Svar på vår studentundersøkelse og bli med i trekningen av et universal gavekort til en verdi av 1000,- 🤩

Søk utdanning 👉
Videre- og etterutdanning

Mat og måltid i barnehagen

Universitetet i Agder, i Kristiansand
Undervisning
Deltid
Studielån/Stipend
Støttet av lånekassen
Undervisning
Deltid
Studielån/Stipend
Støttet av lånekassen

Mat og måltid i barnehagen

Om studiet

Denne videreutdanningen er en samlingsbasert videreutdanning for barnehagelærere i arbeid. Spiseutvikling og spisevaner, kresenhet, medvirkning, matglede, sensorisk utforsking og helsefremmende, pedagogisk måltidspraksis står sentralt.

Utdanningen er også relevant for deltakere med mindre erfaring med fagområdet eller som arbeider i barnehager med matpakker, og inneholder mange tips til gjennomføring av måltidene. Møt andre barnehagelærere, del erfaringer og bli inspirert! Undervisningen gir verktøy og inspirasjon som testes og realiseres i hverdagen mellom samlingene og bidrar til videreutvikling av barnehagens mat- og måltidspedagogiske praksis.

Videreutdanningen er forskningsbasert, i tråd med rammeplanen og Helsedirektoratets retningslinjer for mat og måltid, og er unik i Norge.

Videreutdanningen er på 15 studiepoeng og går over 1 semester.

Hva lærer du?

Videreutdanningen gir en fordypning i hvordan måltider og mat i barnehagen kan bidra til helsefremming, måltidsglede, samtaler og fellesskapsfølelse hos barna. Tema som helsefremmende kosthold, retningslinjer for mat og måltid i barnehagen, spise- og smaksutvikling og Sapere-metoden står sentralt i videreutdanningen. Du vil lære hvordan det kan tilrettelegges for en kunnskapsbasert mat- og måltidspraksis i barnehagen.

Du vil få kunnskap om:

  • hva slags kosthold som er helsefremmende
  • barns spise- og smaksutvikling og Sapere-metoden
  • nasjonale retningslinjer for mat og måltider i barnehagen og hva det innebærer for det pedagogiske og helsefremmende arbeidet i barnehagen
  • pedagogiske måltid

Du vil få ferdigheter i:

  • å legge til rette for varierte måltid i barnehagen i samsvar med nasjonale føringer
  • å planlegge hvordan mat og måltider kan innlemmes i barnehagens pedagogiske virksomhet for de ulike aldersgruppene
  • å formidle smaksopplevelser ved hjelp av sensoriske uttrykk og anvende Sapere-metoden i barnehagen

Du vil lære hvordan du:

  • kan være medvirkende og inspirerende sammen med barn i mat- og måltidsaktiviteter i barnehagen
  • kan evaluere mat- og måltidspraksis i barnehagen

Oppbygning

Videreutdanningen er samlingsbasert. Det vil være fire samlinger à to dager. Det blir også arbeid med oppgaver relatert til egen arbeidsplass mellom samlingene.

På samlingene vil det være varierte arbeidsmåter som kan omfatte forelesninger, praktiske aktiviteter, gruppearbeid, fremlegg og refleksjonsoppgaver.

Praktisk informasjon

Videreutdanningen er på 15 studiepoeng og går over 1 semester.

Pris

Videreutdanningen er uten studieavgift, med forbehold om finansiering. Semesteravgift (kr 735,-) og utgifter til pensumlitteratur dekkes av studenten.

Undervisningsdatoer

Informasjon kommer

Eksamen

Individuell skriftlig hjemmeeksamen over tre dager. Eksamen vurderes til bestått/ikke bestått. Eksamensdato kommer.

Med forbehold om endringer

Generelle betingelser

Generelle betingelser for etter- og videreutdanningstilbud ved UiA

Studieplan

Se hele studieplanen

Få en påminnelse

Få en påminnelse når søknaden åpner

Motta en påminnelse når du kan søke opptak til høyere utdanning og få månedlig inspirasjon til ditt studievalg. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll inn din e-post her

Universitetet i Agder
Universitetsveien 25
4630 Kristiansand

Universitetet i Agder

Universitetet i Agder består av de to campusene Kristiansand og Grimstad. Her finner du henholdsvis 8 500 og 3 500 studenter, fordelt på studier innen helse- og idrettsvitenskap, humaniora og pedagogikk, kunstfag, samfunnsvitenskap, teknologi og realfag, samt avdeling for lærerutdanning...

Les mer og vis alle utdanninger ved Universitetet i Agder

Highlights