Masterstudium i barnehagepedagogikk og småbarnsvitenskap (0-3 år) (120 studiepoeng)
Masterstudiet i barnehagepedagogikk og småbarnsvitenskap (0-3år) er det eneste i Norge med fokus på småbarnspedagogisk arbeid. Studiet imøtekommer en økende etterspørsel etter kompetanse om pedagogisk arbeid med, og blant, 0-3 åringer. Sammen med et solid fagmiljø får du mulighet til å være med å utforske allerede eksisterende forskning og bidra i det småbarnspedagogiske feltets kunnskapsproduksjon.
Masteren er et deltidsstudium over fire år, og er samlingsbasert.
Det er fire samlinger i semesteret. Hver samling er på dagtid, i tidsrommet 8-16. Hver samling går over tre dager. Det er ikke praksis knyttet til dette studiet.
Masterstudiet gir en fordypning i kunnskap om de yngste barna i barnehagen.
Studiet er bygd opp rundt disse emnene:
- Små barns barndom og nyere pedagogisk småbarnsforskning
- Vitenskapsteori og filosofi
- Profesjon og profesjonsetikk
- Kropp, kjønn og materialitet
- Forskningsmetodologi og forskningsetikk
Med bakgrunn i disse emnene skal du i de tre siste semestrene skrive en masteroppgave.
I studiet verdsetter vi ulike undersøkende, kollektive og organiske arbeidsformer:
- Forelesningene gir deg tilgang til lærernes pågående forskningsprosjekter, og du blir presentert for aktuell nasjonal og internasjonal forskning knyttet til det barnehagepedagogiske og småbarnsvitenskapelige feltet.
- Gruppearbeid/ workshop brukes til å bearbeide fagstoffet dypere gjennom samhandling og kommunikasjon om faglige problemstillinger.
- Masterseminaret, som er en faglig og sosial møteplass, møtes studenter og veiledere til diskusjoner om faglig arbeid og problematikker. I masterseminaret skapes rom for at studenter og faglærere i fellesskap utprøver, utfordrer og utvikler strategier for organiske og eksplorerende arbeidsprosesser i studiet. Masterseminaret ledes av faglærer, men forutsetter aktiv deltakelse fra studentene.
- Småbarnsvitenskapelig forum, er en annen møteplass, som skal supplere innholdet i ordinære forelesninger. Her inviterer vi nasjonale og internasjonale forskere til å legge frem sine forsknings- og utviklingsprosjekter. Småbarnsvitenskaplig forum skal skape inspirasjon til videre kollektivt og selvstendig arbeid, gjennom å bidra til oppmerksomhet rundt nyere småbarnsvitenskaplig forskning. Forumet skal også fungere som en arena for igangsetting og samarbeid med ulike aktører: barnehagelærere, forskere og akademiske fagmiljøer innenfor barnehagefeltet. Forumet gir samtidig muligheter for samarbeid mellom studenter og forskere om FoU-prosjekter.
- Selvstudier er en forutsetning for å være forberedt til alt læringsarbeid i studiet. Dette tar vi hensyn til ved at du også gis tid og rom til litteraturstudie på studiesamlingene.