpedagogikken har kontaktflater mot medisin og andre helsefag.
 

Studiemiljø

Du får et faglig og sosialt nettverk på universitetet fra første dag gjennom studiestartsuka. I tillegg har UiO en rekke faglige og sosiale foreninger der du kan få nye venner og finne nye interesser.

Som pedagogikkstudent kan du for eksempel få redaksjonell erfaring i studentbladet Pedagogisk Profil, du kan være med på å organisere sosiale arrangement gjennom vår egen studentpub Kjellern eller engasjere deg i studentpolitikk ved å bli med i Fagutvalget ved IPED. 

På våre nettsider finner du mer informasjon om studentforeninger ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet og en oversikt over alle studentforeninger ved UiO.

 

Videre studier og jobb

Menneskers kunnskap er arbeidsgivere sin viktigste ressurs. Akkurat derfor er viten om hvordan mennesker lærer, utvikler seg og påvirker hverandre en svært ettertraktet kompetanse i arbeidslivet. Pedagogikk er derfor relevant for de fleste virksomheter.

Du utdanner deg ikke til et bestemt yrke, som for eksempel barnehagelærer, lærer eller barnevernspedagog, men har muligheten til å bruke pedagogikken i et mangfold av ulike stillinger i arbeidslivet. Som pedagog kan du jobbe med kompetanseutvikling i bedrifter, digital formidling, ledelse- og organisasjonsutvikling, barn og unges oppvekstmiljøer, læreplanutvikling, tilrettelegging for ungdommer og mye mer.

Bachelorstudiet i pedagogikk kvalifiserer deg blant annet til Master i pedagogikk og Master’s in Education. Med en mastergrad har du enda flere muligheter til å få stillinger med ansvar og utviklingsmuligheter innen både privat og offentlig virksomhet.

Du finner mer informasjon om jobb og videre studier på våre nettsider. Vi har også intervjuet noen av våre tidligere studenter for å høre hva de jobber med i dag. 

Siden bachelor i pedagogikk ikke inneholder skolefag, skolepraksis eller fagdidaktikk, gir utdanningen ikke undervisningskompetanse. Om du ønsker å bli lærer, har UiO egne lærerutdanninger. 

 

Vil du bli lærer? UiO har egne lærerutdanninger

                           
Universitetet i Oslo
Problemveien 7
0313 Oslo

Universitetet i Oslo – Norges største universitet

Universitetet i Oslo, UiO, ble grunnlagt i 1811 og er Norges største og mest tradisjonsrike institusjon for høyere utdanning. Skolen har ca. 30 000 studenter og 7000 ansatte. UiO har åtte fakulteter, som alle tilbyr både enkeltemner, årsenheter, bachelorprogrammer, masterprogrammer...

Les mer og vis alle utdanninger ved Universitetet i Oslo

Highlights