Middelhavsmat og bærekraft
Om studiet
Vi tilbyr studiet i samarbeid med lokalsamfunnet på Lesvos og University of the Aegean.
Kurset vil fremme samarbeid, dialog og gjensidig kulturutveksling.
Målgruppen
- Studenter i ulike bachelorprogram ved UiA
- Lærere i mat og helse i grunnskolen og ulike studieretninger i videregående skole
- Andre yrkesgrupper som jobber med helsefremmende arbeid
- Flyktninger med skole- eller helsefaglig bakgrunn
Hvor og når?
Undervisningen foregår på Metochi, UiAs studiesenter på øya Lesbos i Hellas. Her bor og spiser også deltakerne i særpregede omgivelser i et landskap karakteristisk for øya. Oppholdet på Metochi er fra søndag 22. juni til søndag 29. juni, 2025.
Hva lærer du?
Etter at du har fullført emnet skal du:
- kunne beskrive den opprinnelige middelhavskosten
- kunne sammenligne ulike kosthold i Middelhavslandene i dag
- forstå middelhavskostholdets betydning i et helseperspektiv
- kunne beskrive sentrale råvarer i middelhavskosten
- kunne beskrive og reflektere over tilbudet av lokalprodusert mat i et bærekraftperspektiv
- kunne overføre prinsipper fra middelhavskosten til norsk kosthold
- kunne beskrive og sammenligne måltidet som sosial arena i Middelhavsland og Norge
- kunne planlegge, gjennomføre og evaluere praktiske leksjoner med vekt på middelhavsmat og bærekraft
Kort oppsummert er innholdet tematisk orientert mot:
- Råvarer i middelhavslandene
- Mat i et bærekraftig og etisk perspektiv
- Middelhavskosthold og helse
- Mat og matkultur i middelhavsland
- Måltidet som sosial arena
Detaljert program for undervisningsuken vil bli tilsendt deltakerne.
Pensumliste Middelshavsmat og bærekraft (pdf)
(NB! Forbehold om endringer i pensumliste)
Undervisning
På Lesvos gjennomføres undervisningen som forelesninger, individuelt arbeid, arbeid i grupper, praktiske oppgaver, ekskursjoner og feltarbeid. Et praktisk og teoretisk arbeidskrav gjennomføres hjemme med innlevering ca. 1. september.
Eksamen gjennomføres slik at deltakerne kan velge mellom å utvikle en digital presentasjon eller skrive en oppgave om middelhavsmat og bærekraft. Eksamen kan utføres individuelt eller i grupper på 2-3 personer, og den bedømmes med gradert karakter. Innleveringen av eksamensoppgaven vil være i slutten av november. Fastsettelse av eksakt dato vil bli gjort senere. Oppgaven leveres digitalt til UiA. Se emnebeskrivelsen for vilkår for å gå opp til eksamen.
Undervisningsspråk: norsk og/eller engelsk
Praktisk informasjon
Pris
Selve studietilbudet er gratis.
Du må betale:
- Overnatting og måltider på Metochi: ca. 5.500,- kroner.
- Utgifter knyttet til utflukter: Inntil 1.200,- kroner.
- Reise tur/retur Lesvos. Du må selv bestille og betale for turen. Nærmeste flyplass er Mitilini International Airport (MJT). Transport videre til Metochi er ditt ansvar, men vi vil ta kontakt med deltakerne med tanke på å samordne transport fra flyplassen. Det samme gjelder returreisen.
- Når du har din reiserute, gi beskjed til Margrethe Røed om ankomst og avreise.
- Se også informasjon om å reise til Metochi her.
Ankomst og avreise tidspunkter
Deltakerne må ankomme Metochi innen søndag 22. juni, 2025 kl. 18.00.
Avreise fra Metochi er søndag 29. juni, 2025 innen kl. 12.00.
Studieplan
Se hele studieplanen
Få en påminnelse
Universitetet i Agder
Universitetet i Agder består av de to campusene Kristiansand og Grimstad. Her finner du henholdsvis 8 500 og 3 500 studenter, fordelt på studier innen helse- og idrettsvitenskap, humaniora og pedagogikk, kunstfag, samfunnsvitenskap, teknologi og realfag, samt avdeling for lærerutdanning...